Home » News » Europa beleeft het slechtste winstseizoen sinds het begin van de coronacrisis – met weinig hoop op een snelle ommekeer

Europa beleeft het slechtste winstseizoen sinds het begin van de coronacrisis – met weinig hoop op een snelle ommekeer

News Team

Ongeveer de helft van de Europese bedrijven heeft de winstverwachtingen in het laatste rapportageseizoen niet gehaald, ondanks de toch al lage verwachtingen, vertelden analisten aan CNBC, die voorspelden dat de regio het moeilijk zal blijven hebben met hoge rentetarieven.

Op 29 februari, toen 313 bedrijven zich hadden gemeld, noteerde 50,2% een stijging, volgens een CNBC-analyse van FactSet-gegevens. Dit was het kleinste percentage winsten – en dus het slechtste winstseizoen – sinds het eerste kwartaal van 2020, toen de pandemie voor het eerst Europese bedrijven trof.

Uit de sectoranalyse bleek dat materialen, duurzame consumptiegoederen en gezondheidszorg tot de slechtst presterende sectoren behoorden in de laatste drie maanden van 2023. Aan de andere kant waren technologie en nutsbedrijven de sectoren met het hoogste aandeel van de verwachtingen ten opzichte van de verwachtingen, aldus het rapport. FactSet-gegevens.

Edward Stanford, hoofd van de Europese aandelenstrategie bij HSBC, zei maandag tegen CNBC dat “we in lange tijd niet zo’n laag niveau van winst hebben gezien.” Hij voegde eraan toe dat de teleurstelling “behoorlijk breed gedragen” was.

Philippe Ferreira, plaatsvervangend hoofd economie en cross-assetstrategie bij Kepler Cheuvreux, zei dat er een aantal redenen achter deze teleurstellingen schuilgaan.

“Een zwakkere macro-omgeving in Europa, met een bbp-groei van bijna 0% in het derde en vierde kwartaal, een aanzienlijke blootstelling aan China voor sommige bedrijven, wat een hindernis is geweest voor L’Oréal bijvoorbeeld”, zei hij. China kampt momenteel met deflatie en een matige consumentenvraag.

Uit gegevens van het Europese statistiekbureau blijkt dat de Europese economie in het derde kwartaal met 0,1% is gekrompen. In het vierde kwartaal steeg het bbp van de regio met 0,1%, waarmee een technische recessie – gedefinieerd als twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp – werd vermeden.

De Europese economie heeft te maken gehad met een reeks uitdagingen, waaronder de naschokken van de grootschalige Russische invasie in Oekraïne. Dit leidde tot een energiecrisis in de regio en leidde tot een recordhoge inflatie. Als zodanig heeft het blok momenteel te maken met recordhoge rentetarieven van de Europese Centrale Bank, waardoor het voor bedrijven duurder wordt om nieuwe financiering te ontvangen.

Een bonanza voor het terugkopen van aandelen

Sharon Bell, een senior Europese strateeg bij Goldman Sachs, vertelde CNBC dat ze tijdens dit winstseizoen een nieuwe trend voor Europese bedrijven had opgemerkt.

“Wat je hebt gezien is dat veel bedrijven terugkopen aankondigen”, vertelde ze dinsdag aan CNBC’s “Squawk Box Europe”. Bij terugkopen koopt een bedrijf zijn eigen aandelen terug, waardoor deze schaarser worden, wat de prijs ervan zou verhogen en de bestaande aandeelhouders een boost zou geven.

“Het is absoluut enorm. Je hebt dit in twintig, dertig jaar nog nooit eerder gezien. Europese bedrijven betalen dividenden, ze doen niet aan terugkopen”, zei ze.

Shell, Deutsche Bank, Novo Nordisk , UBS en UniCredit behoorden tot de Europese aandelen die plannen aankondigden voor de terugkoop van eigen aandelen in 2024.

Goldman’s Bell noemde een paar redenen voor de trend: “de winsten van de afgelopen jaren waren redelijk goed, ze hebben goede balansen” en “er zijn niet veel kopers voor Europese aandelen.”

Vooruitkijkend naar het volgende rapportageseizoen zijn de strategen echter pessimistisch over het keren van het tij.

“Wij denken dat de Europese bedrijfswinsten om precies dezelfde redenen onder druk zouden kunnen blijven staan, namelijk een groeivertraging en het gebrek aan steun van het monetaire beleid, bovenop de zwakke binnenlandse consumentenvraag”, aldus Ferreira.

“Desalniettemin verwachten we een aanzienlijk verschil tussen bedrijven die zijn blootgesteld aan Amerikaanse consumenten of snelgroeiende opkomende markten, die positiever zijn, en bedrijven waarvan de inkomsten geografisch minder gediversifieerd zijn”, voegde hij eraan toe.

Source: https://buystocks.co.uk/news/ma-may-breathe-new-life-into-europes-neglected-telecoms/