Home » News » Japan zakt, vastgoedsteun stimuleert Chinese aandelen.

Japan zakt, vastgoedsteun stimuleert Chinese aandelen.

30 September 2024 Door News Team

Aandelen in China en Hongkong waren maandag opvallende stijgers na de laatste maatregelen van Beijing om de vastgoedcrisis aan te pakken. Aandelen elders in Azië daalden, terwijl de Japanse benchmark kelderde.

De CSI 300-index was op weg naar een technische bullmarkt en zowel ijzererts als Chinese ontwikkelaarsaandelen stegen nadat drie grote steden de regels voor woningaankopen versoepelden. Een daling van Japanse aandelen droeg bij aan een daling van de MSCI Asia Pacific-meter nadat de overwinning van Shigeru Ishiba in de leiderschapsrace van de Japanse regeringspartij beleggers op het verkeerde been zette.

De Chinese “overheid lijkt meer vastbesloten om maatregelen door te voeren om de economie weer op gang te krijgen, dus het voelt iets veelbelovender dan eerdere pogingen”, aldus Matthew Haupt, een portefeuillebeheerder bij Wilson Asset Management. “Dus de rally heeft misschien wat meer voeten in de aarde dan eerdere keren en we zullen wachten op meer aankondigingen om meer overtuiging te krijgen over de koers van de Chinese economie en aandelenmarkt.”

Beleggers gaan het laatste kwartaal in, omdat de wereldwijde economische vooruitzichten verbeteren dankzij de stimuleringsmaatregelen van China en omdat centrale banken van Indonesië tot Europa en de VS de rentetarieven beginnen te verlagen om de groei te stimuleren.

De door de Federal Reserve geprefereerde maatstaf voor onderliggende Amerikaanse inflatie en huishoudelijke bestedingen steeg in augustus lichtjes, wat een afkoelende economie onderstreepte. De opbrengsten van staatsobligaties en de dollar veranderden maandag nauwelijks, waarbij beleggers verwachtten dat de Fed de komende maanden op koers zou blijven voor meer renteverlagingen.

In Japan zal de nieuwe regering van Ishiba streven naar continuïteit op economisch, monetair en buitenlands beleid, waarbij de rol van minister van Financiën wordt overgedragen aan Katsunobu Kato, een voormalig woordvoerder van de regering, aldus lokale media.

De yen verminderde de winst van de vorige sessie, terwijl de hoop op Chinese stimuleringsmaatregelen zowel de Australische als de Nieuw-Zeelandse dollar deed stijgen.

“Hoewel de ommekeer indrukwekkend is, grotendeels gedreven door de laatste stimuleringspogingen van Beijing, ben ik er niet helemaal van overtuigd dat de rally op solide fundamenten is gebouwd”, aldus Billy Leung, een beleggingsstrateeg bij Global X Management in Sydney. “Dit voelt meer als een kortetermijnreactie dan als een weerspiegeling van diepere structurele verbeteringen.”

De spanningen in het Midden-Oosten liepen echter opnieuw het risico te escaleren nadat Israël Hezbollah-leider Hassan Nasrallah in Beiroet had gedood.

De olieprijs was maandag stabiel en de markt wacht af hoe Iran zal reageren.

Deze week zullen handelaren nauwlettend letten op de inflatiecijfers in de eurozone en de cijfers over de industriële activiteit die vóór het Amerikaanse banenrapport van vrijdag worden gepubliceerd. Deze cijfers helpen bij het inschatten van de vooruitzichten voor renteverlagingen door de Federal Reserve tot het einde van het jaar.

Source: https://buystocks.co.uk/news/japan-slumps-property-aid-boosts-chinese-stocks/