Home » News » Nike-aandelen stegen met 8% na beurs, nadat besloten werd de CEO te vervangen door een oude rot in het bedrijf.

Nike-aandelen stegen met 8% na beurs, nadat besloten werd de CEO te vervangen door een oude rot in het bedrijf.

20 September 2024 Door News Team

Nike Inc. ontsloeg de belegerde CEO John Donahoe en haalde de langzittende directeur Elliott Hill uit zijn pensioen om het worstelende sportmerk weer in de gloriedagen te herstellen.

Hill, 60, kwam in 1988 bij Nike en was president van Consumer and Marketplace voordat hij in 2020 met pensioen ging. Hij neemt het op 14 oktober over. Donahoe, 64, gaat op 13 oktober met pensioen en blijft tot en met 31 januari adviseur bij Nike.

Nike (NKE) aandelen stegen met maar liefst 11% in de uitgebreide New Yorkse handel. De aandelen daalden dit jaar met 25% tot en met de sluiting van donderdag.

De verkoop van het sportkledingbedrijf is gedaald omdat consumenten genoeg hebben van de lifestyle-sneakers. Nike verloor terrein aan beginnende sportmerken als On en Hoka, en aan meer gevestigde rivalen als Adidas.

Ontslagen die 2% van het personeelsbestand troffen en een kostenbesparingsplan van $ 2 miljard deukten het moreel en lieten werknemers twijfelen of Donahoe de juiste persoon was om het moment te ontmoeten. Hij zit op de hete stoel sinds Nike in december zijn omzetprognose naar beneden bijstelde en in juni waarschuwde dat de verkoop voor het nieuwe fiscale jaar onder de verwachtingen zou liggen.

“We weten allemaal dat we het afgelopen jaar voor uitdagingen hebben gestaan, maar onze basis blijft extreem sterk”, zei voorzitter Mark Parker in een werknemersmemo die Bloomberg News heeft ingezien. “Nu meer dan ooit moeten we samenkomen om ons potentieel te versnellen en te vervullen om te bouwen aan de volgende stap in de groei van Nike Inc.”

Investeerders zullen verwachten dat het nieuwe regime de productontwikkeling versnelt en meer van de baanbrekende sneakertechnologie uitbrengt die ooit het merk definieerde. Het afgelopen jaar heeft Nike gemerkt dat het niet genoeg nieuwe, opwindende producten heeft om in te circuleren en shoppers geïnteresseerd te houden.

“Een nieuwe CEO verandert de dynamiek voor de komende analistendag en wij geloven dat dit nieuw leven en hoop zal blazen in een semi-verlaten blue-chipbedrijf in een omgeving waar investeerders precies dat zoeken”, aldus Simeon Siegel, een analist bij BMO Capital Markets, in een bericht aan cliënten, verwijzend naar het investeerdersevenement van 19 november.

Barclays-analist Adrienne Yih schreef dat de verandering “grotendeels verwacht” was en “een positieve ontwikkeling is gezien de prestaties van het bedrijf.”

Hill maakte deel uit van een kliek van voormalige Nike-managers die Donahoe adviseerden toen hij CEO was, aldus een voormalige werknemer die niet bevoegd was om in het openbaar over de kwestie te spreken. Hill, die al lang een relatie heeft met medeoprichter Phil Knight, was eerder in 2019 naar voren geschoven als potentiële opvolger van Parker, voordat Donahoe officieel tot CEO werd benoemd.

In de verklaring van het bedrijf waarin de verandering werd aangekondigd, merkte Parker op dat hij “al meer dan 30 jaar” met Hill samenwerkt.

Hill, die kinesiologie en sportmanagement studeerde, werkte als sporttrainer aan de Texas Christian University en de Dallas Cowboys. Hij startte een honkbalclub in Austin nadat hij met pensioen ging bij Nike.

Hill zal naar verwachting een basissalaris van $ 1,5 miljoen ontvangen als CEO, terwijl hij jaarlijkse bonussen van 200% van dat bedrag zou kunnen ontvangen voor het behalen van doelstellingen, volgens een indiening. Het bedrijf bood hem ook een jaarlijkse doelstelling op lange termijn incentive award van $ 15,5 miljoen aan, en hij zal een eenmalige contante betaling van $ 4 miljoen en eigen vermogen ter waarde van $ 3 miljoen ontvangen.

Source: https://buystocks.co.uk/news/nike-shares-surge-8-afterhours-after-decision-to-replace-ceo-with-longtime-company-veteran/