Exclusief: China stimuleert de lancering van aandelenfondsen om bronnen op de aandelenmarkt te ondersteunen
Peking heeft een aantal geldbeheerders in China informeel gevraagd om prioriteit te geven aan de lancering van aandelenfondsen boven andere producten zoals obligatiefondsen, zeggen vier bronnen met directe kennis van de zaak, terwijl de autoriteiten zich inspannen om de achterblijvende aandelenmarkt nieuw leven in te blazen.
De ‘window guidance’, oftewel onofficieel mondeling advies van toezichthouders, werd de afgelopen weken door de China Securities Regulatory Commission (CSRC) gegeven aan enkele van de grootste beheerders van beleggingsfondsen van het land, zeggen de bronnen op voorwaarde van anonimiteit omdat de informatie niet openbaar was gemaakt. openbaar.
Het CSRC heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.
De Chinese beleggingsfondsensector, die een waarde heeft van 3,8 biljoen dollar, is een belangrijke pijler van de kapitaalmarkten van het land, maar heeft het afgelopen jaar de verkopen zien afnemen, vooral die van aandelenfondsen, nu aandelenbenchmarks hun dieptepunten in meerdere jaren testen.
De stap om nieuwe aandelenfondsen te lanceren maakt deel uit van een campagne van de autoriteiten in de op een na grootste economie ter wereld het afgelopen jaar om de aandelenmarkt nieuw leven in te blazen en het beleggersvertrouwen te vergroten, dat is aangetast door een destabiliserende crisis in de vastgoedsector en sputterende groei.
Hoewel Peking de afgelopen maanden een reeks maatregelen heeft ingevoerd om de economie te stimuleren, zeggen analisten dat deze maatregelen niet voldoende zijn om het marktvertrouwen te herstellen en dat het niet duidelijk is of de jongste richtlijnen dat ook zullen doen.
Maatregelen ter ondersteuning van de aandelenmarkten in het verleden omvatten onder meer het halveren van het zegelrecht op de aandelenhandel, het vertragen van het tempo van beursintroducties (IPO’s), het aanmoedigen van margefinanciering en het beschermen van kleine beleggers.
Ondanks deze maatregelen behoorde de Chinese aandelenmarkt in 2023 tot de slechtst presterende landen ter wereld, waarbij de blue chip CSI300-index (.CSI300) het jaar afsloot met 11% verlies, tegenover een winst van 20% voor mondiale aandelen (.MIWD00000PUS).
Een van de bronnen, die bij een door de staat gesteund beleggingsfonds werkt, zei dat de CSRC onlangs van sommige fondsbeheerders heeft geëist dat ze ten minste vier nieuwe aandelenfondsen lanceren voordat ze een nieuw obligatiefonds lanceren.
Een tweede bron, bij een buitenlandse fondsbeheerder, zei dat ze ook richtlijnen hadden gekregen van de toezichthouder dat het aantrekken van aandelenfondsen prioriteit moest krijgen boven andere producten, hoewel er geen limiet was gesteld aan de ratio voor aandelen- en obligatiefondsen.
SNELLER GOEDKEURINGEN
In 2023 werden in China 334 nieuwe aandelenfondsen gelanceerd, een daling van 22% ten opzichte van 2022 en 49% ten opzichte van 2021, volgens gegevens van het in Shanghai gevestigde Z-Ben Advisors, een adviesbureau voor de fondsensector.
De opbrengsten van deze fondsen daalden ook met respectievelijk 39% en 89% ten opzichte van 2022 en 2021, tot 137,5 miljard yuan ($19,18 miljard).
Ter vergelijking: bij institutionele obligatiefondsen, een van de meest populaire soorten obligatiefondsen, daalde het aantal nieuwe lanceringen met 13% ten opzichte van 2022, maar 14% boven het niveau van 2021. De opbrengsten zijn de afgelopen drie jaar gestegen.
Als onderdeel van de laatste poging van Peking heeft de particuliere fondsensector, met activa ter waarde van ongeveer 20 biljoen yuan, de afgelopen twee maanden ook sneller goedkeuring gekregen voor nieuwe aandelenfondsen dan fondsen die andere beleggingscategorieën volgen, aldus twee aanvullende bronnen.
De CSRC is sinds juli bezig met het doorvoeren van hervormingen in de fondsensector, waarbij managers van alle soorten fondsen worden begeleid bij het verlagen van de beheerkosten. Sommigen kondigden tariefverlagingen aan of begonnen in de daaropvolgende maanden eenheden uit eigen middelen te kopen.
Uit recente fondsaankondigingen, beoordeeld door Reuters, blijkt dat veel obligatiefondsen hun inschrijvingsperioden hebben ingekort of de inschrijvingen van beleggers hebben beperkt, terwijl het veel langer heeft geduurd voordat aandelenfondsen geld hebben opgehaald en velen moeite hebben gehad om hun verkoopdoelstellingen te halen.
Ook al spoort de toezichthouder beheerders van beleggingsfondsen nu aan om prioriteit te geven aan de lancering van aandelenfondsen, er is geen zekerheid dat lokale beleggers, die wankelen door de dalende aandelenmarktrendementen, zullen investeren.
Xia Chun, hoofdeconoom bij Forthright Holdings Co, zei dat hij betwijfelde of het promoten van aandelenfondsen een significante impact zou hebben.
“Het is moeilijk om aandelenfondsen te verkopen als de markt traag is. De marketingkosten zijn hoog, maar het effect kan laag zijn”, aldus Xia.
“Dit soort zaken kunnen beter aan de financiering van bedrijven worden overgelaten, zodat zij zelf kunnen beslissen.”