Europa wendt zich tot de ECB na de uitverkoop van de Amerikaanse inflatie.
De aandelenmarkten en de euro bleven stabiel in de aanloop naar de bijeenkomst van de Europese Centrale Bank van donderdag, nadat de hardnekkige inflatiecijfers in de VS de grootste uitverkoop op de wereldmarkt in maanden teweegbrachten en de Japanse yen op een nieuw dieptepunt in 34 jaar lieten staan.
Eurotraders voelden zich bijzonder kwetsbaar nadat de verrassende Amerikaanse CPI-cijfers van woensdag de dollar op de grootste scheur in meer dan een jaar ten opzichte van de gemeenschappelijke munt stuurden, waardoor de hoop op een renteverlaging door de Fed op korte termijn de kop werd ingedrukt.
De Europese beurzen waren grotendeels vlak geopend, in lijn met de belangrijkste mondiale index van de MSCI, waarbij de nadruk lag op de vraag of ECB-chef Christine Lagarde later de verwachting zal versterken dat zij in juni zal beginnen met het verlagen van de rente, waardoor er een serieuze wig ontstaat met de Fed.
De obligatiemarkten waren ondertussen nog steeds aan het wankelen, nadat de rente op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties – de belangrijkste aanjager van de mondiale leenkosten – weer boven de 4,5 procent was geschoten, de grootste dagelijkse sprong sinds september 2022.
De Duitse tienjaarsrente – de Europese benchmark – steeg fractioneel naar 2,45 procent, na woensdag met 6 basispunten te zijn gestegen, hoewel dat een kleine verandering was vergeleken met de sprong van 18 basispunten die handelaren in staatsobligaties ervoeren.
“De belangrijkste drijfveer blijft nu de Amerikaanse rente”, zei Amundi’s co-hoofd van Emerging Markets/Fixed Income Sergei Strigo, wijzend op het feit dat staatsobligaties opnieuw door het niveau van 4,5 procent heen breken. “De vraag is of we ons aan deze niveaus zullen houden of dat we naar een hoger niveau zullen gaan.”
Voor ECB-waarnemers heeft de bank de rente sinds september stabiel gehouden, maar heeft ze al aangegeven dat bezuinigingen in zicht komen, waarbij beleidsmakers wachten op nog een paar geruststellende loonindicatoren voordat ze de trekker overhalen.
Het valutablok bevindt zich nu in het zesde achtereenvolgende kwartaal van economische stagnatie. De arbeidsmarkt begint te verzachten, een duidelijk contrast met de Amerikaanse economie, die krachtig blijft groeien.
“Hoewel er grenzen zijn aan de mate waarin het beleid van de ECB in de loop van de tijd kan afwijken van dat van de Fed, weerhoudt niets de ECB ervan om al vroeg in de versoepelingscyclus eerst te bezuinigen of haar eigen bezuinigingstempo vast te stellen”, aldus Jim Reid van Deutsche Bank.
Hij wees er echter ook op hoe de markten de waarschijnlijkheid van een renteverlaging door de ECB in juni terugbrachten tot 82 procent woensdag, tegen 91 procent de dag ervoor. Op dezelfde manier daalde het bij de Bank of England van 74 procent naar 56 procent, bij de Bank of Canada daalde het van 78 procent naar 53 procent, en bij de Reserve Bank of Australia ging het van 25 procent naar 53 procent. 21 procent.
Waarschuwing voor inflatie
De Amerikaanse aandelenfutures veranderden weinig nadat Wall Street met ongeveer 1 procent was gedaald. Staatsobligaties bleven ook stabiel nadat de stijging van de rente hen naar het hoogste niveau sinds november had geduwd.
In Azië daalde MSCI’s breedste index van aandelen uit de regio Azië-Pacific buiten Japan van de ene op de andere dag met 0,3 procent, waarmee enkele eerdere verliezen werden gecompenseerd, terwijl de Japanse Nikkei met 0,5 procent daalde.
De nadruk lag echter vooral op de belaagde yen, nadat de brullende dollar de Japanse munt naar het laagste punt in 34 jaar van 153,24 per dollar had gebracht.
De koers daalde lichtjes naar 152,90 yen, omdat het risico op overheidsingrijpen nu potentieel groot is. De belangrijkste valutadiplomaat van Japan, Masato Kanda, waarschuwde donderdag dat de autoriteiten geen enkele stap zullen uitsluiten om te reageren op wanordelijke wisselkoersbewegingen.
Op het gebied van grondstoffen bleven de metaalprijzen veerkrachtig ondanks een sterke dollar, terwijl olie tegelijkertijd winst boekte na een stijging van meer dan 1 procent na een Israëlische aanval waarbij drie zonen van een Hamas-leider om het leven kwamen. Dit voedde de zorgen dat de onderhandelingen over een staakt-het-vuren zouden vastlopen.
Brent steeg 0,15 procent naar $90,62 per vat, en Amerikaanse ruwe olie steeg 0,1 procent naar $86,33 per vat. De goudprijs steeg met 0,3 procent naar $2.338,79 per ounce en steeg richting recordhoogtes, na van de ene op de andere dag een verlies van 0,8 procent.
Source: https://buystocks.co.uk/news/europe-turns-to-ecb-after-us-inflation-selloff/