Home » News » Wall Street stijgt nadat cijfers over de economie de verwachtingen hebben overtroffen

Wall Street stijgt nadat cijfers over de economie de verwachtingen hebben overtroffen

News Team

Amerikaanse aandelen gaan donderdag hoger na signalen dat de economie veel krachtiger groeit dan economen hadden verwacht.

De S&P 500 steeg tijdens de middaghandel met 0,5% en lag op koers om voor de vijfde dag op rij een record te vestigen. De Dow Jones Industrial Average steeg 106 punten, oftewel 0,3%, vanaf 11.30 uur Eastern Time, en de Nasdaq-composiet noteerde 0,6% hoger.

IBM (NYSE: IBM) hielp de markt te leiden met een winst van 12,8% nadat het voor het laatste kwartaal een sterkere winst rapporteerde dan analisten hadden verwacht. Het hielp een daling van 10,4% voor Tesla (NASDAQ: TSLA), waarvan de winsten en inkomsten achterbleven bij de verwachtingen, te compenseren. De fabrikant van elektrische voertuigen waarschuwde ook voor een aanzienlijk lagere omzetgroei dit jaar.

Maar Wall Street concentreerde zich vooral op een rapport dat aangaf dat de Amerikaanse economie blijft voortstuwen, waardoor de voorspellingen van vorig jaar voor een naderende recessie vanwege de hoge rentetarieven teniet werden gedaan.

Volgens een eerste schatting van de Amerikaanse regering groeide de economie in de laatste drie maanden van 2023 met 3,3% op jaarbasis. Dat was veel sterker dan de 1,8% groei die economen hadden verwacht, aldus FactSet. Een dergelijke veerkrachtige economie zou de winsten voor bedrijven moeten stimuleren, wat een van de belangrijkste factoren is die de aandelenkoersen bepaalt.

Het rapport gaf ook bemoedigende bevestiging dat de inflatie eind 2023 bleef matigen. De hoop is groot dat de inflatie voldoende is afgekoeld ten opzichte van het hoogtepunt van twee zomers geleden, zodat de Federal Reserve dit jaar kan beginnen met het verlagen van de rente. Dat zou op zijn beurt de druk op de financiële markten verlichten en de investeringsprijzen stimuleren.

Dergelijke verlagingen zouden een scherpe ommekeer betekenen ten opzichte van de voorgaande twee jaar van dramatische renteverhogingen door de Fed, die probeerde de pijnlijk hoge inflatie onder controle te krijgen.

“De belangrijkste gegevens zijn de perfecte mix van sterke consumptie en dalende inflatie”, zegt Jamie Cox, managing partner van Harris Financial Group. “Dit is precies wat je wilt zien als je de Fed leidt en de rente dit jaar naar beneden wilt brengen.”

Uit een afzonderlijk rapport blijkt dat vorige week meer Amerikaanse werknemers een werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd, maar dit aantal blijft laag in vergelijking met de geschiedenis en duidt op een nog steeds veerkrachtige arbeidsmarkt.

Natuurlijk zeggen critici dat handelaren op Wall Street nog steeds te optimistisch zijn over hoe vaak de Federal Reserve de rente in 2024 zal verlagen, en wanneer dat zal beginnen. Handelaren gokken erop dat er grofweg een kans is op zes verlagingen dit jaar, wat het dubbele zou zijn van wat de Fed heeft aangegeven.

Wall Street voegde daar nog aan toe dat de Fed na het economische rapport van vanochtend al in maart zou beginnen met het verlagen van de rente. Volgens gegevens van CME Group hebben ze de waargenomen waarschijnlijkheid dichter bij de 50% gebracht.

“Het probleem voor traders is dat de verwachtingen voor renteverlagingen nog steeds een weg te gaan hebben om zich aan te passen aan de realiteit dat de Fed geen haast hoeft te hebben om te verlagen”, zegt Brian Jacobsen, hoofdeconoom bij Annex Wealth Management.

De rente op staatsobligaties daalde op de obligatiemarkt vanwege de verwachtingen voor renteverlagingen. Het rendement op de 10-jarige staatsobligatie daalde van 4,16% vóór de publicatie van het rapport naar 4,14% en van 4,18% eind woensdag. In oktober bedroeg deze 5% het hoogste niveau sinds 2007.

Elders op Wall Street bleef het winstseizoen in een stroomversnelling komen, waarbij meer dan twintig bedrijven in de S&P 500 eind woensdag of begin donderdag hun laatste resultaten rapporteerden.

American Airlines steeg 8,4% na het rapporteren van een winst voor het laatste kwartaal die meer dan het dubbele was van wat analisten hadden verwacht. United Rentals steeg met 13% nadat het materiaalverhuurbedrijf een sterkere winst rapporteerde dan verwacht, het dividend verhoogde en zei dat het dit jaar voor 1,5 miljard dollar aan aandelen zou terugkopen.

Aan de verliezende kant van Wall Street daalde Humana met 12,4% nadat de verzekeraar voor eind 2023 slechtere resultaten rapporteerde dan verwacht. Het gaf ook een voorspelling voor het volledige jaar 2024 die ruim onder de schatting van Wall Street viel vanwege hogere medische kosten. Andere verzekeraars daalden ook, waaronder een daling van 5,6% voor UnitedHealth Group.

In Europa veranderden de aandelenindexen weinig nadat de Europese Centrale Bank de rentetarieven stabiel hield.

In Azië stegen de aandelen in China sterker nadat de autoriteiten maatregelen hadden genomen in de hoop de financiële markten en de economie te versterken. Ze stegen met 2% in Hong Kong en met 3% in Shanghai, maar blijven dit jaar tot nu toe laag.

Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-street-rises-after-data-on-the-economy-stomps-expectations/