Home » News » Prijsvoorspelling FTSE 100 vooruitlopend op beslissing Bank of England

Prijsvoorspelling FTSE 100 vooruitlopend op beslissing Bank of England

27 April 2022 Door

De Bank of England publiceert volgende week haar monetaire-beleidsverklaring. Naast het rentebesluit kan nieuws over de verkoop van gelten de FTSE 100-index doen stijgen.

Volgende week draait alles om het besluit van de Federal Reserve over het monetaire beleid, maar Britse investeerders zullen zich concentreren op het besluit van de Bank of England, dat een dag na de Fed gepland staat. Verwacht wordt dat de rentetarieven in het VK de 1% zullen bereiken, maar dat weerhield de aandelenmarkt er niet van om de meeste van haar verliezen in 2022 goed te maken.

In feite was het herstel van de jaarlijkse dieptepunten zo agressief dat de FTSE 100 bijna een nieuw hoger hoogtepunt bereikte. Tot dusver hield de weerstand stand, maar hoe dichter de markt bij het cruciale niveau van 7.600 komt, hoe groter de kans dat de weerstand zal wijken.

Mocht dat gebeuren, dan zullen beleggers zich concentreren op de projectie van het horizontale kanaal. Indien toegepast vanaf het weerstandsniveau, suggereert dit dat de FTSE 100-index nog eens 800 punten zou kunnen stijgen tot 8.400.

Wat verwacht de markt van de Bank of England?

Sinds de COVID-19-pandemie begon, is de Bank of England begonnen met kwantitatieve versoepeling. Om precies te zijn, het kocht tussen maart 2020 en december 2021 obligaties (dwz vergulde bedrijven) ter waarde van GBP440 miljard.

Dit jaar, in februari, stopte de centrale bank met het herinvesteren van de opbrengsten van rijpende gelten. Daarom zou de volgende logische stap zijn dat de Bank of England staatsobligaties zou gaan verkopen, een proces dat kwantitatieve verkrapping wordt genoemd.

De vraag voor de vergadering van volgende week is of de centrale bank een duidelijk schema zal aankondigen voor de goudverkopen. Ook zullen beleggers proberen te achterhalen wat de impact zou zijn op de aandelenmarkt.

Kwantitatieve verkrapping is het omgekeerde proces van kwantitatieve versoepeling. Aandelen houden van kwantitatieve versoepeling en zouden dus niet van het omgekeerde moeten houden.

Zo eenvoudig is het echter niet. Het probleem is dat kwantitatieve versoepeling nooit eerder op grote schaal is gedaan. Als zodanig weet niemand wat de echte impact zou zijn.

Al met al profiteerde de FTSE 100 van een scherpe daling van de lokale valuta, de Britse pond, die daalde ondanks de stijgende rente. Mocht de pond blijven depreciëren, dan zouden de aandelenmarktinvesteerders de beslissing van de Bank of England over de verkoop van staatsobligaties kunnen verdisconteren.