Home » Woordenlijst » Aandelenportefeuille

Aandelenportefeuille

Een groep aandelen die eigendom zijn van een belegger, wordt een aandelenportefeuille genoemd. Aandelen en obligaties zijn meestal de kernbestanddelen van de portefeuille van elke belegger, maar het kan ook andere activa omvatten, zoals goud, cryptocurrencies, grondstoffen, vastgoedbeleggingstrusts, enz.

Vooral een aandelenportefeuille bestaat alleen uit aandelen van beursgenoteerde bedrijven. Handelaren hebben de neiging om een aandelenportefeuille te organiseren die bedrijven uit verschillende sectoren omvat, aangezien diversificatie beleggers helpt om veerkrachtiger portefeuilles te hebben. Als de technologiesector bijvoorbeeld aan het stijgen is, hebben andere, meer defensieve sectoren de neiging om ondermaats te presteren.

Bij het opbouwen van een aandelenportefeuille moeten handelaren eerst doelen identificeren en een tijdlijn bepalen. Typische aandelenportefeuilles zijn groei-, conservatieve en inkomensportefeuilles, afhankelijk van de risico-opbrengst. Een groeiportefeuille is gebouwd om beter te presteren dan de bredere aandelenmarkt, maar brengt ook een hoger risico met zich mee.

Een inkomstenportefeuille heeft de neiging zich te concentreren op waardeaandelen die zowel rendementen kunnen genereren uit dividenden als uit vermogenswinsten. Ten slotte is de conservatieve portefeuille ontworpen om de hoofdwaarde van uw portefeuille te beschermen.

Sommige deskundigen adviseren jonge beleggers om een groot aantal verschillende bedrijven in hun portefeuilles op te nemen om de risico's te minimaliseren, terwijl anderen voorstander zijn van een kleinere en slankere portefeuille, bijvoorbeeld een op technologie gerichte aandelenportefeuille.

Ga terug naar onze volledige woordenlijst.