Europese aandelen stijgen; optimisme over inflatie houdt aan ondanks zwakke groei in het Verenigd Koninkrijk.
De Europese aandelenmarkten stegen donderdag licht, wat een aanvulling was op de forse winsten van de vorige sessie, nadat de gunstige inflatie in de VS ervoor zorgde dat mogelijke renteverlagingen door de Federal Reserve op tafel lagen, hoewel de zwakke economische groei in het Verenigd Koninkrijk het sentiment drukte.
Om 03:05 ET (08:05 GMT) steeg de DAX-index in Duitsland met 0,3%, de CAC 40 in Frankrijk steeg met 0,7% en de FTSE 100 in het Verenigd Koninkrijk steeg met 0,6%.
Optimisme na gematigde Amerikaanse inflatie
De daling van de Amerikaanse kerninflatie en de sterke winsten van een aantal grote Amerikaanse banken zorgden ervoor dat de belangrijkste Wall Street-indices woensdag hun grootste dagelijkse procentuele winsten noteerden sinds 6 november, de dag na de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Dit optimisme sloeg over op de Europese markt, waar de pan-Europese STOXX 600 de sterkste dagelijkse prestatie in vier maanden liet zien.
De stijging zette donderdag door, al werd deze getemperd door cijfers waaruit blijkt dat de Britse economische productie in november voor het eerst in drie maanden is gestegen. De stijging was echter minder dan verwacht, namelijk met 0,1% ten opzichte van oktober.
Bovendien stegen de Duitse consumentenprijzen in december met 0,5%. Dat is iets meer dan de verwachte 0,4% en een herstel na de daling van 0,2% in november.
Autofabrikanten in de schijnwerpers
Op het gebied van bedrijfsnieuws steeg het aandeel Stellantis (NYSE: STLA) met 1,5% nadat de autogigant meldde dat de leveringen in het vierde kwartaal met 9% waren gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar, tot 1,395 miljoen voertuigen.
Stellantis, dat zich momenteel richt op het terugdringen van de grote voorraden, zei dat de cijfers een verbetering zijn vergeleken met het derde kwartaal, toen de wereldwijde leveringen met 20% op jaarbasis daalden.
De aandelen van Renault (EPA: RENA) stegen met 1,5% nadat de Franse autofabrikant aangaf dat de verkoop in 2024 met 1,3% is gestegen. Een sterk vierde kwartaal, gedreven door nieuwe lanceringen, compenseerde de zwakke vraag eerder in het jaar.
Richemont (SIX: CFR), eigenaar van Cartier Jewellery, overtrof de marktverwachtingen voor de omzet in het derde kwartaal, wat een positief teken is voor het luxesegment tijdens de belangrijke feestdagen.
Elders rapporteerde Taiwan Semiconductor Manufacturing (NYSE: TSM) een sterkere winst dan verwacht in het vierde kwartaal, aangezien de grootste contractchipmaker ter wereld bleef profiteren van de sterke, door kunstmatige intelligentie aangewakkerde vraag naar zijn geavanceerde chips.
Ruwe olie blijft recente hoogtepunten bereiken
De olieprijzen stegen donderdag licht, na recente hoogtepunten. Deze stijging werd veroorzaakt door zwakkere Amerikaanse inflatiecijfers, nieuwe sancties op Russische olie en aanzienlijke dalingen van de Amerikaanse ruwe-olievoorraden.
Om 03:05 ET stegen de Amerikaanse ruwe olie futures (WTI) met 0,2% tot $ 78,81 per vat, terwijl het Brent-contract grotendeels vlak bleef op $ 82,01 per vat.
De olieprijzen stegen woensdag met ruim 2%, naar het hoogste niveau sinds juli. Een gunstig Amerikaans inflatierapport zorgde ervoor dat er weer verwachtingen waren voor een soepeler monetair beleid, wat de economische groei mogelijk ten goede zou komen.
Ter ondersteuning van het optimistische sentiment meldde de Amerikaanse Energy Information Administration een daling van de ruwe olievoorraden met 2 miljoen vaten, wat wijst op een krapper aanbod.