Wall Street klimt richting nieuwe records terwijl het aftelt naar een renteverlaging.
Amerikaanse aandelenkoersen stegen dinsdag opnieuw naar recordhoogten, aangezien Wall Street nog steeds verwacht dat de economie woensdag meer dan normaal zal profiteren van de aanstaande verlaging van de rentetarieven.
De S&P 500 was 0,6% hoger in de ochtendhandel en minder dan 0,1% onder het hoogste punt aller tijden dat in juli werd bereikt, om 10:30 uur Eastern Time. De Dow Jones Industrial Average voegde 171 punten, of 0,4%, toe aan het record dat de dag ervoor werd bereikt, terwijl de Nasdaq Composite met 0,8% steeg.
Intel hielp de markt aan te drijven met een winst van 4,4% na een reeks aankondigingen, waaronder een uitbreiding van zijn partnerschap met Amazon Web Services (AMZN) om aangepaste chips te produceren. Intel gaf ook gedetailleerde plannen om zijn foundry-bedrijf uit te bouwen.
Microsoft (MSFT) steeg met 1,4% nadat het zijn dividend verhoogde en een programma aankondigde om nog eens 60 miljard dollar aan investeerders te verstrekken door eigen aandelen terug te kopen.
De kalme winsten nu de Amerikaanse aandelenmarkt terugkeert naar zijn records, zijn een scherpe afwijking van eerdere weken toen de S&P 500 kortstondig bijna 10% onder zijn hoogste punt ooit daalde. Op dat moment waren de wereldwijde markten aan het wankelen door zorgen dat een vertragende Amerikaanse economie in een recessie zou kunnen belanden, samen met enkele technische factoren die hedgefondsen over de hele wereld dwongen om zich in één keer terug te trekken uit een populaire handel.
Sindsdien is er opwinding ontstaan over een aankondiging die woensdagmiddag door de Federal Reserve is gepland. De unanieme verwachting op Wall Street is dat de Fed de eerste verlaging van de belangrijkste rente in meer dan vier jaar zal doorvoeren.
Lagere tarieven zouden het makkelijker maken voor de economie, die al is begonnen te vertragen omdat het zo duur is geworden om geld te lenen voor alles van huizen tot auto’s tot bedrijfsschulden. De Fed heeft zijn belangrijkste rentetarief op een twintig jaar hoog niveau gehouden in de hoop de economie genoeg te laten dalen om de hoge inflatie te onderdrukken.
Maar nu de inflatie substantieel is gedaald ten opzichte van het hoogtepunt van twee zomers geleden, gelooft de Fed dat ze haar focus meer kan verleggen naar het beschermen van de arbeidsmarkt en de economie. De vraag is alleen hoeveel de Fed de rente zal verlagen om dat te doen, en dat is een delicate evenwichtsoefening.
Terwijl het verlagen van de rentetarieven een impuls geeft aan de algehele economie en financiële markten, kan het ook de inflatie meer brandstof geven. Sommige critici zeggen dat de Fed al te laat is om de economie te helpen, terwijl anderen waarschuwen dat de inflatie hardnekkig hoger blijft dan in het verleden.
De algemene verwachting op Wall Street is dat de Fed woensdag een grotere dan gebruikelijke verlaging van een half procentpunt zal doorvoeren, volgens gegevens van CME Group. Maar het is geen zekerheid. Handelaren wedden nog steeds op een waarschijnlijkheid van 39% voor een traditionele beweging van een kwart procentpunt,
Economische rapporten die dinsdag werden vrijgegeven, veranderden die verwachtingen nauwelijks. Eén rapport zei dat Amerikaanse shoppers vorige maand meer uitgaven bij retailers dan verwacht. Dat is een bemoedigend signaal dat het hart van de Amerikaanse economie solide blijft, maar details onder de oppervlakte waren misschien ontmoedigender. Na het negeren van auto’s en brandstof, waren de verkopen bij Amerikaanse retailers vorige maand iets zwakker dan economen hadden verwacht.
“Deze gegevens gaan de kwestie voor de Fed niet beslissen, hoe dan ook”, zei Chris Larkin, managing director van trading en investment bij E-Trade van Morgan Stanley, over de omvang van de renteverlaging van woensdag.
Later op de ochtend meldde een apart rapport dat de Amerikaanse industriële productie in augustus weer groeide en sterker was dan economen hadden verwacht.
De 10-jarige Treasury yield van de obligatiemarkt steeg van 3,62% maandagavond naar 3,64%. De 2-jarige yield, die beter aansluit bij de verwachtingen voor de acties van de Fed, steeg van 3,56% naar 3,60%.
Op de buitenlandse aandelenmarkten daalde de Japanse Nikkei 225 met 1%, omdat de waarde van de Japanse yen steeg ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De yen is gestegen op basis van de verwachting dat de Bank of Japan de tegenovergestelde richting van de Federal Reserve zal blijven inslaan en de rentetarieven zal blijven verhogen. Een sterkere yen kan de winsten van de grote exporteurs van Japan schaden.
In een groot deel van Europa stegen de aandelenindexen, terwijl de markten in China en Zuid-Korea gesloten bleven.
Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-street-rises-toward-more-records-as-it-counts-down-to-a-rate-cut/