Home » News » TotalEnergies koopt een belang van $ 219 miljoen in LNG-ontwikkelaar NextDecade

TotalEnergies koopt een belang van $ 219 miljoen in LNG-ontwikkelaar NextDecade

14 June 2023 Door News Team

TotalEnergies koopt een belang van 17,5% in de Amerikaanse ontwikkelaar van vloeibaar aardgas NextDecade voor $ 219 miljoen, zei de Franse groep woensdag, als onderdeel van een bredere deal om het Rio Grande LNG-exportproject van het Texas-bedrijf mogelijk te maken.

De aandelen van NextDecade stegen met 12,3% tot $ 5,76 in premarket-handel.

NextDecade zei dat het raamovereenkomsten had gesloten met Global Infrastructure Partners (GIP) en TotalEnergies (LON: TTEF) om de definitieve investeringsbeslissing voor het Rio Grande LNG-project te vergemakkelijken, die naar verwachting eind juni zal worden bevestigd.

De vraag naar Amerikaans LNG nam toe nadat verschillende landen de aankoop van Russische energie vertraagden en sancties oplegden aan Moskou na de Russische invasie van Oekraïne vorig jaar, wat leidde tot een race om meer Amerikaanse exportterminals online te krijgen.

“Onze betrokkenheid bij dit project zal 5,4 miljoen ton LNG per jaar toevoegen aan onze wereldwijde portefeuille, waardoor we beter in staat zijn om de Europese gasvoorziening veilig te stellen en om onze Aziatische klanten een alternatieve brandstof voor steenkool te bieden”, aldus TotalEnergies voorzitter en CEO Patrick zei Pouyanne.

De Franse energiereus is de op twee na grootste LNG-speler ter wereld, met een marktaandeel van ongeveer 12% en een wereldwijde portefeuille van ongeveer 50 miljoen ton LNG per jaar.

Het heeft gezegd dat het ernaar streeft zijn LNG-activiteiten jaarlijks met 3% te laten groeien, en verwacht dat aardgas tegen 2030 goed zal zijn voor de helft van alle energieverkopen.

De Britse rivaal Shell (LON: RDSa) heeft ook plannen aangekondigd om zijn aardgasactiviteiten uit te breiden en zijn positie als de grootste wereldwijde LNG-speler te verdedigen.

De Rio Grande LNG-exportfabriek in Zuid-Texas is al enkele jaren in ontwikkeling en liep herhaaldelijk vertraging op nadat hoofdfinancier Societe Generale (EPA: SOGN) het project in 2022 verliet onder druk van klimaatactivisten en inheemse activisten.

NextDecade is van plan jaarlijks tot 27 miljoen ton LNG te produceren, met een koolstofvastleggingscomponent voor het project om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Het bedrijf uit Texas heeft deals om LNG te leveren aan het Japanse Itochu, de oliemaatschappijen Shell en Exxon Mobil (NYSE: XOM), het Franse ENGIE en het Chinese ENN.

Source: https://buystocks.co.uk/news/totalenergies-buys-219-million-stake-in-lng-developer-nextdecade/