Home » News » Europese aandelen geholpen door optimisme rondom tarieven, dollar veert op

Europese aandelen geholpen door optimisme rondom tarieven, dollar veert op

News Team

Europese aandelen stegen dinsdag, als gevolg van een sterke rally op Wall Street in de nacht van tevoren, vanwege de hoop op lagere Amerikaanse tarieven dan gevreesd. Tegelijkertijd zette de dollar zijn voorzichtige herstel voort en noteerde deze nabij de hoogste koersen van de afgelopen drie weken ten opzichte van een mandje vergelijkbare valuta’s.

De brede Europese Stoxx 600-aandelenindex steeg in de vroege handel met 0,6%, waarbij de meeste nationale benchmarks en sectoren voorzichtig in positief terrein verkeerden.

Beleggers waren vooral gefocust op de wederkerige tarieven die de Amerikaanse president Donald Trump had beloofd. Hoewel Trump maandag zei dat er binnenkort tarieven op auto’s zouden komen, gaf hij aan dat niet alle heffingen die hij dreigde in te voeren op 2 april zouden worden ingevoerd en dat sommige landen mogelijk vrijstellingen krijgen.

Dat leidde tot een uitbundige ‘risk-on’-reactie op de Amerikaanse markten en de S&P 500 sloot op het hoogste niveau in meer dan twee weken, terwijl een rally in technologieaandelen de Nasdaq met meer dan 2% deed stijgen. [.N]

S&P 500-aandelenfutures vertoonden dinsdag een stabiel verloop in de Europese handel.

Maar investeerders blijven gespannen voor de deadline van 2 april.

“De belangrijkste risico’s vormen het dagelijkse lot van wereldwijde beleggers”, aldus Benoit Anne, senior managing director bij de strategie- en inzichtengroep van MFS Investment Management.

“Alleen Covid zorgde voor meer bezorgdheid over beleidsmatige onzekerheid op mondiaal niveau. We worden momenteel geconfronteerd met talloze bronnen van risico’s, waarbij het risico van escalatie van de handelsoorlog eruit springt als het belangrijkste punt om in de gaten te houden.”

Tariefnieuws was ook te zien op de oliemarkt. Prijzen stegen voor de vijfde dag op rij, met de stijgingen van maandag en dinsdag als gevolg van zorgen over de levering nadat Trump een uitvoerend bevel uitvaardigde waarin hij verklaarde dat elk land dat olie of gas koopt van Venezuela een tarief van 25% zou betalen op handel met de VS.

Brent futures stegen met 44 cent tot $ 73,43 per vat, en Amerikaanse ruwe olie klom met 38 cent tot $ 69,49. Beide benchmarks stegen maandag met meer dan 1%. [O/R]

BETERE GEGEVENS

Beleggers verwerkten deze week ook activiteits- en sentimentgegevens. Het Duitse ondernemersmoreel steeg in maart, aangezien bedrijven een herstel verwachten na twee jaar van krimp in de grootste economie van Europa.

De gegevens zijn afkomstig van een baanbrekend wetsvoorstel van Duitsland om de uitgaven voor infrastructuur en defensie enorm te verhogen.

Dat ondersteunde ook de Europese aandelen en zorgde ervoor dat de Duitse obligatierente steeg, waarbij de 10-jarige Bund-rente laatst met 4 basispunten steeg naar 2,82%. [GVD/EUR]

In de VS steeg maandag de flash US Composite PMI Output Index van S&P Global, die de productie- en dienstensector volgt. Dit duidt erop dat de economie weer aantrekt na een dip halverwege het eerste kwartaal.

Maar zogenaamde harde cijfers, zoals de detailhandelsverkopen en het werkgelegenheidsrapport, wijzen op scheuren in de basis van de economie.

Het brede risico op de modus leidde tot een uitverkoop van veilige obligaties.

De benchmark 10-jarige Treasury yield steeg maandag met 8 bps en was dinsdag nog eens 2 bps hoger, op 4,354%, het hoogste niveau in een maand. [US/]

Hogere rendementen ondersteunden de Amerikaanse dollar, die de afgelopen maanden onder druk stond. De dollarindex, die de valuta afmeet aan zes peers, bereikte maandag een drieweekse piek en stond laatst op 104,26.

De dollar bereikte een hoogtepunt van drie weken ten opzichte van de rentegevoelige yen op 150,95, na een sprong van 0,9% in de vorige sessie. [FRX/]

De sterke dollar wierp ook een schaduw over opkomende markten. De Indonesische roepia daalde naar het laagste niveau sinds juni 1998, tijdens de Aziatische financiële crisis, door toenemende zorgen over de financiële gezondheid van het land.

Ook in Azië stonden aandelen onder druk en de Hang Seng-index van Hongkong daalde met 2,35%, omdat technologieaandelen een brede uitverkoop leidden. (HK)

De Hang Seng is dit jaar met 17% gestegen en is daarmee nog steeds de best presterende grote beurs ter wereld, dankzij AI-inzetten na de sprankelende lancering van startup DeepSeek.

Goud steeg lichtjes naar $3.022 per ounce. [GOL/]

Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-stocks-waver-as-tariff-worries-linger-dollar-perks-up/