Europese aandelen trekken zich terug vanwege zorgen over het Amerikaanse schuldplafond; Commerzbank stort in
De Europese aandelenmarkten handelden woensdag voorzichtig, gezien de onzekerheid over het Amerikaanse schuldplafond en vooruitlopend op de publicatie van de definitieve inflatiecijfers van de eurozone voor april.
Om 03:50 ET (07:50 GMT) noteerde de DAX-index in Duitsland 0,1% hoger, terwijl de FTSE 100 in het VK 0,2% daalde en de CAC 40 in Frankrijk 0,3% daalde.
De dreigende deadline voor het Amerikaanse schuldplafond en het potentieel voor een catastrofale Amerikaanse schuldverzuim hebben geleid tot een zekere nervositeit op de wereldmarkten.
Gesprekken tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de Republikein Kevin McCarthy, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, hebben dinsdag niet tot een akkoord geleid, waardoor het sentiment in Europa is aangetast.
De belangrijkste economische gegevens van de sessie zijn de definitieve consumenteninflatiecijfers van de eurozone voor april, die naar verwachting zullen aantonen dat de prijzen hoog bleven.
In de bedrijfssector daalden de aandelen van Commerzbank (ETR: CBKG) met meer dan 7%, ondanks het feit dat de Duitse geldschieter meldde dat de nettowinst in het eerste kwartaal bijna verdubbelde. Het voegde eraan toe dat zijn vooruitzichten afhingen van het lot van zijn mBank-eenheid in Polen en uitgingen van een milde recessie.
Het aandeel UBS (SIX: UBSG) daalde met 0,2% nadat de Zwitserse bank een financiële klap van ongeveer 17 miljard dollar signaleerde door de overname van Credit Suisse (SIX: CSGN).
De aandelen van Siemens (ETR: SIEGn) stegen met 2,2% nadat de Duitse engineering- en technologiegroep zijn verkoop- en winstverwachtingen voor het hele jaar verhoogde na het verslaan van de verkoopprognoses in het tweede kwartaal.
De olieprijzen daalden woensdag nadat een verrassende stijging van de voorraden ruwe olie in de VS aanleiding gaf tot bezorgdheid over de vraag bij ‘s werelds grootste consument.
De voorraden ruwe olie in de VS stegen met ongeveer 3,6 miljoen vaten in de week die eindigde op 12 mei, volgens gegevens van de brancheorganisatie American Petroleum Institute, in plaats van de verwachte afname.
Deze verliezen zijn echter beperkt gebleven, aangezien het vrijkomen van de Strategic Petroleum Reserve moet worden meegerekend in de voorraadopbouw, terwijl de daling van de voorraden benzine en destillaten wees op een aantrekkende vraag in de aanloop naar het zomerseizoen.
Officiële gegevens van de Amerikaanse overheid over de voorraden ruwe olie en producten van de Energy Information Administration worden later in de sessie verwacht.
Om 03:50 ET noteerden de Amerikaanse ruwe oliefutures 0,8% lager op $ 70,31 per vat, terwijl het Brent-contract 0,7% daalde tot $ 74,39.
Bovendien daalden de goudfutures met 0,1% tot $1.992,45/oz, terwijl de EUR/USD 0,3% lager handelde op 1,0833.