Home » News » Het afkoelen van de prijzen voor ruwe olie brengt rust voor de OMC-aandelen; IOC, BPCL, HPCL stijgen tot 4%

Het afkoelen van de prijzen voor ruwe olie brengt rust voor de OMC-aandelen; IOC, BPCL, HPCL stijgen tot 4%

5 October 2023 Door News Team

Op 5 oktober was er een opmerkelijke ontwikkeling op de Indiase aandelenmarkt met betrekking tot de olie- en gassector. De prijzen voor ruwe olie kenden een scherpe daling tijdens de intraday-handel, wat verlichting bood voor oliemarketingbedrijven (OMC’s).

Aandelen van vooraanstaande OMC’s zoals Indian Oil Corporation (IOC), Bharat Petroleum Corporation (BPCL) en Hindustan Petroleum Corporation (HPCL) lieten aanzienlijke winsten zien, waarbij hun aandelenkoersen met 1-4 procent stegen op de Bombay Stock Exchange (BSE). Deze stijging kan worden toegeschreven aan de gunstige ontwikkeling van de prijzen voor ruwe olie, aangezien lagere olieprijzen doorgaans de inputkosten voor deze bedrijven verlagen, waardoor hun winstgevendheid positief wordt beïnvloed.

Aandelen die verband houden met olie-exploratie, zoals Oil India, Indraprastha Gas, Petronet LNG en Oil and Natural Gas Corporation (ONGC), werden daarentegen relatief vlak verhandeld. Dit verschil in prestaties duidt erop dat de daling van de prijzen voor ruwe olie vooral de OMC’s ten goede kwam, terwijl aan olie-exploratie gerelateerde bedrijven niet hetzelfde niveau van positieve marktbewegingen ervoeren.

Op het moment van dit rapport steeg de S&P BSE Sensex met 235 punten of 0,3 procent en bereikte om 10.30 uur het niveau van 65.461. Dit duidt op een positief algemeen sentiment op de bredere aandelenmarkt op die specifieke dag.

Volgens een rapport van de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) ondervond de energiemarkt opmerkelijke verschuivingen in de benzinevoorraden en de voorraden ruwe olie. De voorraden afgewerkte motorbenzine, die vaak worden gebruikt als maatstaf voor de vraag naar benzine, daalden tot een jaarlijks dieptepunt van 8 miljoen vaten per dag (bpd). Deze daling duidt op een afname van de vraag naar benzine, die kan worden beïnvloed door verschillende economische en maatschappelijke factoren, waaronder reispatronen en brandstofefficiëntie.

Bovendien benadrukte het EIA-rapport dat de voorraden ruwe olie in de week eindigend op 29 september met 2,2 miljoen vaten zijn afgenomen, het laagste niveau sinds december 2022. De voorraden ruwe olie dienen als een kritische barometer voor de gezondheid van de oliemarkt en weerspiegelen factoren als productie, import en consumptie.

Deze ontwikkelingen hadden een aanzienlijke impact op de olieprijzen. De prijzen van Brent Crude daalden op 5 oktober met 9 procent vergeleken met hun hoogtepunten in september, terwijl de prijzen van WTI Crude een nog scherpere daling kenden van 11 procent. Deze prijsschommelingen werden waarschijnlijk veroorzaakt door de combinatie van een verminderde vraag naar benzine en krimpende voorraden ruwe olie, wat de gevoeligheid van de oliemarkten voor de dynamiek van vraag en aanbod onderstreepte.

Naast de aanbod- en voorraaddynamiek speelde ook economisch nieuws een rol bij het uitoefenen van druk op de olieprijzen. Het rapport vermeldt dat de Amerikaanse dienstensector in september een vertraging kende, waarbij de Purchasing Managers’ Index (PMI) voor de niet-productiesector daalde naar 53,6, tegen 54,5 in augustus. Een lagere PMI kan duiden op een vertraging van de economische activiteit binnen de dienstensector, wat gevolgen kan hebben voor de algehele economische groei en daarmee voor de vraag naar olie.

Vooruitkijkend verwacht Rahul Kalantri, Vice-President Commodities bij Mehta Equities, aanhoudende volatiliteit in de prijzen van ruwe olie. Hij suggereert dat de prijs van ruwe olie steun zou kunnen vinden in de bandbreedte van $82,8 tot $81 per vat, met weerstandsniveaus van $84,5 tot $85,3 per vat. Wat de Indiase roepie betreft, merkt hij op dat er steun is op niveaus van Rs 6.940 tot Rs 6.870, terwijl weerstand wordt verwacht rond Rs 7.120 tot Rs 7.200. Deze steun- en weerstandsniveaus geven inzicht in de potentiële prijsbewegingen van ruwe olie in de komende periode, waarbij rekening wordt gehouden met zowel internationale factoren als de wisselkoers.

De afgelopen drie maanden hebben de aandelen van oliemarketingbedrijven (OMC), waaronder die van Indian Oil Corporation (IOC), Bharat Petroleum Corporation (BPCL) en Hindustan Petroleum Corporation (HPCL), te maken gehad met neerwaartse druk als gevolg van de stijgende prijzen voor ruwe olie. Deze aandelen hebben in deze periode dalingen tot 11 procent ervaren. De bredere S&P BSE Oil & Gas-index kende daarentegen een veel kleinere daling van 0,4 procent.

Analisten bij Prabhudas Lilladher hebben de overtuiging geuit dat de verliezen in marketingmarges voor deze OMC’s waarschijnlijk zullen aanhouden in het kwartaal juli-september van FY24 (Q2FY24). Een van de belangrijkste factoren die aan deze verliezen bijdragen, is het onvermogen van de OMC’s om de brandstofprijzen in de detailhandel te verhogen in combinatie met de stijging van de prijzen voor ruwe olie.

Uit de analyse van de beursvennootschap blijkt dat de bruto marketingmarge op benzine en diesel in september 2023 respectievelijk Rs 5,5 per liter en een verlies van Rs 3,8 per liter bedroeg. Dit staat in contrast met de hogere marges van Rs 10,6 per liter voor benzine en Rs 10,2 per liter voor diesel in het eerste kwartaal van 24, evenals Rs 8,4 per liter voor benzine en Rs 2,7 per liter voor diesel in het tweede kwartaal van 2024. Deze cijfers illustreren de uitdagingen waarmee OMC’s worden geconfronteerd bij het handhaven van hun winstmarges te midden van volatiele prijzen voor ruwe olie en de druk om de detailhandelsbrandstofprijzen betaalbaar te houden voor consumenten.

Source: https://buystocks.co.uk/news/cooling-crude-prices-brings-respite-to-omc-stocks-ioc-bpcl-hpcl-rally-up-to-4/