Home » News » Wall Street schommelt rond recordhoogtes.

Wall Street schommelt rond recordhoogtes.

23 September 2024 Door News Team

De S&P 500 was 0,2% hoger in de ochtendhandel, na zijn vijfde winnende week in de laatste zes, en schommelde rond zijn record dat op donderdag werd gevestigd. De Dow Jones Industrial Average steeg lichtjes met 3 punten, of minder dan 0,1%, nadat het vrijdag zijn record had gevestigd. De Nasdaq Composite was 0,2% hoger, om 9:55 uur Eastern Time.

Een winst van 5,9% voor Constellation Energy hielp de markt te leiden. Het aandeel voegde toe aan de stijging van 22,3% van vrijdag nadat het bedrijf zei dat het de kerncentrale Three Mile Island opnieuw zou opstarten en de stroom aan Microsoft zou verkopen.

Intel steeg met 2,1%, terwijl het bleef stijgen na berichten dat Qualcomm geïnteresseerd is in het kopen van onderdelen of het hele chipbedrijf. Qualcomm was vlak.

Financiële markten zijn over het algemeen aan het stijgen nadat de Federal Reserve vorige week voor het eerst in meer dan vier jaar zijn belangrijkste rentetarief met een ongewoon groot bedrag verlaagde. De hoop is dat de Amerikaanse economie, terwijl het de rentetarieven blijft verlagen, een recessie zal voorkomen door de impuls die het krijgt.

Sommige critici beweren echter dat de Federal Reserve wellicht te laat ingrijpt, aangezien de arbeidsmarkt al vertraagt. Ook vinden ze dat de aandelenkoersen te hoog zijn.

Een rapport van maandagochtend suggereerde dat de Amerikaanse zakelijke activiteit niet zo snel groeit als economen hadden verwacht, voornamelijk vanwege een aanhoudende neergang in de productie. Het voorlopige rapport van S&P Global zei dat de Amerikaanse productie in september sterker kromp dan in augustus en een dieptepunt van 15 maanden bereikte. Het is een van de onderdelen van de economie die het meest te lijden heeft onder de hoge rentetarieven.

De totale cijfers suggereren een Amerikaanse economie die nog steeds met een gezonde snelheid groeit, aldus Chris Williamson, hoofdeconoom bij S&P Global Market Intelligence. “Maar er knipperen wel wat waarschuwingslichten, met name wat betreft de afhankelijkheid van de dienstensector voor groei, aangezien de productie achteruit bleef gaan en het ondernemersvertrouwen zorgwekkend afneemt.”

Hij wees ook op de gematigde activiteit bij bedrijven vanwege de onzekerheid in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen in november.

Verschillende rapporten die deze week verschijnen, kunnen meer context bieden over waar de Amerikaanse economie staat. Een op donderdag zal de definitieve lezing geven over de groei van de Amerikaanse economie in het voorjaar en een andere op vrijdag zal kijken naar hoeveel Amerikaanse consumenten uitgeven.

Dergelijke economische rapporten, met name over de arbeidsmarkt, krijgen op Wall Street de hoogste prioriteit, omdat de grootste angst nu een vertraging op de arbeidsmarkt is. Het is een opvallende verschuiving ten opzichte van voorgaande jaren, toen de meeste aandacht uitging naar alles wat met inflatie te maken had.

Maar nu de inflatie flink is gedaald ten opzichte van de piek van twee zomers geleden, is de Fed van koers veranderd.

Het voelt minder behoefte om de rente hoog te houden om de economie genoeg te vertragen om inflatie te onderdrukken, vandaar de verlaging van een half procentpunt van de belangrijkste rente vorige week. En het voelt meer druk om de arbeidsmarkt en de algehele economie te ondersteunen, vandaar de toezegging om de rente dit jaar en volgend jaar te blijven verlagen.

Op de obligatiemarkt steeg het rendement op de 10-jarige Treasury van 3,74% vrijdagavond naar 3,77%. Het rendement op de 2-jarige Treasury, dat meer beweegt met verwachtingen voor Fed-actie, steeg lichtjes van 3,60% vrijdagavond naar 3,61%.

Op de buitenlandse aandelenmarkten waren de indexen in Europa gemengd nadat voorlopige gegevens suggereerden dat de bedrijfsactiviteit in de eurozone zwakker is dan economen hadden verwacht. De Duitse DAX steeg met 0,6%, terwijl de Franse CAC 40 met 0,1% steeg.

In Azië waren de bewegingen voor indexen ook gedempt. Indexen stegen met 0,4% in Shanghai, maar daalden met 0,1% in Hong Kong nadat de Chinese centrale bank maandag haar 14-daagse reverse repurchase rate verlaagde. Dat volgde op haar besluit om de belangrijkste leenrentes ongewijzigd te laten vorige week, toen beleggers een verlaging verwachtten.

Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-street-drifts-around-its-record-highs/