Home » News » Wall Street stijgt nadat de Fed de rente met 50 basispunten verlaagt.

Wall Street stijgt nadat de Fed de rente met 50 basispunten verlaagt.

18 September 2024 Door News Team

Amerikaanse aandelen stegen woensdag kortstondig nadat de Federal Reserve de rente met 50 basispunten verlaagde. Dat is de hoogste verwachting voor de eerste verlaging in meer dan vier jaar.

De Fed heeft de rente met een half procentpunt verlaagd, omdat er “meer vertrouwen” is dat de inflatie richting de doelstelling van 2% van de centrale bank beweegt. De Fed richt zich nu vooral op het gezond houden van de arbeidsmarkt.

De handel was schokkerig. Voor de aankondiging schommelde de S&P 500 tussen bescheiden winsten en verliezen. De benchmark steeg met 1% na de aankondiging voordat de winsten werden afgezwakt.

“De Fed beëindigde de pauze met een knal. Het is een sterk signaal dat ze met 50 bps hebben verlaagd en verwachten dat er dit jaar nog eens 50 basispunten aan verlagingen komen”, aldus Brian Jacobsen, hoofdeconoom bij Annex Wealth Management in Menomonee Falls, Wisconsin.

“De Fed voorspelt dat ze door de bezuinigingen naar voren te halen, de werkloosheid op 4,4% kunnen houden en de inflatie snel naar het streefcijfer kunnen laten dalen.”

De marktverwachtingen over de omvang van de renteverlaging waren de afgelopen dagen wisselvallig. Volgens de FedWatch Tool van CME werd er rekening gehouden met een kans van 65% op een verlaging van 25 basispunten vorige week, terwijl de kans op een grotere verlaging van 50 basispunten eerder op woensdag 57% was.

De Dow Jones Industrial Average steeg met 103,40 punten, ofwel 0,25%, tot 41.709,58, de S&P 500 steeg met 22,31 punten, ofwel 0,40%, tot 5.656,89 en de Nasdaq Composite steeg met 132,71 punten, ofwel 0,75%, tot 17.760,77.

De leenkosten lagen sinds juli 2023 op het hoogste niveau in ruim twintig jaar, toen de centrale bank de rente voor het laatst met 25 basispunten verhoogde naar 5,25% tot 5,50% om de inflatie te bestrijden.

Na de aankondiging van de renteverlaging zei Fed-voorzitter Jerome Powell dat de voorspelling van de centrale bank over de ontwikkeling van de rentetarieven niet impliceerde dat er dringend actie moest worden ondernomen.

De markten hebben nu al rekening gehouden met een renteverlaging van ten minste 25 basispunten tijdens de bijeenkomst van de Fed in november. De kans dat er nog eens 50 basispunten worden verlaagd, is ongeveer 40%.

Small-cap-aandelen, die waarschijnlijker profiteren van een lagere renteomgeving, stegen, met de Russell 2000 die ongeveer 2% steeg. Regionale banken, waarvan sommige onder druk stonden door hogere rentetarieven, wonnen ook terrein, met de KBW Regional Bank Index die met 2,35% steeg.

De markten zijn dit jaar gestegen, waarbij alle drie de belangrijkste indexen recordhoogtes bereikten vanwege vooruitzichten op lagere rentetarieven, een afnemende inflatie en geleidelijke tekenen van afkoeling op de arbeidsmarkt.

Intuitive Machines steeg met 44% nadat het een navigatiedienstencontract ter waarde van 4,8 miljard dollar van NASA binnenhaalde.

Op de NYSE waren er 2,65 keer zoveel stijgende emissies als dalende emissies. Op de Nasdaq was de verhouding 2,25 keer zo hoog.

De S&P 500 noteerde 42 nieuwe 52-weken hoogtepunten en geen nieuwe dieptepunten, terwijl de Nasdaq Composite 159 nieuwe hoogtepunten en 49 nieuwe dieptepunten noteerde.

Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-street-advances-after-fed-cuts-rates-50-basis-points/