Wereldwijd stijgen aandelen na overwinning Trump, nu de aandacht verschuift naar de Fed.
Aandelen stegen donderdag vooral in Europa en Azië, nadat de Amerikaanse aandelenkoersen recordhoogten bereikten, omdat beleggers gokten op wat de terugkeer van Donald Trump naar het Witte Huis zou betekenen voor de economie en de wereld.
De markten richtten hun aandacht ook op het besluit van de Federal Reserve over de rentetarieven, dat later op de dag zou worden bekendgemaakt.
In de vroege Europese handel steeg de Duitse DAX met 0,8% tot 19.196,73. In Parijs bleef de CAC 40 vrijwel onveranderd op 7.368,10. De Britse FTSE 100 steeg met 0,2% tot 8.182,27.
De futures voor de S&P 500 en de Dow Jones Industrial Average stegen met 0,1%.
In Azië daalde de Japanse Nikkei 225 met 0,3% tot 39.381,41. Dit weerspiegelt zorgen over een mogelijke opleving van de handelsspanningen onder de regering van Trump.
“Ik denk dat iedereen zich zorgen zal maken over Trumps tarieven, omdat dat een van de dingen is in zijn draaiboek. En dus zullen we moeten afwachten hoe de zaken zich in de beginfase van zijn presidentschap deze keer ontwikkelen,” zei Neil Newman, hoofd strategie voor Astris Advisory Japan.
De Kospi in Zuid-Korea sloot vrijwel vlak op 2.564,63. De S&P/ASX 200 in Australië steeg met 0,3% tot 8.226,30.
Chinese aandelen stegen nadat de overheid meldde dat de export in oktober met bijna 13% was gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat is het snelste tempo in meer dan twee jaar en veel hoger dan de stijging van 2,4% in september.
De Hang Seng van Hongkong steeg met 2% tot 20.953,34. De Shanghai Composite-index steeg met 2,6% tot 3.470,66.
Trump heeft beloofd om algemene importheffingen van 60% op alle Chinese importen te heffen. Als Beijing het autonome eiland Taiwan binnenvalt, kunnen de tarieven nog verder stijgen.
Investeerders voegen toe aan eerder gemaakte weddenschappen over wat de hogere tarieven, lagere belastingtarieven en lichtere regelgeving die Trump voorstaat, zullen betekenen. Hogere tarieven op import uit China zouden de lasten vergroten waarmee Beijing kampt nu het worstelt om de vertragende groei in ‘s werelds op één na grootste economie nieuw leven in te blazen.
Maar de impact is mogelijk minder ingrijpend dan gevreesd, aldus Zichun Huang van Capital Economics in een rapport.
“We verwachten dat de leveringen de komende maanden sterk zullen blijven. Eventuele vertragingen door mogelijke Trump-tarieven zullen zich mogelijk pas in de tweede helft van volgend jaar voordoen”, aldus Huang.
Hogere tarieven op importen uit China, Mexico en andere landen zouden echter het risico op handelsoorlogen en andere verstoringen van de wereldeconomie vergroten.
Trumps overwinning wekte de verwachting dat Beijing zijn uitgaven en andere stimuleringsmaatregelen zou kunnen opvoeren om dergelijke trends tegen te gaan. Het Permanent Comité van de Chinese wetgevende macht komt deze week bijeen en zal naar verwachting vrijdag verdere maatregelen aankondigen.
Francis Lun, CEO van Geo Securities, zei dat binnenlandse kwesties een grotere zorg zijn dan tarieven. “Mensen willen dat de overheid wat geld uitgeeft om de economie te stimuleren, in plaats van naar buiten te kijken,” zei hij.
Woensdag stegen de Amerikaanse aandelenmarkt, Elon Musks Tesla, banken en Bitcoin allemaal, terwijl investeerders weddenschappen afsloten op wat Donald Trumps terugkeer naar het Witte Huis zou betekenen voor de economie en de wereld. Onder de verliezers ziet de markt de hernieuwbare-energiesector en mogelijk iedereen die zich zorgen maakt over hogere inflatie.
De S&P 500 steeg met 2,5% naar 5.929,04 voor zijn beste dag in bijna twee jaar. De Dow Jones Industrial Average steeg met 3,6% naar 43.729,93, terwijl de Nasdaq Composite met 3% steeg naar 18.983,47. Alle drie de indexen overtroffen records die ze de afgelopen weken hadden gevestigd.
De impact van Trumps tweede termijn zal waarschijnlijk afhangen van de vraag of zijn partijgenoten de controle over het Congres krijgen, maar dat is nog niet duidelijk.
Beleggers zien Trumps beleid als potentieel leidend tot sterkere economische groei. Dat helpt de prijzen omlaag te brengen en de opbrengsten voor staatsobligaties omhoog te brengen. Belastingverlagingen onder Trump zouden het tekort van de Amerikaanse overheid verder kunnen doen toenemen, waardoor de leningen toenemen en de opbrengsten nog hoger worden. De opbrengst op de 10-jarige staatsobligatie steeg van 4,29% dinsdagavond naar 4,43%, wat een belangrijke stap is voor de obligatiemarkt. Het is aanzienlijk gestegen ten opzichte van augustus, toen het onder de 4% lag.
Investeerders verwachten dat het beleid van de nieuwe president, met name hogere tarieven, de inflatie zal aanwakkeren en de kosten van Amerikaanse huishoudens zal verhogen. Scherpe bezuinigingen op immigratie kunnen er ook toe leiden dat bedrijven te weinig personeel hebben, waardoor bedrijven de lonen voor werknemers sneller moeten verhogen en er meer opwaartse druk op de prijzen komt.
Een groot deel van Wall Street’s run naar records dit jaar was gebaseerd op verwachtingen van renteverlagingen door de Federal Reserve, aangezien de inflatie weer is gedaald naar de 2%-doelstelling. Soepelere rentetarieven helpen de economie te stimuleren, maar ze kunnen ook inflatie meer brandstof geven.
De verwachting is dat de Fed donderdag de belangrijkste rente zal verlagen, maar handelaren zijn hun voorspellingen over het aantal verlagingen volgend jaar al aan het bijstellen.
In andere transacties vroeg op donderdag verzwakte de Amerikaanse dollar ten opzichte van de Japanse yen, en zakte van 154,62 yen naar 154,05 yen. De euro steeg van $1,0730 naar $1,0757.
Amerikaanse benchmark ruwe olie daalde 8 cent naar $71,61 per vat. Brent ruwe olie, de internationale standaard, steeg 2 cent naar $74,94.
De prijs van bitcoin daalde naar $ 74.789,38 nadat het woensdag een recordhoogte van boven de $ 76.480 had bereikt, aldus CoinDesk. Trump heeft beloofd het land “de cryptohoofdstad van de planeet” te maken en een “strategische reserve” van Bitcoin te creëren.
Source: https://buystocks.co.uk/news/world-shares-gain-after-trumps-victory-as-focus-turns-to-the-fed/