FTSE duwt naar beneden te midden van bezorgdheid over de Amerikaanse recessie
Londense aandelen gingen dinsdag tijdens de vroege handel lager, tegengehouden door zorgen over de recessie in de VS, een verrassende renteverhoging door de Reserve Bank of Australia en weinig inspirerende cijfers over detailhandelsverkopen.
Om 0835 BST daalde de FTSE 100 met 0,1% tot 7.591,71.
Susannah Streeter, hoofd van geld en markten bij Hargreaves Lansdown, zei: “Het vroege optimisme van deze week is vertroebeld door hernieuwde zorgen over een dreigende recessie in Amerika, terwijl de repercussies van de bankencrisis lijken terug te komen om grote Amerikaanse geldschieters te bijten.
“Nu ‘s werelds grootste economie meer tekenen vertoont van een krimp en de groei in de machtige dienstensector sneller vertraagt dan vorige maand werd verwacht, nemen de zorgen toe over het domino-effect over de hele wereld. Het heeft geholpen om de winsten op ruwe olie uit te wissen, waarbij de effecten van de productiebeperking in Saoedi-Arabië overstemd werden door het lawaai over de afnemende vraag.”
Streeter zei dat, hoewel tekenen van een verdere vertraging van de bedrijvigheid geen goed nieuws zijn voor de Amerikaanse economie in het algemeen, “het de Fed-beleidsmakers als muziek in de oren klinkt die bang zijn voor tekenen dat de inflatie reageert op monetaire verkrapping”.
“De PMI-lezing van de ISM-services, die een groeivertraging in mei laat zien, is weer een klompje gegevens om toe te voegen aan het groeiende bewijsmateriaal dat renteverhogingen het gewenste effect hebben, en de weddenschappen nemen toe dat de Fed volgende week op pauze zal drukken. Maar het blijft droog en er kan deze zomer nog een renteverhoging komen.”
Beleggers verwerkten ook een verrassende renteverhoging door de Reserve Bank of Australia, die aanvoerde dat de inflatie nog steeds te hoog was.
De RBA verhoogde de contante rente met 25 basispunten tot 4,1% – het hoogste niveau in 11 jaar en de 12e stijging in iets meer dan een jaar. Economen hadden verwacht dat de Bank de rente ongewijzigd zou laten.
Gouverneur Philip Lowe: “De inflatie in Australië is over haar hoogtepunt heen, maar is met 7 procent nog te hoog en het zal nog wel even duren voordat ze weer in het streefbereik zit. Deze verdere verhoging van de rente moet zorgen voor meer vertrouwen dat inflatie zal binnen een redelijk tijdsbestek terugkeren naar het doel.”
Lowe merkte op dat recente gegevens erop wezen dat de opwaartse risico’s voor de inflatievooruitzichten zijn toegenomen en zei dat “het bestuur hierop heeft gereageerd”.
“Terwijl de goederenprijsinflatie vertraagt, is de dienstenprijsinflatie nog steeds erg hoog en blijkt in het buitenland zeer hardnekkig te zijn”, zei hij. “De arbeidskosten per eenheid product stijgen ook snel, terwijl de productiviteitsgroei gematigd blijft.”
Het inflatiedoel van de RBA ligt tussen de 2% en 3%.
Oxford Economics zei: “Dit is een taalverschuiving ten opzichte van eerder dit jaar, toen de RBA een meer mildere toon aansloeg en zelfs de wandelcyclus in april stopte.
“Het bestuur zal wat gewicht blijven hechten aan de prestaties van de arbeidsmarkt en de reële economie. Maar ze lijken zich steeds ongemakkelijker te voelen bij hun voorspelling voor een langdurige periode van inflatie boven de doelstelling.”
Aan de thuiskust toonden branchegegevens aan dat de groei van de detailhandelsverkopen in mei vertraagde, ondanks een opeenvolging van feestdagen.
Volgens de laatste BRC-KPMG Retail Sales Monitor stegen de totale detailhandelsverkopen in mei met 3,9%, of met 3,7% op onderliggende basis. Dat was een verbetering ten opzichte van mei 2022, toen de detailhandelsverkopen op onderliggende basis met 1,1% en 1,5% daalden.
Maar de groei lag onder het driemaandsgemiddelde en beduidend lager dan in april, toen de omzet met 5,1% steeg of met 5,2% op vergelijkbare basis.
De omzet van voedingsmiddelen steeg in mei met 9,8% op vergelijkbare basis, terwijl de omzet van non-food slechts met 0,5% toenam.
Helen Dickinson, chief executive van het British Retail Consortium, zei: “Het drietal feestdagen zorgde er niet voor dat het winkelend publiek geld uitgaf, omdat de omzetgroei vertraagde tot het laagste niveau in zes maanden.
“Terwijl de verkoop van levensmiddelen een boost kreeg van het kroningsweekend, hield dit de rest van de maand niet meer vast.
“Nu het consumentenvertrouwen zich nog steeds herstelt van recordvertragingen en de aanhoudende verkrapping van de gezinsinkomens, is het onwaarschijnlijk dat we de komende maanden een substantiële omzetgroei zullen zien.”
Op de aandelenmarkten steeg Paragon Banking naar de top van de FTSE 250 na goed ontvangen resultaten.
British American Tobacco tikte hoger omdat de fabrikant van sigaretten en vapenproducten de omzet- en winstverwachtingen voor het hele jaar vasthield, waarbij de handel naar de tweede helft gewogen werd.
Het bedrijf zei dat het voor 2023 een stijging van 3% tot 5% verwacht in de organische omzet bij constante wisselkoersen en een groei van gemiddeld eencijferige cijfers in de aangepaste winst, hoewel het waarschuwde dat de timing van de overdracht van zijn Russische en Wit-Russische activiteiten een invloed.
Primark-eigenaar Associated British Foods was weinig veranderd na de aankondiging van de overname van zuiveltechnologiebedrijf National Milk Records voor £ 48 miljoen.
Source: https://buystocks.co.uk/news/ftse-nudges-down-amid-us-recession-concerns/