Home » News » Door Hindenburg toegebrachte verliezen wegen nog steeds zwaar op Adani Stocks

Door Hindenburg toegebrachte verliezen wegen nog steeds zwaar op Adani Stocks

7 June 2023 Door News Team

Ongeveer vier maanden nadat de Amerikaanse short-seller Hindenburg Research de Indiase financiële markten deed schudden met een schokkend rapport over de Adani Group, hebben de aandelen van het conglomeraat moeite om de impact van zich af te schudden.

Hoewel twee van Adani’s 10 aandelen sterk zijn hersteld, lijkt een volledig herstel naar pre-Hindenburg-niveaus nog ver weg. De marktwaarde van de groep is nog steeds met meer dan $ 100 miljard gedaald sinds het rapport van Hindenburg van 24 januari, waarin werd beweerd dat het imperium van miljardair Gautam Adani “de grootste zwendel in de bedrijfsgeschiedenis aan het uithalen was”. De nederlaag had op een gegeven moment $ 153 miljard bereikt.

“Adani-aandelen hebben een bijstelling van hun waarderingen gezien. Het schuim dat vóór Hindenburg bestond, is verdwenen en komt niet meer terug’, zegt Abhay Agarwal, oprichter en fondsbeheerder van de in Mumbai gevestigde investeringsmaatschappij Piper Serica Advisors Ltd. dan in de nasleep van het Hindenburg-rapport, is het onwaarschijnlijk dat alle verliezen in de komende drie, zes of zelfs twaalf maanden zullen worden uitgewist.”

Over het algemeen bedraagt de mediane daling van 10 Adani-aandelen over vier maanden 23 procent. Dat is meer dan een gemiddeld verlies van 19 procent over een vergelijkbare periode voor aandelen van enkele andere belangrijke bedrijven die sinds 2020 het doelwit zijn van Hindenburg, waaronder Adani.

De Indiase groep is een van de meest spraakmakende doelen geweest voor het bedrijf van Nathan Anderson, dat een reeks vaak succesvolle weddenschappen heeft gehad van de fabrikant van elektrische voertuigen Nikola Corp. en Icahn Enterprises LP.

De aanval van de short seller heeft ertoe geleid dat de groep zijn grote ambities opnieuw heeft beoordeeld nadat het een van de grootste schuldenlasten van het land had opgelopen om nieuwe groeigebieden te financieren. Adani – die nauw betrokken is geweest bij de natieopbouwende inspanningen van premier Narendra Modi en zijn conglomeraat explosief heeft zien groeien sinds de leider aan de macht kwam – trekt zijn ambities terug om verder te duiken in aluminium-, staal- en wegenprojecten, Bloomberg News meldde in maart, daarbij verwijzend naar mensen die bekend zijn met de innerlijke werking van de groep.

Adani heeft de aantijgingen van Hindenburg krachtig ontkend en volgehouden dat het volledig voldoet aan de openbaarmakingen die vereist zijn onder de lokale wetgeving. De groep reageerde niet op een e-mail waarin om commentaar voor dit verhaal werd gevraagd. Hindenburg reageerde ook niet op verzoeken per e-mail om commentaar van Bloomberg News.

Een groot deel van de heropleving van de Adani-aandelen kan worden toegeschreven aan een sterke steun van de sterinvesteerder in opkomende markten Rajiv Jain, die fungeert als chief investment officer bij GQG Partners LLC. Het bedrijf hielp de nederlaag in te dammen toen het aandelen in vier Adani-eenheden kocht van een familietrust en zijn belangen verder uitbreidde. Het sentiment kreeg ook een boost nadat een door de hoogste rechtbank van India aangesteld panel zei dat het geen tekortkomingen in de regelgeving of tekenen van prijsmanipulatie in Adani-aandelen had gevonden.

Van hun kant hebben de magnaat, zijn familie en bedrijven wat schulden vooruitbetaald, wat obligaties teruggekocht en roadshows voor investeerders gehouden in een poging het vertrouwen te herstellen. In een rapport op maandag zei de groep dat de belangrijkste schuldstatistieken zijn verbeterd.

Kroonjuweel

Het herstel van de aandelenmarkt wordt geleid door cashgenererende bedrijven die over enkele van de meest lucratieve activa van de Adani Group beschikken.

Adani Ports & Special Economic Zone Ltd. – door marktwaarnemers aangeprezen als het kroonjuweel van het conglomeraat – werd eind mei het eerste groepsaandeel dat alle verliezen sinds de aanval van Hindenburg voor korte tijd goedmaakte. Alle 21 door Bloomberg gevolgde verkoopanalisten hebben een koopadvies voor het aandeel. Adani Power Ltd. is ongeveer 6 procent verwijderd van het terugwinnen van verloren terrein. Het bedrijf, India’s grootste particuliere energieproducent op basis van steenkool, zag zijn winst meer dan verdubbelen in het jaar dat eindigde in maart.

Er zouden nog meer winsten kunnen komen nadat Indiase beurzen woensdag een verhoging van de dagelijkse prijsklassen voor vier Adani Group-bedrijven aankondigden. De limiet voor Adani Power – die in elk van de laatste vier sessies is gestegen – zal stijgen van 5 procent naar 20 procent.

Met een daling van meer dan 80 sinds 24 januari heeft Adani Total Gas Ltd. de dupe van de uitverkoop van Adani-aandelen. Adani Enterprises Ltd. bevindt zich ongeveer 30 procent onder het pre-Hindenburg-niveau. Wat de schuld betreft, is de obligatie van Adani Ports met vervaldatum in juli 2024 de enige van de obligaties van 15 dollar van de groep die alle verliezen heeft goedgemaakt, zij het kort.

In zijn rapport zei Hindenburg dat het een shortpositie had ingenomen in bedrijven van de Adani Group via in de VS verhandelde obligaties en niet-Indiase derivaten.

Na campagne te hebben gevoerd tegen Adani, heeft Hindenburg ingezet tegen het door Jack Dorsey geleide Block Inc. en Icahn Enterprises, waarvan de miljardair Carl Icahn de voorzitter is. De aandelen van laatstgenoemde kelderden met 20% nadat het bedrijf van Anderson een shortpositie had ingenomen – met verliezen die opliepen tot 56% op 2 juni.

Ondertussen lijkt de bredere aandelenmarkt van India de Adani-Hindenburg-sage achter zich te hebben gelaten. De benchmark NSE Nifty 50 Index is dit kwartaal met ongeveer 7 procent gestegen en staat op het punt het record van begin december te overtreffen.

Beleggers in Adani-aandelen wachten op de bevindingen van een onderzoek door de Indiase marktregulator naar de beweringen van Hindenburg. De hoogste rechtbank van het land heeft gevraagd om het onderzoek op 14 augustus af te sluiten. De toezichthouder stelt ook voor om meer openbaarmakingen te vragen aan buitenlandse fondsen met grote belangen in lokale aandelen of bedrijven, na kritiek over het gebrek aan toezicht op de instroom in uitgestrekte conglomeraten zoals de Adani-groep.

Belangrijkste katalysator

Voorlopig lijken investeringen van Jain van GQG Partners een belangrijke katalysator te zijn voor Adani-aandelen. Hij zei vorige week dat GQG Adani-gerelateerde posities waardeert op ongeveer $ 3,5 miljard na een herstel van de aandelenkoersen van post-Hindenburg dieptepunten.

“We zijn zeker geïnteresseerd om verder te investeren in Adani”, vertelde Jain van GQG Partners vorige week in een interview aan Bloomberg News. “Maar het hangt van veel dingen af, waaronder de prijsstelling. Niets is op steen geschreven.”

Source: https://buystocks.co.uk/news/hindenburg-inflicted-losses-still-weigh-heavily-on-adani-stocks/