Nutsvoorraden hebben een historisch slechte run; Heb dit al 20 jaar niet meer gedaan
Hulpprogramma’s hebben een duik genomen, maar de omstandigheden waarin het is gebeurd, zijn hoogst ongebruikelijk.
We hebben de aandelenkoersen in 2022 vrij gestaag zien dalen, maar conservatieve aandelen hebben redelijk standgehouden. Dividendgroei, lage volatiliteit en basisconsumptiegoederen hebben de verliezen beperkt en de pijn van dit ongekende jaar enigszins verzacht.
Een van de best presterende sectoren op de markt waren nutsbedrijven. Ik zeg “was geweest”, omdat die trend een opmerkelijke ommekeer heeft gemaakt.
De sector steeg begin september met meer dan 10% ten opzichte van het jaar en presteerde meer dan 25% beter dan de S&P 500. Het sentiment binnen nutsbedrijven is de afgelopen drie weken echter sterk verslechterd.
Het is een beetje nieuwsgierig. De typische omgeving waarin we zien dat nutsbedrijven het bijzonder goed doen, is tijdens neerwaartse markten. Als aandelen dalen, hebben beleggers de neiging om naar de eerder genoemde conservatieve aandelensectoren en Treasuries te gaan. We weten dat Treasuries dit jaar niet werken en dat verklaart waarom defensieve aandelen het zo goed hebben gedaan.
Maar de afgelopen maand was een anomalie. Nutsbedrijven presteren ondermaats, ook al blijven de aandelenkoersen dalen. En niet zomaar een beetje. Door veel! In de afgelopen 15 handelsdagen presteerden nutsbedrijven (XLU) met meer dan 10% slechter dan de S&P 500 (SPY).
Als je terugkijkt op de 24 jaar dat XLU bestaat, kun je zien dat dit inderdaad een zeldzaamheid is geweest.
Hulpprogramma’s en S&P 500-rendementen
Het zou je waarschijnlijk niet verbazen als dit de andere keren is gebeurd.
- 2001-2002: Tech-bubbel
- 2008-2009: Financiële crisis
- 2015: Junkbond-crisis
- 2018
- 2019
- 2022
Maar nogmaals, nutsbedrijven presteren meestal slechter dan de S&P 500 wanneer de omstandigheden bullish zijn. Immers, als de aandelen stijgen, willen beleggers niet conservatief zijn. Ze willen agressief zijn. In 2022 presteren nutsbedrijven aanzienlijk ondermaats, ook al daalt de bredere markt.
Sinds XLU debuteerde in 1998, is dit nog maar één keer gebeurd. In 2002, tijdens de technologiebubbel, presteerden nutsbedrijven meer dan 10% slechter dan de S&P 500, terwijl de S&P 500 daalde. Dat is het.
2022 was een van de vreemdste markten in de geschiedenis. Kleine anekdotes als deze laten het jaar er alleen maar vreemder uitzien.