Home » News » Wall Street stijgt en de S&P 500 bereikt het hoogste niveau in meer dan een jaar

Wall Street stijgt en de S&P 500 bereikt het hoogste niveau in meer dan een jaar

News Team

Wall Street klom maandag in de aanloop naar een grote week voor centrale banken over de hele wereld en steeg de S&P 500 naar het hoogste niveau in meer dan een jaar.

De referentie-index steeg met 40,07 punten, of 0,9%, tot 4.338,93 en de hoogste slotkoers sinds april 2022. De Dow Jones Industrial Average won 189,55, of 0,6%, tot 34.066,33, terwijl de Nasdaq-index 202,78, of 1,5%, steeg tot 13.461,92.

De Amerikaanse aandelenmarkt vaart in de hoop dat de economie een recessie kan vermijden en dat de Federal Reserve het binnenkort rustiger aan zal doen met haar renteverhogingen. Traders gokken erop dat de Fed de rente stabiel zal houden tijdens haar volgende vergadering, die op woensdag wordt afgesloten. Dat zou de eerste keer in meer dan een jaar zijn dat het de tarieven niet verhoogt tijdens een vergadering.

Beleggers zien snelgroeiende aandelen als enkele van de grootste begunstigden van lagere rentetarieven, en zij leidden de markt maandag. Alleen al technologieaandelen waren goed voor meer dan de helft van de winst van de S&P 500, aangedreven door winsten van ten minste 1,5% voor zowel Microsoft als Apple .

Cruiseoperator Carnival boekte ondertussen een stijging van 12,5% doordat analisten hun voorraad opwaardeerden op tekenen dat de vraag in de sector stabiel blijft en dat de prijzen standhouden. Het hielp verliezen elders in de markt te overschaduwen, waaronder een daling van 11,8% voor Nasdaq, het beursbedrijf dat meer in technologie duwt. Het zei dat het Adenza, een leverancier van risicobeheer en regelgevingssoftware, zou kopen voor $ 10,5 miljard in contanten en aandelen.

Een halt toeroepen of pauzeren door de Fed om renteverhogingen door te voeren, zou de economie en de financiële markten wat ademruimte geven. De Fed heeft de rente al naar het hoogste niveau sinds 2007 getrokken in de hoop de inflatie te drukken, en de verhogingen hebben bijgedragen tot spraakmakende Amerikaanse bankfaillissementen en een maandenlange inkrimping van de verwerkende industrie.

Deze week zullen ook de laatste updates over inflatie in de hele economie verschijnen.

Vandaag verwachten economen dat een rapport laat zien dat de prijzen voor consumenten in mei 4,1% hoger waren dan een jaar eerder. Dat is ver boven de doelstelling van de Fed van 2% inflatie, maar het zou lager zijn dan de 4,9% in april en een piek van meer dan 9% afgelopen juni.

Omdat de prijzen een jaar geleden al veel hoger waren vanwege de ergste inflatie in 40 jaar, lijken verdere stijgingen in de komende maanden misschien niet zo dramatisch. De inflatie zou in juni kunnen dalen tot 3,2% en de komende twee maanden zouden een van de grootste dalingen van de inflatie in een periode van twee maanden in de afgelopen 70 jaar kunnen zien, volgens Jonathan Golub, hoofdstrateeg Amerikaanse aandelen bij Credit Suisse.

Maar veel van die versoepeling zou simpelweg te wijten zijn aan de hoge prijzen die al waren gestegen, en Wall Street-traders zetten zich nog steeds schrap voor de Fed om de renteverhogingen in juli te hervatten. De vraag is hoe ver het verder gaat dan dat.

De Fed zit in een krappe positie, omdat renteverhogingen kunnen leiden tot meer druk op het Amerikaanse banksysteem. Het absorbeert nog steeds alle renteverhogingen uit het verleden, die ertoe hebben geleid dat klanten bankdeposito’s rukten terwijl ze massaal naar geldmarktfondsen met een hogere opbrengst vloeiden. Hogere rentetarieven hebben ook geleid tot een daling van de waarde van obligaties die banken kochten toen de rentetarieven laag waren.

“Terwijl binnenkomende gegevens wijzen op veerkracht in activiteit en hardnekkige inflatie, lijkt de Fed meer tijd te willen om beleidsachterstanden en regionale bankenstress te monitoren”, schreven Michael Gapen en andere economen in een BofA Global Research-rapport.

Ze zien een pauze van juni door de Fed als een close call. Recente verrassende verhogingen door centrale banken in Canada en Australië laten zien dat een stijging nog steeds mogelijk is, maar Gapen zei dat de Fed gewoonlijk de rente niet verhoogt wanneer de wijdverbreide veronderstelling op Wall Street is dat de rente wordt vastgehouden. Dat kan veranderen als het inflatierapport van dinsdag heter is dan verwacht.

Naast de Federal Reserve vergaderen deze week ook centrale banken in Europa en Japan over de rentetarieven.

Op de obligatiemarkt zakte het rendement op de 10-jaars schatkist naar 3,73%, van 3,74% eind vrijdag. Het helpt bij het vaststellen van tarieven voor hypotheken en andere belangrijke leningen.

Het rendement op tweejaars staatsobligaties, dat meer beweegt dan verwacht voor de Fed, daalde van 4,60% naar 4,57%.

Op de buitenlandse aandelenmarkten stonden de Europese indexen iets hoger nadat de Zwitserse UBS zei dat het de overname van de omstreden rivaal Credit Suisse had voltooid in een door de overheid georganiseerde redding waarbij de twee grootste banken van het land werden gecombineerd om de reputatie van het land als een wereldwijd financieel centrum veilig te stellen en de markt te verstikken onrust.

In Azië waren de aandelenindices gemengd.

Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-street-rises-and-sp-500-hits-highest-level-in-more-than-a-year/