Europese aandelenfutures volgen daling in Azië vóór PCE-gegevens.
Europese aandelenfutures wijzen op een zwakke start na een nieuwe sombere sessie in Azië, waarbij beleggers wachten op de publicatie van de door de Federal Reserve geprefereerde inflatiemeter voor nieuwe aanwijzingen over de beleidsvooruitzichten.
Euro Stoxx 50-contracten daalden met 0,8% en een index van Aziatische aandelen zal naar verwachting voor de zesde sessie op rij dalen, de langste verliesperiode sinds april. Aandelen daalden in Australië, Japan en Zuid-Korea. De eenjarige obligatierente van China daalde voor het eerst sinds de wereldwijde financiële crisis tot 1%, omdat handelaren hun weddenschappen op monetaire versoepeling opvoerden.
De aandacht van de markt is nu gericht op de Amerikaanse persoonlijke consumptie-uitgavendata voor november, die later op vrijdag worden verwacht. Dit laatste belangrijke stukje data voor het jaar volgt op de laatste hawkish policy pivot van de Fed en drukt op Amerikaanse aandelenindexfutures.
De Amerikaanse gegevens van donderdag, die een snellere dan verwachte economische groei en robuuste consumentenbestedingen lieten zien, hebben de zaak voor dreigende renteverlagingen verzwakt. Treasuries waren stabiel nadat de 10-jaarsrente donderdag steeg naar 4,57%, een niveau dat voor het laatst in mei werd gezien. Een Bloomberg-dollarindex schommelde rond de hoogtepunten van 2022.
“Het goede nieuws is dat het mantra van slecht nieuws weer opduikt, met sterkere Amerikaanse economische gegevens die een nieuwe stijging van de Amerikaanse Treasury-rendementen aanwakkeren en een obstakel vormen voor het risicosentiment”, aldus Jun Rong Yeap, een marktstrateeg voor IG Asia Pte in Singapore. “Vooruitkijkend kan een terugval van de 10-jaarsrendementen onder het niveau van 4,50% nodig zijn om op korte termijn verlichting te bieden aan de markt, waarbij de komende Amerikaanse PCE-gegevens waarschijnlijk een cruciale rol zullen spelen bij het bepalen van de richting ervan.”
Er zijn ook steeds meer zorgen over de gevolgen van de afwijzing door het Huis van Afgevaardigden, dat geleid wordt door de Republikeinen, van een tijdelijk financieringsplan dat gesteund wordt door de verkozen president Donald Trump op donderdag. Over iets meer dan 24 uur dreigt er een sluiting van de Amerikaanse overheid.
De ontwikkeling kan “onvermijdelijk de marktvolatiliteit op korte termijn doen toenemen, vooral na de hawkish pivot van de Fed twee dagen geleden”, zei Jasmine Duan, senior investment strategist bij RBC Wealth Management Asia, in een interview met Bloomberg TV. Beleggers lopen risico’s door “potentieel meer hardnekkige inflatie en ook de schuldenproblematiek in de VS”, zei ze, eraan toevoegend dat het misschien niet verrassend is om op korte termijn een daling van 5% tot 10% in Amerikaanse aandelen te zien.
De overheidsfinanciering vervalt vrijdagavond zonder actie van het Congres. De nieuwe deal omvat hulp voor slachtoffers van rampen en Amerikaanse boeren, maar stuit op verzet van sommige Republikeinen en Democraten, die beweren dat het niet voldoende bezuinigingen bevat. Het door Trump gesteunde plan zou 14 maart als nieuwe financieringsdeadline vaststellen.
“Beleggers maken zich misschien niet zozeer zorgen over wat onvermijdelijk een gedeeltelijke sluiting zal zijn die vervolgens nauwelijks zichtbaar is in de belangrijkste economische gegevens, maar wel over wat deze episode voorspelt over de manier waarop het Congres in 2025 functioneert – of niet”, aldus Sean Callow, senior valuta-analist bij Intouch Capital Markets in Sydney.
Havikachtige draai
In Azië maakte de yen zijn verliezen goed nadat de belangrijkste inflatie-indicator van Japan voor het eerst in drie maanden steeg en minister van Financiën Katsunobu Kato waarschuwde voor valutaspeculatie.
De voorzichtige handel in de VS op donderdag gaf aan dat beleggers nog steeds bezig zijn met het verwerken van de geschaalde renteverlagingsverwachtingen van de Fed voor 2025. De swapmarkt impliceert nu minder dan twee kwartpuntverlagingen voor heel 2025, zelfs minder dan wat werd gesuggereerd in de zogenaamde dot plot van de Fed op woensdag.
“De agressieve koerswijziging heeft geleid tot zorgen over een strakker monetair beleid en de mogelijke impact daarvan op de economische groei en de bedrijfswinsten”, aldus Manish Bhargava, CEO van Straits Investment Management in Singapore.
Bitcoin zakte voor de derde dag, waarmee de daling van een recordhoogte eerder deze week werd verlengd. In grondstoffen daalde olie voor de tweede dag, waarmee de wekelijkse daling werd verlengd, omdat een sterkere Amerikaanse dollar de prijzen onder druk zette. Goud steeg.
Source: https://buystocks.co.uk/news/europe-stock-futures-echo-asia-dip-before-pce-data/