Home » News » Het Noorse vermogensfonds wil ‘rotte appel’-aandelen uitroeien

Het Noorse vermogensfonds wil ‘rotte appel’-aandelen uitroeien

20 April 2023 Door News Team

OSLO, 18 april (Reuters) – Het Noorse staatsinvesteringsfonds met een waarde van 1,4 biljoen dollar, een van ‘s werelds grootste investeerders, is van plan meer moeite te doen om ondeugdelijke bedrijven te identificeren en te desinvesteren na de recente onrust in het wereldwijde bankwezen en andere sectoren.

“We denken dat het steeds belangrijker wordt om middelen te steken in het vinden van wat ik de rotte appels noem”, vertelde de CEO van het fonds, Nicolai Tangen, dinsdag tijdens een parlementaire hoorzitting in Oslo.

“Dit zijn bedrijven waarvan de gezondheidstoestand misschien niet helemaal is wat het lijkt.”

Het fonds, geleid door de Noorse centrale bank, zei dat het “een aanzienlijk bedrag” verloor door de ineenstorting van Silicon Valley Bank, een van de meer dan 9.200 bedrijven waarin het aan het begin van het jaar aandelen bezat. Het fonds had ook een belang in Credit Suisse, dat moest worden gered door de grotere rivaal UBS.

Het belang van het Noorse fonds in SVB Financial Group, eigenaar van Silicon Valley Bank, bedroeg begin 2023 1,01%, waarmee het werd gewaardeerd op $ 138 miljoen, terwijl het belang van 1,49% in Credit Suisse Group $ 177,7 miljoen waard was.

Door problematische investeringen vroegtijdig te identificeren, kan het fonds geld besparen, vertelde Tangen aan de financiële commissie van het parlement.

“We zullen nooit alle rotte appels kunnen zien, maar we kunnen er wel zoveel mogelijk proberen te vinden”, zei Tangen.

Hij zei bijvoorbeeld dat het fonds de meeste aandelen in de Indiase Adani Group had verkocht voordat een rapport in januari van Hindenburg Research leidde tot een ineenstorting van de aandelen van het conglomeraat. Aandelen in Adani Enterprises (ADEL.NS) hebben dit jaar tot nu toe 51% van hun waarde verloren.

Bron: https://buystocks.co.uk/news/norway-wealth-fund-aims-to-root-out-rotten-apple-stocks/