Home » Woordenlijst » Marge

Marge

Marge verwijst naar een handelspraktijk waarbij geld wordt geleend van een makelaar om een aandeel te kopen. Het vertegenwoordigt ook het verschil tussen de volledige waarde van een investering en het bedrag dat is geleend van de makelaar.

In principe dient marge als een middel waarmee handelaren grotere hoeveelheden aandelen kunnen kopen dan ze zich kunnen veroorloven. Om dit te bereiken, moeten handelaren eerst een verzoek indienen bij hun makelaar om een margerekening te openen en een specifieke vooruitbetaling in contanten te betalen, de zogenaamde minimummarge. De minimale marge dient om de makelaar te helpen geld terug te krijgen als de handelaar een verliezende transactie plaatst.

In wezen stelt een margerekening een handelaar in staat om hun rekeningfondsen en activa te gebruiken als onderpand voor een lening. De hefboomwerking die door de margerekening wordt geboden, verhoogt de potentiële risico's voor zowel winst als verlies.

In sommige gevallen waarin een handelaar verlies lijdt, kan de beursvennootschap de handelaar op een "margin call" plaatsen, waarbij de handelaar wordt gevraagd extra geld of effecten op zijn rekening te storten om aan de onderhoudsmarge te voldoen. Als de belegger dit niet doet, zal de belegger waarschijnlijk gedwongen worden activa te verkopen om aan de margestorting te voldoen.

Ga terug naar onze volledige woordenlijst.