Home » News » Wall Street daalt na renteverlaging, dollar stijgt.

Wall Street daalt na renteverlaging, dollar stijgt.

News Team

Wall Street sloot vrijdag vlak en bleef rond de recordhoge slotkoersen van de vorige sessie voor de Dow en de S&P 500 hangen. De dollar steeg echter doordat beleggers de renteverlaging van 50 basispunten van de Federal Reserve halverwege de week verwerkten, waarmee een cyclus van renteverlagingen begon.

Enkele dagen na de renteverlaging uitten twee gouverneurs van de Fed tegengestelde standpunten over de inflatievooruitzichten. Dit onderstreept de omvang van het debat over een maatregel die voorzitter Jerome Powell presenteerde als het beschermen van een veerkrachtige economie in plaats van een noodreactie op zwakkere werkgelegenheidscijfers.

Alle drie de belangrijkste Amerikaanse aandelenindexen sloten de week hoger af, niet ver verwijderd van het recordniveau van donderdag, omdat kopers massaal investeerden in risicovollere activa.

Volgens de FedWatch Tool van CME hebben de markten al rekening gehouden met een renteverlaging van minimaal 25 basispunten in november, waarbij de kans op een renteverlaging van 50 basispunten 48,9% bedraagt.

De renteverlaging met 50 basispunten heeft beleggers aan het denken gezet over “risico’s onder de oppervlakte waar ze geen weet van hebben” en ze willen zich positioneren voor “risico’s van het onbekende”, aldus Michael Matousek, hoofdhandelaar bij US Global Investors.

“De andere vraag is of de zachte landing gaat werken. Dat kan een beetje belastend zijn voor investeerders en tot zorgen leiden”, voegde hij toe, verwijzend naar het ideale economische scenario waarin de inflatie afneemt zonder een recessie te veroorzaken.

De Dow Jones Industrial Average. DJI sloot 0,09% hoger, op 42.063,36, de S&P 500. SPX sloot 0,19% lager, op 5.702,55 en de Nasdaq Composite sloot de week 0,36% lager af, op 17.948,32.

De winst van de Dow werd aangestuurd door Nike , waarvan de aandelen stegen nadat bekend werd gemaakt dat voormalig topman Elliott Hill terugkeert bij het bedrijf om John Donahoe op te volgen als CEO.

De MSCI-index van wereldwijde aandelen. MIWD00000PUS daalde 0,21% naar 837,69 nadat deze donderdag naar een recordhoogte was gestegen.

Nutsbedrijven presteerden beter, met de SPLRCU die werd gesteund door Constellation Energy CEG.O. De aandelen stegen met meer dan 20% na het nieuws over een deal met Microsoft om een deel van een stilgelegde kerncentrale te heropenen voor projecten op het gebied van kunstmatige intelligentie.

VS-UITZICHT LIJKT OP BUITENLANDSE ECHO

De Bank of Japan sloot een drukke week voor monetair beleid af door de tarieven ongewijzigd te laten. Markten hadden verwacht dat de tarieven stabiel zouden blijven, maar gouverneur Kazuo Ueda temperde de verwachtingen rondom aanstaande renteverhogingen.

De economische vooruitzichten van de VS hadden ook invloed op de vergadering van de Bank of Japan. Ueda zei dat onzekerheid rond de grootste economie ter wereld en marktvolatiliteit van invloed kunnen zijn op zijn beleidsstappen.

De yen daalde na de vergadering en was voor het laatst te zien toen JPY= 0,94% zwakker was ten opzichte van de dollar, op 143,97 per dollar. FRX/ De dollar klom naar het hoogste punt in twee weken ten opzichte van de yen na de opmerkingen van Ueda.

De dollar won terrein nadat hij eerder in de week verliezen leed. De index =USD, die de greenback meet ten opzichte van een mandje valuta’s, steeg met 0,12% tot 100,79.

Europese aandelen.STOXX waren eerder gedaald vanaf de hoogste stand van de afgelopen twee weken, waarbij autofabrikanten de daling leidden nadat Mercedes-Benz MBGn.DE een winstmargedoelstelling verlaagde, verwijzend naar de zwakte in China. .EU

In China hield de centrale bank haar benchmark-leenrentes ongewijzigd, wat inging tegen de verwachtingen van een lagere koers. Chinese blue chips.CSI300 steeg licht met 0,2%, maar bleef dicht bij een dieptepunt van zeven maanden dat eerder in de week werd bereikt.

Slechte cijfers van de afgelopen dagen wekken de hoop op agressieve stimuleringsmaatregelen om de op één na grootste economie ter wereld te ondersteunen.

Het pond sterling verzwakte aanvankelijk nadat de Bank of England de rente donderdag ongewijzigd hield, maar keerde daarna om en steeg met 0,23% tot $ 1,3314. Gegevens van vrijdag lieten zien dat de Britse detailhandelsverkopen in augustus sterker stegen dan verwacht.

Grondstoffen hielden ook vast aan hun wekelijkse winsten. Gold XAU bereikte een recordhoogte van $2.614 per ounce.

Twee belangrijke oliemaatstaven sloten lager op de dag, maar stegen ruim 4% op de week.

Brent futures LCOc1 sloten 0,52% lager, op $74,49 per vat. Amerikaanse WTI-ruwe olie futures CLc1 sloten 0,4% lager, op $71,92.O/R

Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-street-dips-after-rate-cut-rally-dollar-firms/