Home » News » Lithiumpionier Iggy Tan keert terug naar de sector

Lithiumpionier Iggy Tan keert terug naar de sector

News Team

Lithiumpionier Iggy Tan is na een onderbreking van 10 jaar weer terug in de lithiumwereld.

Tan, die momenteel algemeen directeur is van batterijbedrijf Altech Batteries Ltd (ASX: ATC), zal als voorzitter toetreden tot Lithium Galaxy Ltd.

Onder voorbehoud van goedkeuring door de aandeelhouders zal Lithium Galaxy eigenaar worden van het veelbelovende Apollo Lithium Project in James Bay, Canada.

De naam van het bedrijf is Tans brutale herinnering aan de lithiumindustrie dat hij het weer kan.

Het succes van de nieuwe onderneming hangt af van de goedkeuring van de aandeelhouders van een beursgenoteerde gamingbedrijf (Mogul Games Group), die van plan is om te transformeren in een lithiumexploratie- en ontwikkelingsbedrijf. Om de herlisting te vergemakkelijken, is Mogul van plan om via een openbare aanbieding tot A$ 4,5 miljoen (vóór kosten) te genereren.

Lithiumpionier Iggy Tan.

Een van de eersten die de kans op lithium identificeerde

Twintig jaar geleden was Tan een van de eerste Australische mijnbouwmanagers die een belangrijke kans zag binnen de opkomende lithium-ionbatterijsector, toen hij Galaxy Resources Ltd (ASX: GXY) leidde.

Hij bouwde de Mt Cattlin Spodumene Mine (137.000 ton per jaar) en het stroomafwaartse Jiangsu Lithium Carbonate Project (17.000 ton per jaar), waarbij Galaxy het eerste grootschalige geïntegreerde mijn-naar-raffinaderijproject werd.

Tan verwierf ook het James Bay Spodumene Project in Canada en het Sal de Vida Brine Project in Argentinië voor Galaxy. Hij verliet het bedrijf in augustus 2013.

De Jiangsu Lithium Carbonate-fabriek werd in 2014 verkocht aan Tianqi Lithium Corp voor US $ 260 miljoen en het noordelijke deel van het Sal de Vida-project werd in 2018 verkocht aan POSCO voor US $ 280 miljoen.

Aan het begin van Tans tijd bij Galaxy bedroeg de marktkapitalisatie van het bedrijf minder dan A $ 10 miljoen, maar groeide tot A $ 2,5 miljard bij de fusie met Orocobre Ltd om Allkem te vormen in augustus 2021. In mei 2023 fuseerde Allkem met Livent in een $ 15,7 miljard deal, waardoor een dominante kracht in de lithiumindustrie ontstaat.

Tans eerdere ervaring met lithium dateert uit het begin van de jaren negentig, toen hij de Greenbushes Lithium Mine beheerde en de eerste lithiumcarbonaatfabriek voor Gwalia Consolidated in gebruik nam.

Terug naar waar het begon

Tan zegt dat het potentieel van het Apollo Lithium Project in James Bay een van de redenen is waarom hij werd verleid om terug te keren naar de lithiumindustrie.

Hij is goed bekend met het district, nadat hij in maart 2012 het James Bay Spodumene Project voor Galaxy heeft verworven.

Toen Tan ermee instemde voorzitter van Lithium Galaxy te worden, benadrukte hij dat het bedrijf prioriteit moest geven aan de snelle ontwikkeling van winstgevende lithiumprojecten, in plaats van zich alleen te concentreren op lithiumexploratie.

Hij verklaarde verder dat hoewel er tegenwoordig veel lithiumontdekkingsreizigers in de wereld zijn, slechts een handvol de nodige expertise en bekwaamheid heeft om levensvatbare lithiumprojecten effectief te ontwikkelen en te bouwen.

Hij zei dat zijn nieuwe bedrijf een rijke stamboom aan lithiumervaring zou hebben om zo snel mogelijk een spodumeenproducerende mijn in Quebec, Canada, op te zetten.

Uitdagingen die komen gaan

Volgens Tan staat de lithiumindustrie voor een grote uitdaging in de vorm van verlengde tijdlijnen voor projectontwikkeling. Het proces kan tot acht jaar duren, van de eerste ontdekking van bronnen tot de voltooiing van haalbaarheidsstudies, constructie en uiteindelijke productlancering.

Met een bewezen staat van dienst in het versnellen van lithiumprojecten, gelooft Tan echter dat hij hetzelfde kan doen met Galaxy.

Bij Mt Cattlin heeft zijn team het project in slechts drie jaar van de eerste grondstof via financiering en constructie naar het eerste product gebracht, waarmee een record werd gevestigd. Tan hoopt het succes op Mt Cattlin te evenaren met het Apollo Lithium Project.

De strategische positionering van het Apollo-project, dat zich tussen twee opmerkelijke lithiumvondsten bevindt – het Corvette Lithium Project van Patriot Battery Metals (29 kilometer naar het noordwesten) en het Adina Lithium Project van Winsome Resources (28 kilometer naar het oosten) – is belangrijk.

Beide bedrijven hebben belangrijke spodumeenontdekkingen bereikt, weerspiegeld in hun marktkapitalisaties. De waarde van Patriot overschrijdt nu A $ 1,4 miljard, terwijl Winsome meer dan A $ 300 miljoen bedraagt.

Tan benadrukte verder dat het Apollo Lithium Project dezelfde greenstone-gordel deelde als deze naburige projecten.

Ondanks deze gunstige context verwacht Tan dat de marktkapitalisatie van het bedrijf bij hernieuwde notering relatief bescheiden zal zijn, geschat op ongeveer $ 12 miljoen. Desalniettemin is hij er vast van overtuigd dat het Apollo Lithium Project evenveel succespotentieel heeft als de naburige lithiumondernemingen.

Source: https://buystocks.co.uk/news/lithium-pioneer-iggy-tan-returns-to-the-sector/