Home » News » Wall Street wint terrein en zet records.

Wall Street wint terrein en zet records.

14 October 2024 Door News Team

Amerikaanse aandelen stegen maandag en bereikten daarmee hun hoogste stand ooit.

De S&P 500 steeg 0,8% in de middaghandel en bouwde voort op het record dat vrijdag werd gevestigd. De Dow Jones Industrial Average kwam terug van een vroeg verlies en steeg 185 punten en voegde 0,4% toe aan zijn eigen record, om 12:51 uur Eastern Time, terwijl de Nasdaq Composite met 0,9% steeg.

De winsten volgden op een relatief rustige handel in Europa, terwijl de Amerikaanse obligatiemarkt de hele dag gesloten bleef vanwege een feestdag.

De sterkste actie op de wereldmarkten kwam uit China, waar de minister van Financiën zaterdag een langverwachte update gaf over plannen voor de op één na grootste economie ter wereld. Lan Fo’an zei dat de overheid op zoek is naar aanvullende manieren om de economie te stimuleren, maar hij hield zich in om een groot nieuw stimuleringsplan te onthullen waar investeerders op hoopten.

Het gebrek aan details zorgde ervoor dat de markten draaiden. Aandelen in Shanghai stegen met 2,1%, maar de Hang Seng-index in Hong Kong daalde met 0,7%. De ruwe olieprijzen daalden ondertussen met bijna 2% door zorgen over de vraag van de vertragende economie van China.

De hoop op een grote stimulans in China heeft Chinese aandelen onlangs flink omhoog gestuwd nadat ze jarenlang in de problemen zaten. Maar investeerders zijn sceptisch over hoeveel het de economie kan hervormen en herstellen.

“Hoewel dit duidelijk welkom is, zijn de inspanningen mogelijk niet voldoende om een nieuwe reflatiecyclus teweeg te brengen”, aldus Lisa Shalett, Chief Investment Officer bij Morgan Stanley Wealth Management.

Naast olie daalden ook de prijzen van koper en andere grondstoffen die een gezonde Chinese economie zou opslokken. Dat hielp de prijzen voor mijnbouwbedrijven omlaag te brengen, zoals Freeport-McMoRan, dat met 2,4% daalde, een van de grootste verliezen in de S&P 500.

Boeing verloor 1% in zijn eerste handel sinds de luchtvaartgigant waarschuwde dat het verwacht te rapporteren dat het $ 1,3 miljard aan contanten heeft verbrand in het laatste kwartaal en $ 9,97 per aandeel heeft verloren. Boeing zei ook dat het 10% van zijn personeelsbestand ontsloeg in een poging om een staking aan te pakken die de productie van de bestverkopende vliegtuigen van het bedrijf lamlegt.

Aan de winnende kant van Wall Street stond SoFi Technologies. Het steeg met 11,1% na de aankondiging van een leningplatformovereenkomst van $ 2 miljard met investeringsbedrijf Fortress Investment Group, waar SoFi vooraf gekwalificeerde leners naartoe zal verwijzen.

Longboard Pharmaceuticals steeg met 51,2% nadat H. Lundbeck, een Deens bedrijf, aankondigde het biofarmaceutische bedrijf te willen kopen in een deal geheel in contanten, waarmee het bedrijf een waarde van 2,6 miljard dollar kreeg.

Deze komende week zullen er een paar belangrijke economische rapporten zijn buiten de update van donderdag over verkopen bij Amerikaanse retailers om de handel te helpen sturen. Dat zal waarschijnlijk meer nadruk leggen op bedrijfswinstrapporten, die deze week in een stroomversnelling zullen komen nadat grote banken vorige week met het rapportageseizoen zijn begonnen.

Bank of America, Johnson and Johnson en UnitedHealth Group zullen allemaal hun laatste resultaten op dinsdag bekendmaken. Later in de week komen United Airlines, Netflix, American Express en Procter & Gamble.

Analisten verwachten dat S&P 500-bedrijven een algehele groei van 4,1% in winst per aandeel leveren voor het laatste kwartaal ten opzichte van een jaar eerder, aldus FactSet. Als ze gelijk hebben, zou dit het vijfde kwartaal op rij zijn met groei.

Een solide, aanhoudende groei van de winsten van bedrijven zou de kritiek kunnen temperen die steeds luider wordt over hoe duur de aandelenmarkt eruitziet nu de aandelenkoersen sneller stegen dan de winsten.

Aandelen zijn over het algemeen recordhoog gestegen door opluchting dat de rentetarieven eindelijk weer dalen, nu de Federal Reserve haar focus heeft verbreed naar het draaiende houden van de economie in plaats van alleen de hoge inflatie te bestrijden. Recente rapporten die laten zien dat de Amerikaanse economie sterker blijft dan verwacht, hebben ook het optimisme doen toenemen dat de Fed een perfecte landing kan maken waarbij de inflatie daalt tot 2% zonder een recessie te veroorzaken die velen nodig hadden geacht.

Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-street-gains-ground-and-adds-to-its-records/