Home » News » Tesla-aandelen tuimelen meer dan 9% naar bijna 3-maandelijkse dieptepunten door winstzorgen

Tesla-aandelen tuimelen meer dan 9% naar bijna 3-maandelijkse dieptepunten door winstzorgen

News Team

Het aandeel Tesla (TSLA) kelderde donderdag met 9,75% en bereikte dieptepunten die sinds eind januari niet meer waren gezien, aangezien de fabrikant van elektrische voertuigen voor het eerst in bijna drie jaar brutomarges van minder dan 20% rapporteerde.

Analisten op Wall Street reageerden gisteren op het winstrapport van de EV-gigant, waarbij de winst daalde van $ 3,3 miljard een jaar geleden naar $ 2,5 miljard, met een hele reeks schattingsverlagingen omdat de bezorgdheid groeide over margedruk.

De druk komt nadat Tesla sinds het begin van het jaar zes keer de prijzen heeft verlaagd in een poging de vraag nieuw leven in te blazen, met twee van die verlagingen deze maand in het tweede kwartaal van de EV-maker.

“Het is moeilijk te zeggen wat de marge zal zijn”, zei Tesla-CEO Elon Musk tijdens de winstoproep van het bedrijf toen hem werd gevraagd hoe laag de winstmarge van Tesla zou kunnen gaan.

De reactie van Wall Street was snel. Jefferies handhaafde een Buy-rating voor Tesla, hoewel de bank het koersdoel verlaagde van $ 250 naar $ 230, daarbij verwijzend naar de krimpende marges van het bedrijf als een primaire zorg.

“Het eerste kwartaal gaf geen groot vertrouwen op prijselasticiteit of een minimum aan brutomarge, waarbij prioriteit werd gegeven aan volume boven winstgevendheid op korte termijn”, schreef Jefferies in een notitie aan klanten.

Hoewel Tesla de productie en leveringen van zijn elektrische voertuigen de afgelopen kwartalen heeft opgevoerd, wat heeft geleid tot bijna recordomzetniveaus, overtrof de productie de vraag. Het bedrijf zei dat het in het eerste kwartaal 422.875 eenheden heeft geleverd en er 440.808 heeft geproduceerd.

“Ze zitten in een hoek”, vertelde Ronald Jodenikow, Guggenheim Securities Vice President Automotive Equity Research, aan Yahoo Finance Live na het rapport van woensdag. “Ze hebben veel aanbod geplaatst dat een huis moet vinden. En het enige hulpmiddel dat ze echt hebben, is het verlagen van de prijzen.”

Wedbush’s Dan Ives, een oude Tesla-stier, verlaagde ook zijn koersdoel voor het aandeel van $ 225 naar $215 per aandeel vanwege de krapper wordende marges.

“Musk & Co. verlaagde de prijzen om de vraag van de consument verder te stimuleren in een wankele macro te midden van de toenemende EV-concurrentie wereldwijd in deze EV-wapenwedloop”, schreef Ives in een notitie aan klanten na de release. “Zonder roze bril: marges zijn nu een delicate kwestie die Tesla-investeerders ‘s nachts wakker houdt.”

In totaal rapporteerde Tesla voor het eerste kwartaal een omzet van $ 23,33 miljard, iets minder dan Street-schattingen van $ 23,35 miljard, met een aangepaste winst per aandeel van $ 0,85, onder schattingen van $ 0,86. Tesla rapporteerde een nettowinst van $ 2,9 miljard, $ 700 miljoen minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Positief is dat Elon Musk tijdens het inkomensgesprek zei dat het bedrijf ernaar streefde om aan het einde van het derde kwartaal een “leveringsevenement” te houden voor de Cybertruck.

Bron: https://buystocks.co.uk/news/tesla-stock-tumbles-over-9-to-near-3-month-lows-on-profit-concern/