Home » News » Europese aandelen gaan vooruit dankzij renteoptimisme; Britse verkiezingen in beeld.

Europese aandelen gaan vooruit dankzij renteoptimisme; Britse verkiezingen in beeld.

4 July 2024 Door News Team

Europese aandelen stegen donderdag te midden van optimisme rond Amerikaanse renteverlagingen als gevolg van zachte economische cijfers, terwijl de Londense markten stegen toen de verkiezingen in Groot-Brittannië begonnen, waarbij opiniepeilingen een historische overwinning voor de Labour Party voorspelden.

De pan-Europese STOXX 600-index steeg tegen 08.16 GMT met 0,4%, aangevoerd door een stijging van 1,3% in de subindex voor auto’s en onderdelen.

De subindex werd aangedreven door de Duitse autoleverancier Continental, waarvan de aandelen met 10,1% stegen naar het hoogste punt in drie weken, waarbij een handelaar wees op pre-close commentaren op het autobedrijf.

De Britse FTSE 100 steeg 0,7%, terwijl de markten afwachtten hoe groot de meerderheid van de Labour Party zou worden.

“De uitkomst in Groot-Brittannië, waarvan algemeen wordt verwacht dat het een overwinning van Labour zal zijn, zal niet veel impact hebben, tenzij er sprake is van een grote verontrustende of verrassende uitkomst, aangezien de markten dit waarschijnlijk al hebben verdisconteerd”, zegt Bas van Geffen, senior macrostrateeg bij de Rabobank.

Franse aandelen stegen voor de tweede dag met een stijging van 0,6% te midden van intensievere inspanningen van tegenstanders van de Franse National Rally (RN) om te voorkomen dat de extreemrechtse partij aan de macht zou komen.

Zwakke Amerikaanse cijfers stimuleerden het sentiment over renteverlagingen, omdat het aantal eerste aanvragen voor een Amerikaanse werkloosheidsuitkering vorige week toenam, wat erop wijst dat de arbeidsmarkt afkoelt.

De Duitse industriële orders daalden in mei onverwacht en daalden met 1,6% ten opzichte van de voorgaande maand, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden en kalender.

Onder individuele verhuizers steeg het Britse Smith & Nephew (LON: SN) met 6,3% nadat activistische investeerder Cevian Capital een belang van 5% in de fabrikant van medische apparatuur openbaar maakte.

Redcare Pharmacy steeg met 10,4% nadat de Duitse farmaceutische retailer een stijging van 33% in de voorlopige omzet in het tweede kwartaal boekte.

Aan de andere kant daalde Roche met 2,2% nadat het plannen had aangekondigd om een proef voor zijn experimentele longkankermedicijn stop te zetten vanwege matige resultaten.

Het Franse Pluxee daalde maar liefst 10% nadat het bedrijf met vouchers en voordelen woensdag een zwakker dan verwachte omzet in het derde kwartaal in Europa rapporteerde.

Het Zweedse Ericsson (BS: ERICAs) daalde met 0,9% nadat de fabrikant van telecomapparatuur in het tweede kwartaal van 2024 opnieuw een bijzondere waardevermindering van 11,4 miljard Zweedse kronen ($1,09 miljard) had geboekt.

Ondertussen zullen de commentaren van de functionarissen van de Europese Centrale Bank, Philip Lane, Elizabeth McCaul en Piero Cipollone, later op de dag op de radar van beleggers verschijnen voor meer aanwijzingen over het toekomstige rentepad van de centrale bank.

De handelsvolumes zullen naar verwachting laag zijn vanwege een feestdag in de Verenigde Staten.