Home » Woordenlijst » Voortschrijdend Gemiddelde

Voortschrijdend Gemiddelde

Een voortschrijdend gemiddelde is een van de belangrijkste technische indicatoren die worden gebruikt om belangrijke gegevenspunten over een bepaald tijdsbestek te combineren en willekeurige prijsbewegingen uit te filteren.

Er zijn drie hoofdtypen van de indicator voor voortschrijdend gemiddelde, waaronder eenvoudig, exponentieel en gewogen.

Het eenvoudig voortschrijdend gemiddelde (SMA), zoals de naam al doet vermoeden, is het meest elementaire type en dient om de gemiddelde prijs van een aandeel op dagelijkse basis, over een bepaald aantal dagen, opnieuw te berekenen. Elke keer dat de markt opent, worden de laatste prijsgegevens vervangen door de nieuwste, die het gemiddelde effectief "verplaatsen" naarmate nieuwe handelssessies openen en sluiten.

Ter vergelijking: het exponentieel voortschrijdend gemiddelde (EMA) is ontworpen om meer te focussen op de meest recente prijzen. Deze technische indicator maakt gebruik van een afvlakkingsvermenigvuldiger die een gelijk gewicht toepast op alle prijsgegevens in het opgegeven tijdsbestek. Beleggers analyseren verschillende EMA-lengtes, waaronder de voortschrijdende gemiddelden van 10 dagen, 50 dagen en 200 dagen.

Ten slotte richt het gewogen voortschrijdend gemiddelde, net als de EMA, zich meer op de meest recente gegevens over een specifieke periode, maar het voegt gewicht toe aan de laatste prijzen. Om deze reden wordt het gewogen voortschrijdend gemiddelde als nauwkeuriger beschouwd in vergelijking met de SMA, die alle prijzen gelijk weegt.

Ga terug naar onze volledige woordenlijst.