SoftBank boekt een recordverlies van $ 32 miljard bij zijn technologie-investeringstak Vision Fund
SoftBank boekte een recordverlies voor zijn Vision Fund, aangezien een recente rally in technologieaandelen weinig heeft bijgedragen aan een nieuw moeilijk jaar voor zijn belangrijkste investeringseenheid.
Het Vision Fund-segment van de Japanse gigant boekte een verlies van 4,3 biljoen Japanse yen ($ 32 miljard) voor het fiscale jaar dat eindigde op 31 maart, tegenover een verlies van 2,55 biljoen yen in dezelfde periode een jaar eerder.
SoftBank rapporteerde een totaal verlies op beleggingen in haar Vision Funds van 5,28 biljoen Japanse yen, tegenover 3,43 biljoen yen een jaar eerder. Ondanks een rally dit jaar in technologieaandelen, zijn ze over het algemeen nog steeds lager dan een jaar geleden. De technologiezware Nasdaq 100-index daalde tijdens het fiscale jaar van SoftBank met ongeveer 11%.
In totaal boekte SoftBank een nettoverlies van 970,14 miljard yen voor het fiscale jaar, minder dan het verlies van 1,7 biljoen in dezelfde periode een jaar eerder.
Ondanks winsten uit het verlaten van investeringen in spraakmakende bedrijven zoals taxibedrijf Uber, zei SoftBank dat het verliezen boekte op gebieden als de aandelenkoersen van het Chinese kunstmatige-intelligentiebedrijf SenseTime en het Indonesische taxibedrijf en e-commercebedrijf GoTo.
In het afgelopen jaar heeft SoftBank een aantal van zijn meest opvallende investeringen stopgezet om geld op te halen. Het verkleinde zijn totale verliezen door de verkoop van aandelen in T-Mobile en Alibaba. Het blijft een deel van zijn aandelen in laatstgenoemd bedrijf verkopen via een derivaat dat een termijncontract wordt genoemd, nadat Son meer dan twee decennia geleden zijn fortuin verdiende met een vroege investering in Alibaba.
In augustus zei het dat het zijn resterende belang in de Amerikaanse ride-hailing-gigant Uber had verkocht.
De bedrijven waarin SoftBank heeft geïnvesteerd zijn goed gekapitaliseerd, volgens de Chief Financial Officer van de Japanse reus, Yoshimitsu Goto. Hij zei dat SoftBank een aantal bedrijven heeft die klaar zijn om naar de beurs te gaan, die worden gewaardeerd op een gecombineerde $ 37 miljard. Hij noemde deze bedrijven niet.
Het Vision Fund van SoftBank, het geesteskind van oprichter Masayoshi Son, bestaat uit Vision Fund 1 en Vision Fund 2 en belegt in snelgroeiende aandelen, die te maken hebben gehad met tegenwind door stijgende rentetarieven wereldwijd, waardoor beleggers risicovollere aandelen zoals technologie uitverkochten.
Te midden van toenemende verliezen nam Son’s belangrijkste bondgenoot en topman van SoftBank, Rajeev Misra, een aantal van zijn functies bij het bedrijf terug. Misra speelde een belangrijke rol in de begindagen van het Vision Fund, dat in 2017 werd gelanceerd.
‘Verdedigings’-modus
Ongeveer een jaar geleden zei Son dat SoftBank te midden van de tegenwind in de “verdedigingsmodus” zou gaan en meer gedisciplineerd zou worden met zijn investeringen.
Die tactiek leek te werken in het fiscale vierde kwartaal van SoftBank van januari tot maart, geholpen door de rally in technologieaandelen. De Vision Funds van SoftBank boekten investeringsverliezen van 236,8 miljard yen in de periode, tegenover 730,3 miljard yen in het kwartaal ervoor.
SoftBank zei dat het in zijn fiscale jaar $ 3,14 miljard aan nieuwe of vervolginvesteringen heeft gedaan, tegen $ 44,26 miljard in dezelfde periode van een jaar eerder.
Tijdens een persconferentie op donderdag zei Goto dat het een “onstabiel” jaar is geweest, gekenmerkt door geopolitieke risico’s en instabiliteit van het financiële systeem, daarbij verwijzend naar de ineenstorting van Silicon Valley Bank en problemen bij Credit Suisse.
“In het eerste kwartaal kunnen we enkele tekenen van verbetering zien, maar we verwachten geen fundamentele oplossing voor die problemen”, zei Goto.
Desalniettemin zei hij dat kunstmatige-intelligentietechnologie “dramatische vooruitgang” boekt bij het bedrijf, waarbij wordt afgewogen of het in de verdedigingsmodus moet blijven.
“Moeten we bij die situaties gewoon in de verdediging blijven of moeten we een evenwicht bewaren met aanval?” vroeg Goto.
Arm IPO in focus
Nu kijken investeerders naar de beursintroductie van het Britse halfgeleiderbedrijf Arm, dat eigendom is van SoftBank, als een manier om de balans van het Japanse bedrijf te versterken en misschien meer geld te geven om nieuwe investeringen te doen. Vorige maand diende Arm vertrouwelijk een notering in de VS in. Eerder zei Arm dat het in de VS boven het VK zou noteren, wat een klap uitdeelde voor de Londense beurs.
SoftBank ging in 2016 akkoord met de overname van Arm. Goto zei dat hij niet in staat was om uitgebreid over Arm te praten vanwege de vertrouwelijke indiening in de VS, maar zei dat de voorbereiding op de beursgang “soepel verloopt”.
Arm boekte in het fiscale jaar een omzet van 381,7 miljard yen, een stijging van meer dan 27% op jaarbasis. Het inkomen vóór belastingen van het bedrijf steeg jaar-op-jaar met 18% tot 48,6 miljard yen.