Home » News » Wall Street boekt vooruitgang nu handelaren de kans op een grotere renteverlaging door de Fed overwegen

Wall Street boekt vooruitgang nu handelaren de kans op een grotere renteverlaging door de Fed overwegen

13 September 2024 Door News Team

De belangrijkste indices op Wall Street stegen vrijdag, omdat beleggers de mogelijkheid van een verdere renteverlaging door de Federal Reserve volgende week opnieuw inschatten. Photoshop-maker Adobe daalde daarentegen, nadat het bedrijf een winst over het vierde kwartaal had voorspeld die onder de ramingen lag.

Volgens de FedWatch Tool van CME stegen de verwachtingen van handelaren over een renteverlaging van 50 basispunten in de nacht van gisteren naar 43%, vergeleken met 14% op donderdag.

Voormalig New York Fed President Bill Dudley zei dat er een sterk argument was voor een renteverlaging van 50 bps. Afzonderlijke mediaberichten die de beslissing “een hachelijke situatie” noemden, droegen ook bij aan de onzekerheid.

“Er zijn een aantal artikelen gepubliceerd in het Wall Street Journal en de Financial Times waaruit blijkt dat er nog steeds een koersstijging van 50 basispunten gaande is. Dit heeft ertoe geleid dat markten hun verwachtingen opnieuw hebben geëvalueerd”, aldus analisten van Deutsche Bank.

De Russell 2000 small cap index, die doorgaans profiteert van een omgeving met lagere rentetarieven, presteerde beter met een sprong van 2,2%.

Volgens Michael James, managing director van aandelenhandel bij Wedbush Securities, is er de afgelopen drie dagen een ommekeer te zien in de positionering van Amerikaanse aandelen en gaan beleggers long in de aanloop naar de vergadering van de Fed.

De verwachting dat de Fed vast zou houden aan een kleinere verlaging van 25 basispunten, werd donderdag sterker nadat er iets hogere producentenprijzen werden gerapporteerd na de consumentenprijscijfers van augustus.

Alle 11 sectoren van de S&P 500 stegen vrijdag licht, vooral dankzij een stijging van 1,2% in aandelen van materialenbedrijven, die een stijging van de prijzen van edelmetalen volgden.

Uit een onderzoek bleek dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen in september verbeterde, nu de inflatie afneemt. Amerikanen blijven echter voorzichtig in aanloop naar de presidentsverkiezingen in november.

Alle drie de belangrijkste Amerikaanse benchmarkindexen noteerden rond het hoogste punt van de afgelopen twee weken en liggen op koers voor stevige wekelijkse winsten.

De Dow Jones Industrial Average steeg met 343,71 punten, ofwel 0,84%, tot 41.440,48, de S&P 500 steeg met 31,29 punten, ofwel 0,56%, tot 5.627,15 en de Nasdaq Composite steeg met 112,80 punten, ofwel 0,64%, tot 17.682,47.

De Philadelphia SE Semiconductor-index steeg met 1,4% naar niveaus die voor het laatst op 2 september werden gezien, waarbij de meeste chipaandelen hoger werden verhandeld.

Van de individuele stijgers beperkte Boeing de verliezen en daalde het bedrijf vorig jaar met 0,5%, omdat de fabrieksarbeiders aan de Amerikaanse westkust vrijdagochtend vroeg het werk neerlegden nadat ze met overweldigende meerderheid een contractovereenkomst hadden afgewezen.

Adobe daalde met 9,3% naar het laagste punt in een maand nadat werd voorspeld dat de winst in het vierde kwartaal lager zou uitvallen dan de verwachtingen van analisten, terwijl Oracle met 2,7% steeg nadat het cloudcomputingbedrijf zijn omzetverwachting voor het fiscale jaar 2026 naar boven bijstelde.

Het Chinese e-commercebedrijf PDD Holdings verloor 2,3% nadat de regering-Biden aankondigde maatregelen te nemen om zendingen met een lage waarde die de VS binnenkomen zonder invoerrechten, onder de ‘de minimis’-drempel van $ 800, aan banden te leggen.

Uber steeg met 4,9% nadat het taxiplatform aankondigde dat het autonome taxidiensten naar Austin (Texas) en Atlanta zou brengen, in samenwerking met Waymo van Alphabet.

Het aantal stijgende emissies was talrijker dan het aantal dalende emissies: de verhouding op de NYSE was 6,71 op 1 en op de Nasdaq 3,62 op 1.

De S&P 500 noteerde 50 nieuwe 52-weken hoogtepunten en geen nieuwe dieptepunten, terwijl de Nasdaq Composite 87 nieuwe hoogtepunten en 36 nieuwe dieptepunten noteerde.

Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-street-advances-as-traders-mull-chances-of-bigger-fed-rate-cut/