Home » Woordenlijst » Aandelengrafiek

Aandelengrafiek 

Een aandelengrafiek is een grafiek die een visuele weergave geeft van de prijsbeweging van een aandeel over een bepaalde periode. Aandelengrafieken bestaan meestal uit X- en Y-aslijnen, waarbij de eerste de tijdsperiode weergeeft en de laatste de prijsbeweging.

Grafieken worden gezien als een cruciaal hulpmiddel voor technische analisten. Hun belangrijkste doel is om de prijsactie te visualiseren. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om patronen en signalen te extraheren die kunnen worden gebruikt voor toekomstige handel.

De historische aandelenprestaties worden geanalyseerd om steun- en weerstandsniveaus, trends, trendlijnen, voortschrijdende gemiddelden, enz. te extraheren. Handelaren kunnen verschillende tijdsintervallen toepassen op een aandelengrafiek - meestal van 1 minuut tot 1 maand.

Indicatoren worden toegepast om trends en signalen te helpen identificeren. Er zijn twee hoofdgroepen van indicatoren: leidend en achterblijvend. De eerste projecteert toekomstige koersbewegingen, terwijl de laatste historische trends analyseert.

De belangrijkste grafiekindicatoren zijn: eenvoudige voortschrijdende gemiddelden (SMA), exponentieel voortschrijdend gemiddelde (EMA), stochastisch, voortschrijdend gemiddelde convergentiedivergentie (MACD), Bollinger-banden, relatieve sterkte-index (RSI), Fibonacci-retracement en uitbreidingslijnen, Ichimoku-wolk, standaarddeviatie , Gemiddelde richtingsindex, enz.

Deskundig advies is dat technische analyse altijd gepaard moet gaan met degelijke risicobeheertools om winstgevende rendementen te behalen.

Ga terug naar onze volledige woordenlijst.