Home » News » Shein is van plan een beursgang van £50 miljard in het Verenigd Koninkrijk aan te vragen.

Shein is van plan een beursgang van £50 miljard in het Verenigd Koninkrijk aan te vragen.

3 June 2024 Door News Team

Online fast fashion bedrijf Shein is van plan om deze week al papierwerk in te dienen voor een mogelijke beursnotering in Londen, zo blijkt uit rapporten.

Een beursintroductie (IPO) zou het bedrijf kunnen waarderen op ongeveer $66 miljard (£51,7 miljard).

Het bedrijf, dat werd opgericht in China en nu zijn hoofdkantoor in Singapore heeft, heeft de voorbereidingen voor een aandelenverkoop in Groot-Brittannië opgevoerd nadat het in de VS te maken kreeg met hindernissen op regelgevingsgebied en intensief toezicht.

Een woordvoerder van Shein weigerde commentaar te geven.

Shein is in het verleden in verband gebracht met onethische bedrijfspraktijken, waaronder beschuldigingen van dwangarbeid.

Een vertrouwelijke aanvraag bij de Britse Financial Conduct Authority zou de basis kunnen leggen voor een grote aandelenverkoop op de Londense aandelenmarkt.

Hoewel het deze week zou kunnen komen, zei Sky News, dat het verhaal voor het eerst rapporteerde, dat het naar later in juni zou kunnen worden verplaatst.

“Dit zou groot nieuws kunnen zijn voor de Londense aandelenmarkt – er zijn dit jaar niet bepaald veel beursintroducties geweest”, vertelde Colleen McHugh, chief investment officer bij Wealthify, de investeringsmaatschappij, aan het BBC Today-programma.

Shein diende papierwerk in voor een mogelijke notering in New York bij de Securities and Exchange Commission (SEC), zo meldde persbureau Reuters in januari.

Het bedrijf heeft echter te maken gekregen met tegenwerking van Amerikaanse wetgevers vanwege zorgen over de banden met China, nu de spanningen tussen Washington en Peking toenemen.

Vorig jaar riep een groep Amerikaanse wetgevers op tot een onderzoek naar Shein vanwege beweringen dat Oeigoerse dwangarbeid wordt gebruikt om een deel van de kleding die het verkoopt te maken.

‘We hebben een nultolerantiebeleid ten aanzien van dwangarbeid’, zei Shein destijds tegen de BBC.

Het bedrijf heeft ook buiten de VS met kritiek te maken gekregen, omdat de speculatie groeit dat het zijn aandelen in Londen naar de beurs zal brengen.

Vorige maand suggereerde een rapport dat de werknemers van sommige leveranciers van Shein nog steeds 75 uur per week werken, ondanks dat het bedrijf belooft de omstandigheden te verbeteren.

Een nieuw onderzoek door de Zwitserse belangenorganisatie Public Eye was een vervolg op het rapport uit 2021, waaruit bleek dat een aantal medewerkers op zes locaties in het Chinese productiecentrum Guangzhou buitensporig overuren maakten.

Volgens de groep, die voor haar laatste onderzoek dertien werknemers interviewde uit zes fabrieken in China die aan Shein leverden, was buitensporig overwerk voor veel werknemers nog steeds gebruikelijk.

Shein vertelde de BBC dat het “hard werkte” om de zaken aan te pakken die in het Public Eye-rapport aan de orde kwamen en dat het “aanzienlijke vooruitgang had geboekt bij het verbeteren van de omstandigheden”.

Verwijzend naar de aantijgingen aan het adres van Shein over haar arbeids- en duurzaamheidspraktijken, zei mevrouw McHugh: “Het zal aan de toezichthouder zijn om te bepalen of de notering hier wel of niet door kan gaan [in the UK] – maar het zal niet zonder controverse zijn.”

Shein is snel gegroeid sinds de oprichting in 2008 en was een van de vele online bedrijven die een hoge vlucht namen tijdens de lockdowns van de Covid-pandemie.

De formule om een breed assortiment goedkope kleding aan te bieden – ondersteund door campagnes op Instagram, TikTok en andere sociale media – heeft het tot een van de grootste moderetailers ter wereld gemaakt.

Het bedrijf vertrouwt op duizenden externe leveranciers en contractfabrikanten in de buurt van zijn hoofdkantoor in Guangzhou, en is in staat een nieuw artikel binnen enkele weken in plaats van maanden te leveren.

Source: https://buystocks.co.uk/news/shein-set-to-file-for-50bn-uk-flotation-reports/