Home » News » Wall Street daalt licht nu de rente op Amerikaanse staatsobligaties weer boven de 4% uitkomt.

Wall Street daalt licht nu de rente op Amerikaanse staatsobligaties weer boven de 4% uitkomt.

7 October 2024 Door News Team

Amerikaanse aandelenkoersen dalen maandag licht nadat de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties het hoogste niveau sinds de zomer bereikten.

De S&P 500 daalde 0,3% in de middaghandel, hoewel het nog steeds dicht bij zijn hoogste punt aller tijden van een week geleden ligt. De Dow Jones Industrial Average daalde 144 punten, of 0,3%, en kwam daarmee van zijn eigen record. De Nasdaq Composite was 0,3% lager, om 11:30 uur Eastern Time.

Amerikaanse aandelen zijn grotendeels naar recordhoogte gestegen door opluchting dat de rentetarieven eindelijk weer dalen, nu de Federal Reserve haar focus heeft verbreed naar het draaiende houden van de economie in plaats van alleen de hoge inflatie te bestrijden. Het explosieve rapport van vrijdag over de groei van Amerikaanse banen wekte optimisme over de economie en hoop dat de Fed er een perfecte landing voor kan vinden.

De sterkere aanwervingen dan verwacht brachten David Mericle, econoom bij Goldman Sachs, tot de conclusie dat hij nu nog maar 15% kans op een recessie schat, vergeleken met de 20% die eerder werd verwacht.

Maar het banenrapport van vrijdag was zo sterk dat het handelaren ook dwong om hun voorspellingen over hoeveel de Fed uiteindelijk de rentetarieven zal verlagen, naar achteren te schuiven. Dat heeft op zijn beurt de Treasury yields omhoog gestuwd en de 10-jaars yield is voor het eerst sinds augustus weer boven de 4%.

De tweejarige Treasury yield klom maandag ook even terug boven de 4%, van slechts 3,50% een paar weken geleden. Dat is een flinke stap voor de obligatiemarkt en het kan de prijzen van aandelen en andere soorten investeringen drukken.

Wanneer staatsobligaties, die worden gezien als de veiligste beleggingen, meer rente opleveren, zijn beleggers minder geneigd om extreem hoge prijzen te betalen voor aandelen en andere zaken die een groter risico op verlies met zich meebrengen.

Als dat het geval is, moeten bedrijven meer winst maken om de koers van hun aandelen flink op te drijven. Deze week begint het seizoen van de nieuwste bedrijfswinstrapportages.

Analisten voorspellen dat S&P 500-bedrijven deze zomer een groei van 4,2% in hun winst per aandeel zullen leveren ten opzichte van een jaar eerder, volgens FactSet, met technologie- en gezondheidszorgbedrijven voorop. Als die analisten gelijk hebben, zou dit het vijfde kwartaal op rij zijn met groei.

PepsiCo zal dinsdag zijn laatste kwartaalresultaten bekendmaken, maar het momentum zal pas echt toenemen op vrijdag. Dat is wanneer JPMorgan Chase, Wells Fargo en Bank of New York Mellon hun resultaten bekendmaken, aangezien banken de eerste dagen van het rapportageseizoen domineren.

Bankaandelen bleven maandag relatief stabiel, waarbij verschillende aandelen de winst van vrijdag vergrootten. Vrijdag werd namelijk een beter dan verwacht banenrapport gepubliceerd, wat de hoop deed toenemen dat klanten meer geld zouden lenen en hun leningen zouden terugbetalen.

Elders op Wall Street verdubbelde de waarde van wijnmaker Duckhorn Portfolio meer dan nadat een private equity-bedrijf aankondigde het bedrijf te willen kopen voor ongeveer 1,95 miljard dollar in contanten.

Ze hielpen de daling van de markt te beperken na verliezen bij nutsbedrijven en vastgoedeigenaren, die doorgaans hoge dividenden uitkeren en potentiële kopers zien afhaken als obligaties meer rente opleveren.

Op de obligatiemarkt steeg het rendement op de 10-jarige staatsobligatie van 3,97% vrijdagavond naar 4,01%.

De opbrengst van de tweejarige Treasury, die nauwer aansluit bij de verwachtingen van de Fed, sprong meer omhoog. Deze steeg van 3,92% naar 3,98%.

De opbrengsten van staatsobligaties voelen mogelijk ook een opwaartse duw van de recente sprong in olieprijzen. Ze zijn omhoog geschoten door zorgen dat toenemende spanningen in het Midden-Oosten uiteindelijk zouden kunnen leiden tot verstoringen in de stroom van ruwe olie.

Brent-ruwe olie, de internationale standaard, steeg maandag nog eens met 2,6% tot $80,08 per vat. Benchmark Amerikaanse ruwe olie steeg ondertussen met 3,1% tot $76,68 per vat.

Op de buitenlandse beurzen vertoonden de Europese indexen een gemengd beeld, na grotere winsten in Azië.

De Japanse Nikkei 225-index steeg met 1,8% nadat de waarde van de yen daalde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Een zwakkere yen kan de winst van Japanse exporteurs een boost geven.

Nintendo steeg 4,4% na berichten dat een Saoedisch investeringsfonds van plan was om zijn investering in de in Kyoto, Japan gevestigde videogamemaker te vergroten.

Aandelenmarkten op het vasteland van China gaan dinsdag weer open na een weeklange vakantie, en de overheid zei dat ze van plan is om details van plannen voor economische stimulering uit te leggen tijdens een ochtendpersconferentie in Beijing. Voordat de nationale feestdag van 1 oktober begon, stegen de aandelen in Shanghai en Shenzhen na aankondigingen van beleid gericht op het nieuw leven inblazen van de worstelende vastgoedmarkt van China.

Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-street-edges-lower-as-treasury-yields-climb-back-above-4/