Wall Street wankelt nog steeds na de hoge Amerikaanse inflatiecijfers verijdelen de hoop op renteverlagingen.
Wall Street bleef donderdag wankelen na een warmer dan verwacht inflatierapport dat de aandelen een dag eerder deed kelderen.
Futures voor de S&P 500 en de Dow Jones Industrial Average daalden elk 0,5% voor de bel.
De Federal Reserve heeft gewacht op meer bewijsmateriaal dat aantoont dat de inflatie duurzaam afdaalt in de richting van het doel van 2%, maar de afgelopen drie maanden hebben aangetoond dat de prijzen hoog blijven. Na een bemoedigende afkoeling vorig jaar bestaat de vrees nu dat de inflatie blijft steken nadat de inflatierapporten van januari, februari en maart allemaal heter waren dan verwacht, samen met de cijfers over de economie in het algemeen.
Op Wall Street leidde dit tot de vrees dat de Federal Reserve zal afzien van het doorvoeren van de renteverlagingen waar traders naar hunkeren en waarop ze hebben ingezet.
Hoge rentetarieven ondermijnen de inflatie door de economie te vertragen en de investeringsprijzen te schaden. De angst bestaat dat rentetarieven die te lang te hoog blijven, een recessie kunnen veroorzaken.
Handelaren hebben de verwachtingen dat de Fed in juni zou kunnen beginnen met renteverlagingen scherp teruggeschroefd. Aan het begin van het jaar voorspelden ze zes of meer bezuinigingen tot 2024.
Dat pessimisme duwde de obligatierente omhoog, waarbij de rente op de 10-jarige staatsobligatie donderdag begin donderdag stabiliseerde op 4,55%, na een sprong van 4,36% in het inflatierapport van woensdag. De tweejaarsrente, die meer afhangt van de verwachtingen van Fed-maatregelen, bleef op 4,97%. Voordat de gegevens over de consumentenprijzen werden vrijgegeven, bedroeg deze 4,74%.
Later donderdag verschijnt het regeringsrapport over de inflatie op groothandelsniveau, samen met de laatste gegevens over ontslagen in de VS.
In de aandelenhandel daalde CarMax met 9,5% nadat de verkopen en winst in het vierde kwartaal van de tweedehandsautoretailer niet voldeden aan de verwachtingen van Wall Street. Zowel de omzet als de winst daalden ten opzichte van een jaar geleden, omdat de hogere rente autokopers tot stilstand bracht.
Elders in Europa daalde de Duitse DAX rond het middaguur met 0,7%. De CAC 40 in Parijs en de FTSE 100 in Londen daalden elk met 0,3%.
De Zuid-Koreaanse aandelen veranderden weinig nadat de regerende conservatieve partij een verpletterende nederlaag leed bij de parlementsverkiezingen. De Kospi ging minder dan 0,1% hoger, naar 2.706,96.
China rapporteerde dat de consumenteninflatie in maart 0,1% hoger is uitgevallen, terwijl de prijzen die door fabrikanten worden betaald, de producentenprijsindex, met 2,8% zijn gedaald ten opzichte van een jaar eerder. De gegevens duiden op aanhoudende deflatoire druk als gevolg van de zwakke vraag, omdat projectontwikkelaars, banken en lokale overheden met hoge schulden kampen.
Elders in Azië verloor de Nikkei 225 in Tokio 0,4% naar 39.442,63 en de Hang Seng in Hong Kong daalde 0,1% lager naar 17.118,27.
De Shanghai Composite-index steeg 0,2% naar 3.032,01 en de S&P/ASX 200 daalde 0,4% naar 7.813,60.
De SET van Bangkok verloor 0,3% en de Taiwanese Taiex daalde 0,1%.
Tijdens andere handel begin donderdag daalde de Amerikaanse benchmark ruwe olie met 50 cent naar $85,71 per vat in de elektronische handel op de New York Mercantile Exchange.
Brent-olie, de internationale standaard, daalde met 40 cent tot $90,08 per vat.
De Amerikaanse dollar daalde van 153,17 yen naar 153,06 Japanse yen en handelde rond het hoogste punt in 34 jaar. De yen is verzwakt door de verwachting dat het verschil tussen de rentetarieven in Japan, die bijna nul zijn, en die in de VS in de nabije toekomst groot zal blijven.
De euro daalde van $1,0746 naar $1,0730.
Woensdag daalde de S&P 500 0,9%. De Dow Jones Industrial Average daalde 1,1% en de Nasdaq-composiet daalde 0,8%.