Wall Street schommelt rond de records na wilde schommelingen op de Aziatische markten.
Amerikaanse aandelenkoersen schommelen maandag rond hun recordhoogten, na een wilde start van de week op de financiële markten in Azië, waar Japanse aandelen kelderden en Chinese indexen stegen.
De S&P 500 was vlak in de middaghandel, na zijn zesde winnende week in de laatste zeven. De Dow Jones Industrial Average daalde 125 punten, of 0,3%, ten opzichte van zijn hoogste punt ooit op vrijdag. De Nasdaq Composite was 0,1% hoger, om 11:30 uur Eastern Time.
Het is een pauze voor Wall Street na de catapult naar records in de hoop dat de vertragende Amerikaanse economie kan blijven groeien terwijl de Federal Reserve de rente verlaagt om meer sap te bieden. Een grote test zal vrijdag komen wanneer de Amerikaanse overheid haar laatste maandelijkse update over de arbeidsmarkt presenteert.
Een overheersende zorg op Wall Street is of de economie misschien al afstevent op een recessie. Hoewel de Fed eerder deze maand de rente verlaagde en aangaf dat er meer verlichting op komst is, zijn Amerikaanse werkgevers al begonnen met het terugschroeven van hun personeelsbestand. Vóór deze maand hield de Fed de rentetarieven op het hoogste niveau in twintig jaar, in de hoop de economie voldoende te vertragen om de hoge inflatie een halt toe te roepen.
“Salarissen blijven de grootste katalysator” voor de Amerikaanse aandelenmarkt tot aan de verkiezingen, schreven strategen en economen van Bank of America in een rapport van BofA Global Research.
Econoom David Mericle van Goldman Sachs verwacht dat het rapport van vrijdag zal aantonen dat de werkgelegenheid in september sterker was dan de groei van 146.000 banen die economen op Wall Street in het algemeen voorspellen.
In het verleden zou een sterker dan verwacht getal de aandelenmarkt hebben kunnen schaden door zorgen over opwaartse druk op inflatie aan te wakkeren. Nu zou het echter waarschijnlijk worden verwelkomd als een signaal dat een recessie niet zo’n grote zorg zou moeten zijn.
Rentetarieven en de kracht van de economie zijn doorgaans de twee belangrijkste hefbomen die de prijzen voor aandelen bepalen. In Azië trokken de hefbomen in tegengestelde richtingen.
De Japanse Nikkei 225 daalde 4,8% vanwege zorgen dat de aankomende premier van het land hogere rentetarieven en ander beleid zal steunen dat beleggers als minder marktvriendelijk zien. Shigeru Ishiba zal dinsdag de leiding overnemen.
Ishiba heeft zijn steun uitgesproken voor de stap van de Bank of Japan om de rentetarieven van hun bijna-nulniveau te halen, wat opwaartse druk op de waarde van de Japanse yen zet. Een sterkere yen kan de winst van Japanse exporteurs schaden, die verkopen in andere valuta’s en deze vervolgens weer omzetten in yen.
De aandelen van Toyota Motor daalden met 7,6% in Tokio, terwijl die van Honda Motor maandag met 7% daalde.
Stellantis, het bedrijf dat onder andere het merk Jeep bezit, daalde met 14,9% in Milaan nadat het zijn prognose voor de komende winst had verlaagd. Het bedrijf noemde investeringen om zijn Amerikaanse activiteiten om te draaien en verhoogde Chinese concurrentie.
Dat hielp op zijn beurt om autofabrikanten Ford Motor en General Motors op Wall Street naar beneden te trekken. Ford daalde 2,3% en GM daalde 3,8%.
Ook op Wall Street verloor cruiseschipoperator Carnival 2,3%, ondanks dat het een sterkere winst en omzet rapporteerde voor het laatste kwartaal dan analisten hadden verwacht. Het gaf een prognose voor de groei van een belangrijke onderliggende maatstaf voor winst in het huidige kwartaal die onder de schattingen van analisten bleef.
Een andere winst voor Apple hielp om die verliezen te compenseren en was de sterkste kracht die de S&P 500 omhoog duwde. Na eind juli te zijn verzwakt met andere Big Tech-aandelen vanwege zorgen dat hun prijzen te hoog waren geschoten, is Apple’s aandeel weer gestegen naar zijn hoogste slotkoers aller tijden van $ 234,82. Het steeg maandag met 1,9% naar $ 232,01.
In China stegen de indexen intussen met 8,1% in Shanghai en 2,4% in Hong Kong na de laatste aankondigingen van stimuleringsmaatregelen voor de op één na grootste economie ter wereld. Het was de beste dag voor Shanghai-aandelen in bijna 16 jaar.
De Chinese centrale bank kondigde zondag maatregelen aan om de hypotheekrente voor bestaande hypotheken per 31 oktober te verlagen. Dit volgde op een reeks aankondigingen van vorige week van de Chinese centrale bank en de overheid om de Chinese economie te ondersteunen, waarvan de groei deels afneemt vanwege de last van een worstelende vastgoedsector.
De markten in China zijn van dinsdag tot en met 7 oktober gesloten vanwege de feestdag ter ere van 75 jaar communistisch bewind.
Op de obligatiemarkt steeg het rendement op de Amerikaanse 10-jarige Treasury van 3,75% vrijdagavond naar 3,77%. Het rendement op twee jaar, dat beter aansluit bij de verwachtingen van wat de Fed met de kortetermijnrentes gaat doen, voegde meer toe. Het klom van 3,56% naar 3,60%.
Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-street-hangs-near-its-records-after-wild-swings-in-asian-markets/