Home » News » Wall Street eindigt hoger terwijl Powell zijn getuigenis afrondt

Wall Street eindigt hoger terwijl Powell zijn getuigenis afrondt

News Team

De S&P 500 en de Nasdaq sloten donderdag hoger toen Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, op een agressieve trom bleef slaan en suggereerde dat de centrale bank het einde van haar verkrappingscyclus nog niet heeft bereikt, maar de verzekering gaf dat de Fed voorzichtig te werk zou gaan.

De sterke winst van de technologiezware Nasdaq kreeg een boost van momentumaandelen onder leiding van Amazon.com Apple Inc en Microsoft Corp, terwijl de opmars van de S&P 500 bescheidener was. Industrials en financials hielden de blue-chip Dow in wezen vlak.

“Beleggers spelen touwtrekken, alsof ze bloemblaadjes van een madeliefje trekken en zeggen ‘bullmarkt, geen bullmarkt'”, zegt Sam Stovall, chief investment strategist van CFRA Research in New York. “We hebben niet veel om op te handelen, de cijfers over het tweede kwartaal beginnen nog niet over een paar weken.”

Powell, die voor de bankcommissie van de Senaat verscheen voor zijn halfjaarlijkse getuigenis over het monetaire beleid, herhaalde zijn mening dat er de komende maanden waarschijnlijk meer renteverhogingen zullen komen, een gevoel dat eerder in de sessie werd herhaald door Fed-gouverneur Michelle Bowman.

“De markt gelooft dat de Fed de rente nog een keer zal verhogen, niet nog twee keer, zoals geïmpliceerd door de samenvatting na de FOMC-vergadering”, voegde Stovall eraan toe. “Bovendien herhaalde Powell gisteren en vandaag dat ze afhankelijk zullen zijn van gegevens en dat Wall Street verwacht dat de inflatie sneller zal afkoelen en dat de werkloosheid hoger zal beginnen te kruipen, wat de bedoeling is van de Fed met haar renteverhogingen.”

Beleggers waren verrast toen de Bank of England een groter dan verwachte renteverhoging van 50 basispunten doorvoerde om de hardnekkige inflatie in Groot-Brittannië aan te pakken, een verder bewijs dat hete prijsstijgingen een wereldwijde economische tegenwind blijven.

Op het laatste gezicht hebben de financiële markten volgens de FedWatch-tool van CME een kans van 77% ingeprijsd op nog een renteverhoging van 25 basispunten aan het einde van de vergadering van de Fed in juli.

Op economisch vlak bleven de werkloosheidsaanvragen stabiel op het hoogste niveau in 20 maanden en de Leading Economic Index van de Conference Board boekte zijn 14e achtereenvolgende maandelijkse daling, wat suggereert dat de inspanningen van de Fed om de economie af te remmen het beoogde effect beginnen te sorteren.

De Dow Jones Industrial Average daalde 4,81 punten, of 0,01%, tot 33.946,71, de S&P 500 won 16,2 punten, of 0,37%, tot 4.381,89 en de Nasdaq Composite voegde 128,41 punten, of 0,95%, toe tot 13.630,61.

Van de 11 grote sectoren van de S&P 500 eindigden er vijf de sessie hoger, waarbij consument cyclisch de grootste procentuele vooruitgang boekte.

Vastgoed en energie boekten de grootste dalingen. Spirit AeroSystems kelderde met 9,4% nadat de leverancier van vliegtuigonderdelen aankondigde de productie in zijn fabriek in Wichita, Kansas, op te schorten, nadat werknemers een staking vanaf 24 juni hadden aangekondigd.

Het aandeel Boeing daalde met 3,1%. De in de VS genoteerde aandelen van Accenture daalden met 1,9% nadat het IT-adviesbureau een lager dan verwachte omzet voor het vierde kwartaal voorspelde.

Het moederbedrijf van Olive Garden, Darden Restaurants, publiceerde een teleurstellende jaarlijkse winstverwachting als gevolg van stijgende grondstoffenprijzen. Zijn aandelen daalden met 2,6%.

Dalende problemen waren in de minderheid dan opkomende op de NYSE met een verhouding van 2,17 tegen 1; op Nasdaq was een ratio van 1,62 tegen 1 in het voordeel van de dalers.

De S&P 500 boekte 16 nieuwe hoogtepunten in 52 weken en 5 nieuwe dieptepunten; de Nasdaq Composite registreerde 55 nieuwe hoogtepunten en 118 nieuwe dieptepunten.

Het volume op de Amerikaanse beurzen bedroeg 9,60 miljard aandelen, vergeleken met het gemiddelde van 11,37 miljard voor de volledige sessie over de afgelopen 20 handelsdagen.

Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-street-ends-higher-as-powell-wraps-up-testimony/