Home » News » Microsoft en Activision gaan streamingrechten verkopen om de grootste deal voor videogames binnen te halen

Microsoft en Activision gaan streamingrechten verkopen om de grootste deal voor videogames binnen te halen

22 August 2023 Door News Team

“Call of Duty”-maker Activision Blizzard (NASDAQ:ATVI) zal zijn streamingrechten aan Ubisoft Entertainment verkopen in een nieuwe poging om goedkeuring te krijgen van de Britse antitrusttoezichthouder voor de verkoop van $69 miljard aan Microsoft (NASDAQ: MSFT).

Microsoft had begin 2022 de grootste gamedeal in de geschiedenis aangekondigd, maar de overname werd geblokkeerd door de Britse mededingingsautoriteit, die bezorgd was dat de Amerikaanse computergigant te veel controle zou krijgen over de opkomende markt voor cloudgaming.

Na maanden van heen en weer zei de Competition and Markets Authority (CMA) dinsdag dat het vasthield aan zijn oorspronkelijke besluit om een veto uit te spreken over de deal, waardoor Microsoft gedwongen werd met nieuwe voorwaarden te komen.

Onder de geherstructureerde deal zal Microsoft niet in staat zijn om Activision-games als ‘Overwatch’ en ‘Diablo’ exclusief uit te brengen op zijn eigen cloudstreamingdienst – Xbox Cloud Gaming – of om exclusief de licentievoorwaarden voor concurrerende diensten te controleren.

In plaats daarvan zal de Franse gamerivaal Ubisoft de cloudstreamingrechten verwerven voor de bestaande pc- en consolegames van Activision en alle nieuwe games die Activision in de komende vijftien jaar uitbrengt. Dat zal mondiaal gelden, maar niet in Europa, waar Brussel de oorspronkelijke deal al had aanvaard.

In Europa krijgt Ubisoft een niet-exclusieve licentie voor de rechten van Activision, zodat het die games ook in die regio kan aanbieden.

Microsoft zei dinsdag dat het geloofde dat zijn nieuwe voorstel “substantieel anders” was en verwachtte dat het tegen 18 oktober door de CMA zou worden beoordeeld.

De CMA zei dat ze de nieuwe deal volgens haar gebruikelijke systeem zou onderzoeken, waarbij een Fase 1-proces op 18 oktober zou eindigen. Als ze zich nog steeds zorgen maakt over de impact op de concurrentie, zou de CMA een veel langer Fase 2-onderzoek kunnen openen.

Alex Haffner, concurrentiepartner bij het Britse advocatenkantoor Fladgate, zei dat hij niet geloofde dat Microsoft deze stap zou hebben gezet als het niet geloofde dat het de nieuwe voorwaarden vóór 18 oktober langs de Britse toezichthouder zou kunnen krijgen.

EFFECTIEVE CONCURRENTIE

CMA-topman Sarah Cardell zei dat de Britse toezichthouder de nieuwe deal nu nauwlettend zou bekijken, en ook de mening van derden zou inwinnen.

“Ons doel is niet veranderd – elk toekomstig besluit over deze nieuwe deal zal ervoor zorgen dat de groeiende markt voor cloudgaming blijft profiteren van open en effectieve concurrentie die innovatie en keuze stimuleert”, zei ze in een verklaring.

De grote concessie van Microsoft – dat tijdens het oorspronkelijke onderzoek een soortgelijke oplossing had kunnen bieden – betekent een overwinning voor de Britse CMA, die een harde aanpak heeft gevolgd ten aanzien van technologiedeals sinds het een op zichzelf staande toezichthouder werd na het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

De Federal Trade Commission in de Verenigde Staten verzette zich ook tegen de deal, maar slaagde er niet in deze te blokkeren. De Europese Unie wuifde dit echter door nadat ze de toezeggingen van Microsoft had aanvaard om de games van Activision op andere platforms te licentiëren.

De CMA zei voor het eerst dat het de deal in april zou blokkeren en bereidde zich voor om naar de rechtbank te stappen om haar zaak te verdedigen.

Het nam echter de zeldzame stap om zijn onderzoek in juli te heropenen, nadat Microsoft zei dat toezeggingen die door de Europese Unie waren aanvaard en een nieuwe overeenkomst met Sony (NYSE: SONY) een materiële verandering vormden.

De CMA zei dinsdag dat ze, na beoordeling van deze wijzigingen, deze nog steeds niet accepteerde en de oorspronkelijke deal zou blokkeren, waardoor de Amerikaanse reus gedwongen zou worden terug te komen met zijn nieuwe voorwaarden.

“We zullen pas begin oktober weten of deze strenge nieuwe regels Microsoft in staat zullen stellen over deze laatste Britse hindernis op regelgevingsgebied te springen, maar het lijkt er zeker op dat er een aanzienlijk compromis is bereikt”, aldus Hargreaves-analist Susannah Streeter.

Microsoft zei dat Ubisoft de rechten zou verwerven via een eenmalige betaling en een marktgebaseerd groothandelsprijsmechanisme, inclusief een optie die prijzen ondersteunt op basis van gebruik.

De in Parijs genoteerde aandelen van Ubisoft stegen met meer dan 7% om 09.50 uur GMT, waardoor ze de grootste stijger zijn in de pan-Europese STOXX 600-index.

Source: https://buystocks.co.uk/news/microsoft-activision-to-sell-streaming-rights-to-secure-biggest-video-gaming-deal/