Home » News » Europese aandelen dalen, Aziatische aandelen vertonen gemengd beeld vanwege zorgen over tarieven.

Europese aandelen dalen, Aziatische aandelen vertonen gemengd beeld vanwege zorgen over tarieven.

News Team

Europese aandelen daalden maandag na een gemengde handelssessie in Azië, omdat er nog steeds onzekerheid heerst over wat president Donald Trump met de tarieven gaat doen.

De Duitse DAX verloor 0,6% tot 22.874,88, terwijl de CAC 40 in Parijs 0,3% daalde tot 8.098,98. De Britse FTSE 100 verloor 0,3% tot 8.653,22.

De future voor de S&P 500 daalde met 1%, terwijl die voor de Dow Jones Industrial Average met 0,8% daalde.

Aandelen in China leidden de verliezen in Azië, met de Hang Seng Index van Hong Kong die 1,9% daalde tot 23.783,49. De Shanghai Composite index daalde 0,2% tot 3.366,16.

In februari daalden de consumentenprijzen in China voor het eerst in dertien maanden. Dat is het laatste teken van zwakte voor de op één na grootste economie ter wereld, zo meldde de overheid zondag. De aanhoudende zwakke vraag werd verergerd door het te vroeg vallen van de Chinese Nieuwjaarsvakantie.

In Tokio steeg de Nikkei 225 met 0,4% tot 37.028,27. De Japanse minister van Handel, Yoji Muto, bezocht Washington om te praten over manieren om hogere Amerikaanse tarieven op Japanse export van staal, aluminium en auto’s te voorkomen.

“Gezien de stemmen die we uit de industriële sector hebben gehoord, willen we graag gesprekken voeren die een win-winsituatie opleveren voor zowel Japan als de VS”, vertelde Muto eind vorige week aan verslaggevers.

De Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick zei in het NBC-programma “Meet the Press” dat er woensdag 25% invoerrechten op staal en aluminium van kracht worden.

Elders in de regio steeg de Australische S&P/ASX 200 met 0,2% tot 7.962,30, terwijl de Kospi in Zuid-Korea met 0,3% steeg tot 2.570,39.

Taiwan’s Taiex verloor 0,5% en de Sensex in India daalde 0,3%. Bangkok’s SET daalde 1,7%.

Vrijdag steeg Wall Street na een wild einde van een week vol angstaanjagende schommelingen, die werd gedomineerd door zorgen over de Amerikaanse economie en onzekerheid over wat president Donald Trump met de tarieven gaat doen.

De S&P 500 klom 0,6%, en herstelde zich van een eerder verlies van 1,3%. Dat volgde op een zware periode waarin de index zes dagen lang meer dan 1% omhoog of omlaag ging.

De Dow industrials voegden 0,5% toe en de Nasdaq composite steeg met 0,7%. Vorige week was de slechtste voor de S&P 500 sinds september en de index lag iets meer dan 6% onder zijn hoogste punt aller tijden van vorige maand.

De voorzitter van de Federal Reserve hielp vrijdagmiddag de zorgen op de markt weg te nemen door te zeggen dat de economie er op dit moment stabiel uitziet en dat hij geen druk voelt om de rente te verlagen om de economie overeind te houden.

“De kosten van voorzichtig zijn zijn op dit moment heel, heel laag”, zei Powell over het vasthouden aan stabiele rentetarieven. “De economie is prima. Het heeft ons niet nodig om iets te doen. We kunnen wachten, en we moeten wachten.”

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid zei vrijdag dat Amerikaanse werkgevers vorige maand 151.000 banen meer hebben gecreëerd dan geschrapt. Dat was iets minder dan de verwachtingen van economen, maar het was een versnelling ten opzichte van de aanwervingen in januari.

Uit recente, ontmoedigende onderzoeken bleek dat het vertrouwen onder Amerikaanse bedrijven en huishoudens afneemt vanwege de onzekerheid rondom Trumps tarieven. Economen wachtten af of het rapport van vrijdag zou aantonen dat dit daadwerkelijk tot problemen voor de economie en de arbeidsmarkt zou leiden.

De drastische maatregelen van het Witte Huis met betrekking tot tarieven – eerst door ze op te leggen aan handelspartners, vervolgens door sommige vrij te stellen en het vervolgens opnieuw te doen – hebben voor onzekerheid gezorgd bij bedrijven.

Dat wekte de angst dat bedrijven zouden bevriezen als reactie op wat zij omschrijven als “chaos” en minder mensen zouden aannemen. Ondertussen bereiden Amerikaanse huishoudens zich voor op hogere inflatie vanwege tarieven, wat hun vertrouwen verzwakt en hun uitgaven zou kunnen beperken. Dat zou meer energie uit de economie halen.

Trump zei vrijdag dat hij wil dat tarieven banen terugbrengen naar de Verenigde Staten, en hij gaf geen indicatie dat er meer zekerheid op komst is voor financiële markten. “Er zullen altijd veranderingen en aanpassingen zijn”, zei hij in opmerkingen vanuit het Oval Office.

In andere transacties vroeg op maandag, was de Amerikaanse benchmark ruwe olie onveranderd op $ 67,04 per vat. Brent ruwe olie, de internationale standaard, steeg met 7 cent tot $ 70,43 per vat.

De Amerikaanse dollar daalde van 147,94 yen naar 147,24 Japanse yen, terwijl de euro steeg van 1,0836 naar 1,0844 dollar.

Source: https://buystocks.co.uk/news/european-shares-fall-asian-stocks-are-mixed-amid-worries-over-tariffs/