Home » Woordenlijst » P / E Verhouding

P / E Verhouding

P/E-ratio staat voor koers-winstverhouding, die in feite tot doel heeft de waardering van een bepaald bedrijf te berekenen. De ratio wordt berekend door simpelweg de aandelenkoers te delen door de winst per aandeel van het bedrijf.

In termen van leken laat de P/E-ratio zien hoeveel beleggers per aandeel zullen betalen voor elke $1 die het bedrijf aan inkomsten genereert.

Er zijn twee soorten P/E-ratio's. De eerste wordt een trailing P/E-ratio genoemd en is het meest voorkomende type omdat het gebaseerd is op de eerdere kwartalen. De achterblijvende P/E-ratio wordt bijvoorbeeld berekend door de aandelenkoers te delen door de winst per aandeel van het bedrijf in de afgelopen vier kwartalen of 12 maanden.

Aan de andere kant is de forward P/E-ratio gebaseerd op de verwachte winsten van kwartalen die voor ons liggen.

Een hoge P/E-ratio impliceert meestal dat aandelen van het bedrijf te duur of overgewaardeerd zijn. In dit geval betalen beleggers te veel voor aandelen, gezien de winst die het bedrijf kan genereren. Een hoge K/W-ratio is gebruikelijk voor snelgroeiende technologieaandelen die veel kapitaal gebruiken om in hun bedrijf te investeren en het duurzamer te maken.

Omgekeerd wordt een lage K/W-ratio doorgaans geassocieerd met oudere, stabielere bedrijven die waarde-investeerders aantrekken.

Ga terug naar onze volledige woordenlijst.