Home » News » Japan leidt winsten in Aziatische aandelen vóór de getuigenis van Powell.

Japan leidt winsten in Aziatische aandelen vóór de getuigenis van Powell.

News Team

De Nikkei 225 Stock Average klom naar een record, waardoor de winst voor het jaar uitkwam op ruim 23%. De aandelenindexen in Australië gingen ook vooruit, samen met de Amerikaanse aandelenfutures nadat de S&P 500 maandag 0,1% hoger sloot en daarmee het 35e hoogste punt aller tijden dit jaar bereikte. De aandelen op het vasteland van China en Hong Kong daalden, terwijl de dollar hoger steeg ten opzichte van de meeste grote sectorgenoten.

Traders zijn gefocust op de getuigenissen van Powell die dinsdag beginnen als leidraad voor de vooruitzichten van de Federal Reserve. Hij wordt geconfronteerd met druk van wetgevers die ongeduldig worden over renteverlagingen en van anderen die ontevreden zijn over het nieuwste plan van de Fed om de kapitaalvereisten voor kredietverstrekkers op Wall Street te verhogen. De markten schatten de kans op twee renteverlagingen dit jaar in, met een kans van ruwweg 70% op de eerste in september, volgens swapgegevens verzameld door Bloomberg.

“Met de recente tekenen van een zwakkere groei en een zwakkere arbeidsmarkt zullen de markten nauwlettend in de gaten houden of Powell aanwijzingen geeft over de timing van renteverlagingen”, zegt Carol Kong, strateeg bij de Commonwealth Bank of Australia in Sydney. “De marktprijzen voor een verlaging in september kunnen stijgen en de Amerikaanse dollar kan verder dalen als de opmerkingen van Powell als gematigd worden ervaren.”

In China kijken beleggers vooruit naar een van de grootste jaarlijkse beleidsvergaderingen van het land, die volgende week zal plaatsvinden. Er zijn ook onzekerheden over de nieuwe liquiditeitstransacties van de centrale bank die maandag zijn onthuld, waarbij wetgevers hun greep op de rentetarieven hebben verscherpt en meer controle hebben gekregen over de kortetermijnfinancieringskosten. Beleggers lezen deze stap alsof de PBOC zojuist de rente heeft verhoogd, wat een uitverkoop op de obligatiemarkt heeft veroorzaakt.

De Chinese CPI voor juni wordt woensdag bekendgemaakt. Analisten geraadpleegd door Securities Daily verwachten dat deze zal stijgen ten opzichte van een jaar geleden als gevolg van de stijging van de varkensvleesprijzen.

In Australië nam het consumentenpessimisme in juli toe, omdat huishoudens zich zorgen maakten over het vooruitzicht van verdere renteverhogingen, terwijl de inflatie hardnekkiger bleek dan verwacht. Australische obligaties weerspiegelden de beweging van de Amerikaanse staatsobligaties van maandag, waarbij de kortere termijnobligaties minder goed presteerden dan de langere.

Lange vooringenomenheid

Volgens Thomas Tzitzouris van Strategas lijken de obligatiemarkten de tweede helft van 2024 met een lange vooringenomenheid te beginnen, omdat de economische cijfers zwakker worden naarmate de renteverlagingen in de herfst naderen. Ondanks de longpositie zijn er voorlopige tekenen dat shorts terugkomen, zei hij.

“Als we de positioneringsgegevens analyseren, zien we een markt die, ondanks een lange vooringenomenheid in afwachting van bezuinigingen, er niet volledig van overtuigd is dat dit zal gebeuren nu shorts langzaam terugkeren naar de markt”, aldus Tzitzouris.

De S&P 500 bereikte maandag de top van 5.570, voorafgaand aan de getuigenis van Powell en als traders positioneerden zich voor winsten van enkele van de grootste Amerikaanse banken die vrijdag onofficieel het rapportageseizoen voor het tweede kwartaal aftrapten. De verwachtingen voor het seizoen zijn hoger. De opwaarderingen van de winstramingen door analisten zijn in aantal groter dan de neerwaartse bijstellingen, terwijl de voorspellingen voor de toekomstige winsten over twaalf maanden op een recordhoogte staan.

John Stoltzfus van Oppenheimer Asset Management zei dat robuuste winstvooruitzichten en een veerkrachtige economie hogere waarderingen zouden kunnen ondersteunen. Hij verhoogde zijn doel voor de S&P 500 aan het einde van het jaar naar 5.900. Bij Goldman Sachs Group Inc. zegt Scott Rubner dat de lat voor bedrijfsresultaten hoog ligt – met hoge verwachtingen die al ingebakken zijn.

“Nu het winstseizoen deze week van start gaat, moeten beleggers voorbereid zijn op enige ‘schokkerigheid’, maar de markt zal waarschijnlijk weer stijgen zodra bedrijven de terugkopen hervatten”, aldus Mark Hackett van Nationwide.

Op het gebied van grondstoffen was er weinig verandering in de oliesector na een daling van twee dagen, omdat het minder waarschijnlijk leek dat de orkaan Beryl grote verstoringen zou veroorzaken in de ruwe-infrastructuur in Texas. Goud bleef stabiel, nadat het maandag het sterkst in twee weken was gedaald.

Source: https://buystocks.co.uk/news/japan-leads-gains-in-asian-stocks-before-powell-testimony/