Japan leidt Aziatische aandelenkoersstijging, dollar stijgt na overweldigende cijfers Amerikaanse banen.
Aziatische aandelen stegen en de dollar bereikte maandag een nieuw zeven weken hoog niveau ten opzichte van de yen, nadat teleurstellende Amerikaanse cijfers over de arbeidsmarkt de angst voor een recessie wegnamen en leidden tot een scherpe daling van de rentetarieven.
De rendementen op Amerikaanse staatsobligaties op korte termijn stegen nadat het nauwlettend gevolgde banenrapport van vrijdag aantoonde dat de economie in september onverwacht de meeste banen in zes maanden had gecreëerd.
De prijzen van ruwe olie daalden na een maand met een piek, terwijl Israël doelen in Libanon en de Gazastrook bombardeerde. Maandag is het precies een jaar geleden dat Hamas een aanval uitvoerde die de oorlog uitlokte.
De Japanse Nikkei was de koploper in de regionale aandelenkoersen met een rally van 2% om 00:15 GMT, mede dankzij de zwakkere yen.
De Australische beursindex steeg met 0,12% en de Zuid-Koreaanse Kospi steeg met 0,29%.
De Hang Seng-beurs in Hongkong moet nog opengaan en de beurzen op het Chinese vasteland blijven tot dinsdag gesloten vanwege de Gouden Week.
De breedste index van MSCI voor aandelen in de regio Azië-Pacific steeg met 0,4%.
De Amerikaanse Dow-futures stegen met 0,08% nadat de contante index vrijdag op een recordhoogte sloot na de publicatie van de loonlijstgegevens.
“De reactie op de markten laat zien wat de belangrijkste thema’s en risico’s voor marktdeelnemers zijn: economische groei en de impact daarvan – voor aandelen – op toekomstige winsten”, aldus Kyle Rodda, senior financieel marktanalist bij Capital.com.
“Er lijkt ook sprake te zijn van een opleving van de Amerikaanse economische exceptionaliteit.”
De Amerikaanse dollar bereikte voor het eerst sinds 16 augustus een hoogtepunt van 149,10 yen, vóór de laatste handelsdag. De dollar steeg met 0,18% naar 148,87 yen.
Atsushi Mimura, de hoogste Japanse diplomaat op het gebied van valuta, zei maandag dat ambtenaren de wisselkoersbewegingen, inclusief speculatieve handel, nauwlettend in de gaten zullen houden.
De euro daalde 0,07% tot $1,0971 en zakte daarmee terug naar het dieptepunt van de afgelopen zeven weken op $1,09515 op vrijdag.
De verwachtingen voor een enorme renteverlaging van 50 basispunten bij de volgende beleidsaankondiging van de Federal Reserve op 7 november – die een week geleden nog boven de 50% lagen – werden na het banenrapport volledig tenietgedaan.
Volgens de FedWatch Tool van CME Group verwachten handelaren nu 95% kans op een renteverlaging van een kwart punt, met een kleine kans dat de beleidsrente ongewijzigd blijft.
De tweejarige Amerikaanse staatsobligatierente steeg maandag met 1,7 basispunten naar 3,9488%, het hoogste niveau in meer dan een maand.
Goud daalde met 0,1% naar $2.649,29 per ounce, maar bleef niet ver verwijderd van de recordhoogte van vorige maand van $2.685,42.
De olieprijzen daalden na de grootste wekelijkse stijging in meer dan een jaar, vanwege de toenemende dreiging van een regionale oorlog in het Midden-Oosten.
Brent-ruwe olie futures daalden 65 cent tot $77,40 per vat, terwijl Amerikaanse West Texas Intermediate-ruwe olie futures 53 cent daalden tot $73,85 per vat.
Source: https://buystocks.co.uk/news/japan-leads-asia-stock-rally-dollar-gains-after-blowout-us-payrolls/