Europese aandelen stijgen vanwege spanningen rond tarieven en hoop op een staakt-het-vuren in Oekraïne.
De Europese aandelenmarkten stegen woensdag na een eerste handelsdeal, omdat handelaren de aankondiging van de Europese Unie beoordeelden dat zij tegenmaatregelen zou nemen tegen importheffingen op Amerikaanse importen ter waarde van maximaal 26 miljard euro.
Het sentiment werd versterkt door het besluit van de VS om de uitwisseling van inlichtingen en militaire hulp aan Oekraïne te hervatten, nadat Kiev had aangegeven het voorstel van de regering-Trump voor een staakt-het-vuren van 30 dagen met Rusland te steunen.
Het Kremlin heeft nog geen officieel antwoord gegeven. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei dat het, in de context van een vredesakkoord, compromissen zou vermijden die levens van mensen in gevaar brengen, volgens een interview geciteerd door Russische agentschappen en Reuters.
Om 05:12 ET (09:12 GMT) was de toonaangevende Stoxx 600-index met 4 punten of 0,7% gestegen, terwijl de DAX-index in Duitsland met 308 punten of 1,4% was gestegen, de CAC 40 in Frankrijk met 75 punten of 1,0% was gestegen en de FTSE 100 in het Verenigd Koninkrijk met 36 punten of 0,4% was gestegen.
De euro bleef ook stabiel op $1,0923 nadat hij eerder een bijna vijfmaandshoogtepunt bereikte ten opzichte van de Amerikaanse dollar in de Aziatische handel. De Russische roebel versterkte ook tot een zevenmaandshoogtepunt.
Elders gingen woensdag de uitgebreide tarieven van president Donald Trump op staal en aluminium in. Dit is de nieuwste stap in zijn streven om de handelsrelatie tussen de VS en zowel vrienden als vijanden te hervormen.
De Europese Commissie, de uitvoerende macht van de EU, gaf in een verklaring aan dat zij het besluit van de VS om deze heffingen op te leggen “betreurt”. Volgens de Commissie zouden deze heffingen “de transatlantische handel verstoren”, schadelijk zijn voor bedrijven en consumenten en leiden tot hogere prijzen.
De Commissie zei dat het tweedelige tegenmaatregelen zou nemen als reactie. De eerste stap is dat de Commissie de opschorting van eerdere vergeldingstarieven op 1 april laat vervallen, een stap waarvan ambtenaren zeiden dat het een reactie zou zijn op “economische schade” die is toegebracht aan 8 miljard euro aan EU-staal- en aluminiumexport.
Brussel beloofde ook om vanaf volgende maand nieuwe tarieven op te leggen aan Amerikaanse export als antwoord op de nieuwe Amerikaanse heffingen op ruim 18 miljard euro aan EU-export.
“De Europese Unie moet handelen om consumenten en bedrijven te beschermen. De tegenmaatregelen die we vandaag nemen zijn krachtig maar proportioneel”, aldus Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.
Elders keken handelaren ook naar de bedrijfswinsten van retailer Inditex (BME: ITX). De eigenaar van Zara meldde een jaar-op-jaar stijging in de omzet in het vierde kwartaal, maar waarschuwde dat dit zou worden beïnvloed door een vertraging in de vraag aan het begin van het jaar. De in Madrid genoteerde aandelen van het Spaanse bedrijf daalden met meer dan 6%.
De olieprijzen in de Europese handel stegen, maar herstelden licht nadat de toenemende zorgen over Amerikaanse tarieven en de vertragende economische groei de prijzen naar het laagste niveau in drie jaar hadden geduwd.
Beleggers richtten zich op belangrijke, aankomende Amerikaanse inflatiecijfers en op een maandelijks rapport van de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) voor meer signalen over het aanbod.
Olie heeft deze week wat terrein gewonnen, maar het sentiment bleef overwegend gespannen vanwege de bezorgdheid dat verstoringen als gevolg van tarieven tot een zwakkere vraag zouden kunnen leiden.