Home » News » Maleisië verleidt Microsoft en Google om de ambities van datahubs te versterken

Maleisië verleidt Microsoft en Google om de ambities van datahubs te versterken

12 June 2023 Door News Team

Volgens minister van Handel Zafrul Abdul Aziz wil Maleisië Google van Microsoft Corp en Alphabet Inc’s lokken in zijn drive om een datahub te worden en zichzelf te positioneren als een neutrale supply chain-basis te midden van toenemende spanningen tussen de VS en China.

“We trekken er zoveel mogelijk aan” en “begeven ons langzaamaan” als datacenterhub, zei Zafrul vrijdag in een interview met Haslinda Amin van Bloomberg Television.

Het investeringssucces van Maleisië dit jaar omvat het aantrekken van bedrijven zoals Tesla Inc en Amazon Web Services. Tesla is van plan zijn elektrische voertuigen in het Zuidoost-Aziatische land te importeren en een netwerk van superchargers te bouwen, terwijl AWS tegen 2037 RM25,5 miljard (US $ 6 miljard) zal investeren in cloud computing-infrastructuur.

De sluimerende spanningen tussen Washington en Beijing dwingen internationale bedrijven steeds meer om locaties buiten China te zoeken. Maleisië wedijvert met andere Zuidoost-Aziatische landen zoals Vietnam en Thailand om investeringen die gericht zijn op het bouwen van nieuwe toeleveringsketens.

“We zien veel herschikking van de toeleveringsketen, weet je, kijkend naar veerkracht en veiligheid die naar deze regio komen”, zei Zafrul.

Maleisië trok in het eerste kwartaal van dit jaar RM71,4 miljard aan goedgekeurde investeringen aan, een stijging van 67% ten opzichte van een jaar eerder, volgens de Malaysian Investment Development Authority. DBI vormden meer dan 52% van de stromen. Eerder deze maand verzekerde het land zich van 23 miljard RM aan potentiële investeringen tijdens een handelsmissie die Zafrul naar Japan leidde.

Tesla koos voor Maleisië vanwege een bewezen ecosysteem dat de afgelopen 50 jaar is opgebouwd, zei Zafrul. Maleisië heeft ook geprobeerd te profiteren van zijn aantrekkelijkheid als halfgeleiderhub te midden van onzekere regionale geopolitiek, waarbij de minister opmerkte dat “we soms opportunistisch moeten zijn”.

“We bevinden ons in de positie om neutraal te zijn en deel uit te maken van de kritieke toeleveringsketen”, zei hij. “Maleisië is een netto begunstigde geweest.”

Maleisië voorziet in ongeveer 13% van de wereldvraag naar chiptesten en -verpakkingen, en wat Zafrul schatte als een kwart van de Amerikaanse chiptest- en assemblagebehoeften. Bedrijven in de sector leveren volgens Zafrul al diensten van meer dan RM200mil aan Tesla.

De Maleisische economie is sterk afhankelijk van handel en kwetsbaar voor schokken als gevolg van verstoringen in de handel, vooral met betrekking tot China, zijn grootste partner sinds 2009. Handelsspanningen zijn het gevolg van de inspanningen van de VS om de toegang van China tot kritieke halfgeleidertechnologie en exportcontroles aan banden te leggen.

Het gehavende handelsbeeld draagt bij aan wat Zafrul een “zeer uitdagend jaar” voor groei noemde, naast de verstrakking van het monetaire beleid en de aanhoudende impact van de Russische oorlog in Oekraïne.

De export van Maleisië daalde in april het sterkst in bijna drie jaar en de zwakte kan aanhouden naarmate het economisch herstel van China aan kracht verliest.

Het bruto binnenlands product van Maleisië groeide in het eerste kwartaal met 5,6% sneller dan een jaar geleden, en de regering heeft voor 2023 een groeipercentage van 4,5% voorspeld, een matiging ten opzichte van vorig jaar.

De referentie-aandelenindex is dit jaar een van de slechtst presterende Aziatische aandelenindexen, aangezien verzwakkende grondstofprijzen en zorgen over een vertraging van de wereldeconomie mondiale fondsen ertoe brachten lokale aandelen te verlaten. De ringgit is year-to-date met 4,6% gedaald doordat stijgende Amerikaanse rentetarieven de greenback ondersteunden.

Source: https://buystocks.co.uk/news/malaysia-woos-microsoft-google-to-bolster-data-hub-ambitions/