Home » News » Wall Street blijft, althans voorlopig, stabieler na de uitverkoop.

Wall Street blijft, althans voorlopig, stabieler na de uitverkoop.

News Team

De Amerikaanse aandelenmarkt blijft woensdag iets stabieler, althans voorlopig, na de scherpe daling die het laatste restje ‘Trump-boost’ wegvaagde dat het kreeg na de presidentsverkiezingen in november.

De S&P 500 steeg 0,3% in de vroege handel na een verlies van 6% sinds het bereiken van zijn hoogste punt ooit vorige maand en terugkeerde naar waar het was voor de verkiezing van president Donald Trump. De Dow Jones Industrial Average steeg 180 punten, of 0,4%, om 9:45 uur Eastern Time, en de Nasdaq Composite steeg 0,2%.

Er kunnen nog scherpere bewegingen op komst zijn, maar er staan al een paar potentiële brandpunten op de agenda. Over minder dan een half uur zal een rapport laten zien hoe het met retailers, restaurants en andere bedrijven in de Amerikaanse dienstverlenende sector gaat.

Misschien nog belangrijker is dat Trump later op woensdag aankondigt of hij de tarieven die hij op Mexico, Canada en China heeft ingesteld, zal wijzigen. Deze stappen zorgden ervoor dat de grootste handelspartners van de Verenigde Staten terugsloegen met hun eigen tarieven, waardoor het risico op een straffe handelsoorlog die de economieën van alle betrokkenen schaadt, toenam.

Economen zeggen dat zulke tarieven niet alleen de prijzen voor Amerikaanse huishoudens kunnen verhogen, maar ook de wereldhandel kunnen blokkeren en de economie kunnen vertragen. Dat vergroot de kans op een worstcasescenario dat bekendstaat als ‘stagflatie’. Het is iets dat niet vaak gebeurt, waarbij de economie stagneert en de inflatie hoog is, en beleidsmakers bij de Federal Reserve geen goed instrument hebben om het te verhelpen.

De toename van dergelijke zorgen heeft ervoor gezorgd dat Amerikaanse aandelenkoersen onlangs flink zijn gedaald. Hierdoor zijn de winsten tenietgedaan die na de verkiezingsdag werden geboekt in de hoop dat Trump de regelgeving voor bedrijven zou versoepelen, belastingen zou verlagen en andere maatregelen zou nemen die de bedrijfswinsten en de economie in het algemeen zouden versterken.

Trump zei op zijn beurt in een toespraak voor het Congres dinsdagavond dat hij doorgaat met de invoerrechten, en dat er meer op 2 april van kracht zullen worden, zelfs als ze “een verstoring” veroorzaken.

“Tarieven zijn bedoeld om Amerika weer rijk en groot te maken,” zei hij. “En het gebeurt, en het zal vrij snel gebeuren. Er zal een beetje onrust zijn, maar dat vinden we prima.”

Amerikaanse bedrijven en huishoudens hebben echter signalen afgegeven dat ze zich zorgen maken. Amerikaanse consumenten maken zich schrap voor hogere inflatie vanwege de mogelijkheid van tarieven, en hun vertrouwen is sterk gedaald. Bedrijven hebben ondertussen moeite om alle veranderingen die uit Washington komen bij te benen, en Amerikaanse fabrikanten zeiden dat hun groei bijna stilstaat vanwege zorgen over tarieven.

De Federal Reserve kan meer aanwijzingen geven als het in de middag zijn zogenaamde Beige Book publiceert. Het verzamelt anekdotes van bedrijven in het hele land en beschrijft wat ze op lokaal niveau zien.

De Amerikaanse economie sloot vorig jaar af met een stevig tempo. Als het sterk zou verzwakken, zou de Fed zijn belangrijkste rentetarief kunnen verlagen in de hoop dat lenen makkelijker wordt en de economie een boost krijgt. Maar zulke stappen kunnen doorgaans ook opwaartse druk op de inflatie uitoefenen. Als de prijzen voor eieren en andere dagelijkse artikelen stijgen vanwege tarieven, zou dat de Fed in de problemen kunnen brengen.

Op Wall Street stegen autofabrikanten in de hoop dat Trump zijn tarieven op Mexico en Canada, die integraal deel uitmaken van de productie van veel Amerikaanse auto’s, zou kunnen temperen. Ford steeg met 2% en General Motors won 2,9%.

Brown-Forman sprong 6,9% nadat het bedrijf achter Jack Daniel’s een sterkere winst rapporteerde voor het laatste kwartaal dan analisten hadden verwacht. Misschien nog belangrijker is dat CEO Lawson Whiting ook zei dat zijn bedrijf zijn prognoses voor aankomende verkopen niet verandert, zelfs niet terwijl “we aanhoudende onzekerheid en tegenwind in de externe omgeving verwachten.”

Amerikaanse whisky’s zouden een van de producten kunnen zijn die te maken krijgen met vergeldingsheffingen of op zijn minst met een daling van de vraag bij gedupeerde klanten in andere landen.

Op de buitenlandse aandelenmarkten stegen de indexen in grote delen van Azië en Europa.

In Hongkong stegen de indexcijfers met 2,8%, in Zuid-Korea met 1,2% en in Frankrijk met 1,8%.

Duitse aandelen stegen met 3% nadat de beoogde partners in de volgende regering van het land aangaven dat ze de regels voor het beperken van de staatsschuld willen versoepelen om hogere defensie-uitgaven mogelijk te maken. Dit probleem is urgenter geworden vanwege de wankelende Amerikaanse betrokkenheid bij Europese bondgenoten.

Aandelen buiten de Verenigde Staten doen het beter dan de S&P 500, zelfs met Trumps America-First-beleid.

Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-street-holds-steadier-for-now-at-least-after-its-sell-off/