Het grootste deel van Wall Street stijgt na een cruciaal inflatierapport lijkt cool
De meeste Amerikaanse aandelen stijgen donderdag nadat de laatste update over de inflatie de overtuiging van Wall Street versterkte dat verlichting van de rentetarieven al in september zou kunnen komen.
De S&P 500 bleef tijdens de vroege handel vrijwel onveranderd nabij het hoogste punt ooit een dag eerder. De Nasdaq-composiet voegde vanaf 09.35 uur Eastern Time 0,1% toe aan zijn record, terwijl de Dow Jones Industrial Average 37 punten of 0,1% daalde.
Aandelen die doorgaans het meest profiteren van de lagere rentetarieven gingen voorop, zoals huizenbouwers en vastgoedeigenaren. Zeven van de tien aandelen in de S&P 500 stegen, hoewel de terugval van grotere, invloedrijkere bedrijven als Microsoft die kracht maskeerde.
Kleinere bedrijven die al een tijdje achterlopen op de marktreuzen waren ook sterk, en de Russell 2000-index van kleinere aandelen maakte een sprong van 1,8% om de markt te leiden.
De actie was veel sterker op de obligatiemarkt, waar de rendementen kelderden omdat beleggers erop hoopten dat de Federal Reserve binnenkort haar belangrijkste rentetarief zou gaan verlagen. Het staat al bijna een jaar op het hoogste niveau in meer dan twintig jaar.
Wall Street wil lagere rentetarieven omdat ze de druk kunnen verlichten die op de economie is opgebouwd als gevolg van hoe duur het is geworden om geld te lenen om huizen, auto’s of iets anders met creditcards te kopen. Fed-functionarissen hebben echter gezegd dat ze ‘meer goede gegevens’ over de inflatie willen zien voordat ze de trekker overhalen. Ze hebben de rente hoog gehouden om opzettelijk neerwaartse druk uit te oefenen op de economie, in de hoop de ergste inflatie in generaties volledig uit te roeien.
Volgens Wall Street is het rapport van donderdag, dat mildere stijgingen liet zien dan verwacht voor de prijzen van benzine, auto’s en andere dingen die Amerikaanse consumenten in juni kochten, precies dat.
“Eén woord: cruciaal”, zegt Lindsay Rosner, hoofd multisectorbeleggen bij Goldman Sachs Asset Management. “Met drie inflatiedrukken tussen vanochtend en de bijeenkomst van de Fed in september, was de afdruk van vandaag van cruciaal belang om de Fed te helpen vertrouwen te winnen dat de inflatie nog steeds in de goede richting beweegt.”
Na de publicatie van het rapport kelderden de rendementen op staatsobligaties onmiddellijk. Het rendement op de 10-jarige staatsobligatie daalde van 4,28% eind woensdag naar 4,19% en van 4,70% in april naar 4,19%. Dat is een belangrijke stap voor de obligatiemarkt, en zo’n daling van de rente zorgt voor een grote stijging van de aandelenkoersen.
De rente op tweejaars staatsobligaties, die nauwer aansluit bij de verwachtingen voor actie van de Fed, daalde van 4,62% eind woensdag naar 4,51%.
De lagere rendementen hielpen het grootste deel van de Amerikaanse aandelenmarkt stijgen. Vastgoedeigenaren en nutsbedrijven liepen voorop, omdat de dalende rendementen hun relatief hoge dividenden aantrekkelijker maken voor beleggers die op zoek zijn naar inkomsten.
Vastgoedbeleggingsfondsen in de S&P 500 stegen met 1,8%, wat verreweg de grootste winst is van de elf sectoren waaruit de index bestaat. Nutsaandelen waren de op één na beste in de index met een winst van 0,6%.
Huizenbouwers waren ook sterk in de hoop dat een lagere hypotheekrente de sector zou ondermijnen. PulteGroup steeg 4,3% en DR Horton klom 4%, voor enkele van de grootste winsten in de S&P 500.
Naast de hoop op komende renteverlagingen hebben de verwachtingen voor een sterke winstgroei in een veerkrachtige maar vertragende economie er ook toe bijgedragen dat de Amerikaanse aandelenmarkt naar recordhoogtes is gestuwd. Analisten verwachten dat bedrijven uit de S&P 500 dit komende rapportageseizoen hun beste groei in ruim twee jaar zullen realiseren, maar de start is gemengd.
Delta Air Lines verloor 8,1% na een iets zwakkere omzet en winst voor het voorjaar dan analisten hadden verwacht. De luchtvaartmaatschappij zei dat de vraag naar piekreizen in de zomer groot is, maar gaf ook een winstvoorspelling voor het huidige kwartaal die achterbleef bij de schattingen van Wall Street.
PepsiCo daalde met 1,4% ondanks de hoge winstverwachtingen voor het voorjaar. De omzet over het laatste kwartaal bleef enigszins achter bij de verwachtingen van analisten, en de voedselgigant zei dat een belangrijke onderliggende maatstaf voor de omzet waarschijnlijk onderaan de eerder voorspelde bandbreedte voor het volledige jaar zal uitkomen.
Aan de winnende kant was WD-40, dat met 1,7% steeg na een sterkere winst en omzet dan analisten hadden verwacht.
Op de buitenlandse aandelenmarkten steeg de Japanse Nikkei 225 met 0,9%, waarmee hij opnieuw een recordhoogte bereikte.
De indexen waren ook sterk in een groot deel van de rest van Azië en Europa.