Home » News » Energie, industriële mijnwerkers tillen Britse aandelen omhoog, klaar voor jaarlijkse winst

Energie, industriële mijnwerkers tillen Britse aandelen omhoog, klaar voor jaarlijkse winst

News Team

De Britse benchmark FTSE 100 steeg op de laatste handelsdag in 2023, ondersteund door een stijging van de industriële metaalmijnbouwers en energieaandelen vanwege de hogere koper- en ruwe prijzen, terwijl een daling van de edelmetaalmijnbouwers de winsten aftopte.

Om 09:12 GMT noteerde de blue-chip FTSE 100 0,2% hoger, op koers om de winst uit te breiden naar een vijfde week. De FTSE 250 midcap-index daalde met 0,2%, hoewel er voor de vierde week op rij winst zou komen.

Beide indices markeerden hun langstlopende wekelijkse reeks sinds begin april.

De industriële metaalmijnbouwers stegen met 0,5% en waren daarmee leidend in de sectorwinsten dankzij de hogere koperprijzen, omdat het vooruitzicht op renteverlagingen in de VS de vooruitzichten voor de meeste metalen ophelderde. [MET/L]

Zwaargewicht olie en gas droegen 0,4% bij aan de hogere olieprijzen. [O/R]

De edelmetaalmijnbouwers met de grootste daling daalden met 0,7% en lagen op koers voor een jaarlijkse daling van bijna 11%. [GOL/]

Ondertussen lieten gegevens zien dat de Britse huizenprijzen dit jaar meer daalden dan verwacht, maar een daling van de hypotheekrente in de afgelopen weken heeft geleid tot tekenen dat de markt mogelijk het dieptepunt heeft bereikt. De vastgoedsector daalde met 0,4%.

Hoewel ze te kampen hadden met een van de meest hardnekkige inflatietrends van het jaar en tegen het einde ervan bijna in een recessie terechtkwamen, bleven de Britse aandelen veerkrachtig en boekten ze jaarlijkse winsten. De FTSE 100 voegde ruim 3,5% toe, de derde opeenvolgende jaarlijkse winst, terwijl mid-capaandelen de dalingen van het voorgaande jaar doorbraken en tot 2023 met ruim 4% stegen.

“Tot nu toe lijkt het erop dat de FTSE 100 dit jaar grotendeels zijwaarts zal zijn gegaan, grotendeels dankzij de extreme onzekerheid en de opwaartse trend van de rentetarieven”, zegt Sophie Lund-Yates, hoofd aandelenanalist bij Hargreaves Lansdown (LON). :HRGV).

Gedurende het jaar leidde de lucht- en ruimtevaart- en defensiesector tot de grootste winsten, met een stijging van meer dan 67%.

In bedrijfsnieuws stegen de aandelen van ijzerertspelletproducent Ferrexpo (LON:FXPO) met 5,1% nadat het bedrijf een eindejaarsrapport publiceerde.

De Britse markten zijn op 1 januari gesloten vanwege de nieuwjaarsvakantie.

Source: https://buystocks.co.uk/news/energy-industrial-miners-lift-uk-stocks-set-for-yearly-gains/