Home » Aandelen » Royal Dutch Shell kopen
Begin met handelen met eToro

Hoe Royal Dutch Shell (SHEL) aandelen te kopen in België 2024

Royal Dutch Shell logo
Royal Dutch Shell (SHEL)
...
24u prijsverandering
...
exchange
...
Auteur: Tony Loton Bijgewerkt: 21 March 2023

Deze handleiding vertelt je waar en hoe je kunt beleggen in Royal Dutch Shell aandelen, en waarom je dat misschien zou willen doen vanuit een voornamelijk fundamenteel analyseperspectief.

Hoe Je SHEL Aandelen Koopt in 5 Eenvoudige Stappen

  1. 1
    Bezoek de website van eToro met onderstaande link en meld je aan door je gegevens in te vullen in de verplichte velden.
  2. 2
    Vul je persoonlijke gegevens in en vul een korte vragenlijst in voor informatieve doeleinden.
  3. 3
    Klik 'storten', kies je favoriete betaalmethode en volg de aanwijzingen om geld op je rekening te zetten.
  4. 4
    Zoek je favoriete aandeel en vind de belangrijkste statistieken. Als je eenmaal klaar bent om te investeren, klik je op 'handel'.
  5. 5
    Vul het bedrag in wat je wilt investeren en pas je belegging aan om het aandeel te kopen.

Best beoordeelde brokers om Royal Dutch Shell-aandelen te kopen

1. eToro

 eToro is een van de meest prominente sociale investeringsnetwerken, met de missie om de kennis en ervaring van investeerders met betrekking tot financiën te verbeteren. Sinds de oprichting in 2007 is eToro het belangrijkste investeringsplatform voor beginnende en ervaren handelaren geworden, met een gebruikersbestand van meer dan 17 miljoen. U kunt onze volledige eToro-recensie hier lezen.

Beveiliging en Privacy

Bij het kiezen van een investeringsplatform is de beveiliging een van de belangrijkste factoren om te overwegen. Aangezien eToro wordt gereguleerd door de Financial Conduct Authority (FCA) en de Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC), kunt u er zeker van zijn dat uw geld en persoonlijke gegevens veilig zijn. Bovendien versleutelt eToro SSL alle inzendingen om te voorkomen dat hackers vertrouwelijke informatie proberen te onderscheppen. Ten slotte heeft het platform tweefactorauthenticatie (2FA) om ervoor te zorgen dat de accounts van de gebruikers veilig zijn.

Kosten & Functies

Zowel onervaren als ervaren beleggers kunnen profiteren van het uitgebreide aanbod van geavanceerde handelsmethoden van eToro. Beginners in traden kunnen bijvoorbeeld profiteren van CopyTrading die beschikbaar is op eToro, omdat ze hiermee de acties van meer ervaren traders kunnen nabootsen. Degenen met al wat handelservaring zullen blij zijn met de toegang die eToro biedt tot vele markten, zoals aandelen, valuta en cryptocurrencies. allemaal vanaf één platform. eToro is ook een commissievrije service. Het platform brengt echter een maandelijks bedrag van £ 10 in rekening voor inactiviteit om actieve transacties op het platform te promoten.

KostensoortKosten
Commissie0%
Opnamekosten£5
Inactiviteitskosten£10 (maandelijks)
Aanbetaling£0

Pros

  • Trade functies kopiëren
  • SSL-codering om gebruikersinformatie te beschermen
  • Handelen is commissievrij

Cons

  • Gelimiteerde klantenservice.

2. Capital.com

Capital.com, opgericht in 2016, is een uitstekende multi-asset broker. Met meer dan 5 miljoen gebruikers heeft het zichzelf gevestigd als een goedkoop platform met lage overnachtingskosten, krappe spreads en 0% commissie. U kunt onze volledige Capital.com-recensie hier lezen.

Beveiliging en Privacy 

Capital.com is een door FCA, CySEC, ASIC en NBRB gelicentieerd bedrijf dat zich toelegt op het bieden van de meest effectieve handelservaring ter wereld. Het laat zien dat de gegevens van gebruikers zijn beveiligd en verborgen op Capital.com, aangezien de site strikte criteria volgt om dit doel te bereiken. Capital.com neemt de beveiliging van klantgegevens serieus, en een manier om dit te doen is door te voldoen aan de PCI-gegevensbeveiligingsnormen.

Kosten & Functies

Capital.com biedt een breed scala aan gratis brokersdiensten. Haar financiële beleid is transparant. Eventuele kosten die u maakt, worden duidelijk gemaakt voordat u ze betaalt. De belangrijkste kosten van Capital.com zijn afkomstig van spreadkosten, die vaak laag zijn in vergelijking met concurrenten. De mobiele handelsapp van de broker beschikt over een AI-aangedreven tool die klanten gepersonaliseerde handelsinformatie geeft door gebruik te maken van een detectie-algoritme. Bovendien kunnen meertalige klanten van Capital.com contact opnemen met een vertegenwoordiger via e-mail, telefoon of live chat.

KostensoortKosten
Aanbetaling£0
Commissie0%
Inactiviteitskosten£0
Opnamekosten£0

Pros

  • Efficiënte e-mail- en chatondersteuning
  • MetaTrader-integratie
  • Commissievrij handelen

Cons

  • Grotendeels beperkt tot CFD's.

3. Skilling

Skilling is een multi-asset broker met een aanzienlijke groei. De broker biedt uitstekende handelsvoorwaarden met betrekking tot platformfuncties en producten die beschikbaar zijn voor ervaren handelaren. Skilling biedt nu zes jaar na de oprichting Forex-, CFD-, Aandelen- en cryptocurrency-handel aan individuele beleggers. U kunt onze volledige Skilling-recensie hier lezen.

Beveiliging en Privacy 

Wanneer u op zoek bent naar een broker zoals Skilling, is het essentieel om de wettelijke status van de broker te controleren. Skilling wordt beheerd door de Financial Conduct Authority (FCA) en de Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC). Bovendien wordt het geld dat handelaren op hun Skilling-rekeningen storten, bewaard bij een volledig onafhankelijke financiële instelling. Voor maximale veiligheid maakt Skilling hiervoor alleen gebruik van financiële instellingen van het hoogste niveau. Tier 1-kapitaal is de industriële maatstaf voor het meten van de soliditeit van een bank.

Kosten & Functies

Skilling brengt geen commissies in rekening voor het handelen in aandelen, indices of cryptocurrencies. Het platform brengt spreads in rekening die variëren op basis van het aandeel, maar die doorgaans zeer redelijk zijn. Skilling biedt twee verschillende accountopties voor de handel in FX en metalen CFD's. Het Standard Skill-account heeft aanzienlijk grotere spreads, maar geen commissies. De Premium-account brengt commissies in rekening op spotmetaal- en FX CFD-transacties voor verminderde spreads. Daarnaast biedt Skilling een demo-account, mobiele applicaties en een handelsassistent.

KostensoortKosten
Commissie£0
OpnamekostenVarieert
Inactiviteitskosten£0
Aanbetaling£0

Pros

  • Zeer goede platformkeuze
  • Demo accounts

Cons

  • Hoge spreiding
  • Service is niet beschikbaar in veel landen, waaronder de VS en Canada.

Alles wat je moet weten over Royal Dutch Shell

Laten we een diepe duik nemen in Royal Dutch Shell om meer te weten te komen over de geschiedenis, bedrijfsstrategie, inkomstenstromen en recente koersprestaties.

De geschiedenis van Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell Group werd in april 1907 opgericht toen de Nederlandse Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij, de Britse Shell Transport and Trading Company fuseerden als reactie op de dominantie van John D. Rockefeller's Standard Oil Company. Hoewel de twee bedrijven voor zakelijke doeleinden als een single-unit partnership opereerden, hadden ze een afzonderlijk juridisch bestaan. Het Nederlandse bedrijf was verantwoordelijk voor de productie en fabricage, en het Britse bedrijf leidde het transport en de opslag van de producten.

Nadat bekend was geworden dat Shell zijn oliereserves te hoog had ingeschat, werd het bedrijf verplaatst naar een enkele kapitaalstructuur om een nieuwe moedermaatschappij op te richten, Royal Dutch Shell plc, met een primaire notering op de London Stock Exchange en een secundaire notering op de Amsterdamse aandelenbeurs. Aandeelhouders van de Nederlandse tak kregen 60% van het bedrijf, wat in lijn was met het oorspronkelijke eigendom van de Shell Groep.

Wat is de strategie van Royal Dutch Shell?

Shell lanceerde in februari 2021 haar Powering Progress strategie om de overgang van haar activiteiten naar een emissievrije toekomst te versnellen.

De bedoeling was om een sterk en veerkrachtig klantgericht bedrijf op te bouwen met innovatieve producten en oplossingen om klanten te helpen klimaatneutraal te worden. Als onderdeel hiervan werkt het bedrijf samen met andere organisaties in moeilijk groen te maken sectoren en streeft het ernaar waarde te leveren door de activa en toeleveringsketens te integreren die betrokken zijn bij de productie, aankoop, handel, transport en verkoop van energieproducten wereldwijd.

Het Powering Progress programma heeft vier hoofddoelen:

  • Waarde genereren voor aandeelhouders door dividenden uit te keren en kapitaalinvesteringen gedisciplineerd aan te pakken.

  • Het klimaat neutraal worden tegen 2050 door de verkoop van CO2-arme producten (bijv. biobrandstoffen), het opwekken van elektriciteit uit zonne- en windbronnen en het benutten van waterstof en elektriciteit voor het aandrijven van voertuigen.

  • Levenskracht geven door huizen, bedrijven en vervoer te voorzien van betrouwbare en duurzame energie, terwijl het levensonderhoud wordt ondersteund door werkgelegenheid en training te bieden in de gemeenschappen waar het bedrijf actief is.

  • Respect voor de natuur, inclusief bescherming en verbetering van de biodiversiteit, focus op efficiënter gebruik (en hergebruik) van water en andere hulpbronnen, recycling van plastic en verbetering van de luchtkwaliteit.

Hoe verdient Royal Dutch Shell geld?

Dit bedrijf heeft van oudsher geld verdiend met de productie, fabricage, transport en opslag van fossiele brandstoffen. Je zult ongetwijfeld tankstations van het merk Shell hebben gezien in het VK, Europa en de rest van de wereld. Tegenwoordig probeert Shell de transitie te maken naar een groenere toekomst waar fossiele brandstoffen worden vervangen door groene energiebronnen.

In 2020 kwam meer dan 60% van de inkomsten uit het bedrijfssegment Olieproducten. Bijna 16% kwam van Integrated Gas, meer dan 13% kwam uit het Upstream segment en ongeveer 7% kon worden toegeschreven aan Chemicals. Het is duidelijk dat het bedrijf nog een lange weg te gaan heeft om zijn aanbod CO2 vrij te maken.

Hoe heeft Royal Dutch Shell de afgelopen jaren gepresteerd?

De volgende grafiek laat zien hoe - na een aanvankelijke bull run - aandelen Royal Dutch Shell de afgelopen decennia flink geschommeld hebben. Nadat ze in 2014 een prijspiek hadden bereikt, vielen de aandelen vervolgens terug naar een lokaal dieptepunt na de crash van maart 2020 in het begin van de pandemie. Eind september 2021 lijkt het herstel ingezet, maar de volatiliteit is nog steeds een belangrijk kenmerk van het aandeel prijs prestatie.


Royal Dutch Shell fundamentele analyse

Er zijn twee richtingen voor investeringen als het gaat om analyses: de fundamentele analyse (of "de werkelijke waarde van een bedrijf beoordelen") en de technische analyse (of "prijsveranderingen voorspellen op basis van patronen in grafieken"). Laten we vanuit een fundamenteel perspectief kijken naar Royal Dutch Shell als een potentiële investering.

De inkomsten van Royal Dutch Shell

De omzet van een bedrijf is het totale bedrag aan inkomsten dat wordt gegenereerd door de verkoop van zijn goederen en diensten. Het omzetcijfer wordt meestal aan het hoofd van de winst- en verliesrekening van een bedrijf gevonden, daarom wordt het vaak de "bovenste regel" genoemd. Jaarlijkse omzetgroei wordt als een goede zaak beschouwd, dus het is jammer dat de omzet van dit bedrijf in 2020 bijna gehalveerd is als gevolg van de pandemie die ervoor zorgde dat auto's niet reden en vliegtuigen niet vlogen. Positief is dat met het huidige herstel, de inkomsten vanaf 2021 kunnen verdubbelen.

Royal Dutch Shell Resultatenrekening 2020 (bron: website van het bedrijf)

Winst per aandeel van Royal Dutch Shell

Terwijl de omzet de 'bovenste regel' van de winst- en verliesrekening van een bedrijf wordt genoemd, staan de winsten meestal bekend als de 'onderste regel' en worden ze berekend door alle kosten van het bedrijf af te trekken van de inkomsten. Helaas is de onderste regel voor RDS de laatste tijd niet best geweest.

Vanwege de wereldwijde pandemische problemen waren de inkomsten van het bedrijf in 2020 negatief met ongeveer - $ 21 miljard, wat betekent dat het een groot verlies heeft geleden. De winst per aandeel was daarom ook negatief met -$ 2,78, een daling ten opzichte van de $ 1,97 in 2019.

De price to earnings van Royal Dutch Shell

De price to earnings (P/E) geeft de aandelenkoers aan die jij betaalt voor de winst van een bedrijf. Het is normaal dat een belegger een lage prijs wil betalen voor veel winst, dus aandelen met lagere P/E-ratio's worden over het algemeen als aantrekkelijker beschouwd dan aandelen met hogere P/E-ratio's. Houd er echter rekening mee dat een bedrijf tijdelijk een lage P/E kan hebben omdat de aandelenkoers ver is gedaald, en een ander bedrijf een hoge K/W kan hebben die wordt gerechtvaardigd door een verwachte enorme stijging van de winst.

Aangezien RDS in 2020 negatieve inkomsten rapporteerde, is de K/W ook negatief. In oktober 2021 rapporteren financiële websites echter een price to earnings van 31,24 over de laatste twaalf maanden (TTM), wat drie keer zo hoog is als die van rivaal BP. Op basis van deze maatstaf is BP dan ook de betere aankoop.

Het dividendrendement van Royal Dutch Shell

Beleggers profiteren niet rechtstreeks van de inkomsten van een bedrijf, tenzij ze worden uitbetaald in de vorm van dividenduitkeringen, maar dat is alleen voor bedrijven die hun winsten niet terug in het bedrijf stoppen om (hopelijk) de aandelenkoers te verhogen.

Het dividendrendement van een aandeel is het dividendbedrag uitgedrukt als een percentage van de aandelenkoers. Dit percentage kan worden vergeleken met de rente die je zou ontvangen als je je geld in plaats daarvan op een bankrekening zou zetten.

Nadat in 2016 tot en met 2019 dividenden waren uitgekeerd tegen een stabiel tarief van $ 1,88 per aandeel, daalde de dividenduitkering voor 2020 met twee derde tot $ 0,65. Begin oktober 2021 rapporteerden financiële websites een toekomstig dividend van $ 0,54 en een toekomstig dividendrendement van 3,28%, wat competitief is in vergelijking met de rentetarieven die beschikbaar zijn op bankrekeningen.

De Cashflow van Royal Dutch Shell

De kasstroom van een bedrijf verwijst naar de contanten die in en uit een bedrijf stromen gedurende een bepaalde periode. Een duurzame en constante positieve cashflow geeft aan dat het bedrijf aan zijn kortetermijnverplichtingen kan voldoen, terwijl een consequent negatieve of fluctuerende cashflow erop wijst dat het bedrijf uiteindelijk zonder geld kan komen te zitten.

Hoewel Shell's vrije contanten in 2019 en 2020 30%-40% lager waren dan het hoogtepunt in 2017, schreven ze zwarte cijfers, en dat is het belangrijkste.

Waarom Royal Dutch Shell aandelen kopen?

In het laatste kwartaal van 2021 lijkt de wereld steeds te maken te hebben met een of andere energiecrisis - van stijgende gasprijzen tot wachtrijen bij Britse tankstations. Ondanks de drang naar groene energiebronnen, zou 2021-2022 een goed moment kunnen zijn om te investeren in oliemaatschappijen als de energiecrisis echt wereldwijd gaat.

Zoals eerder vermeld, leek de aandelenkoers van dit aandeel eind 2021 in een opwaartse trend te zitten vanaf een bijna historisch dieptepunt, dus het zou aantrekkelijk kunnen zijn vanuit zowel technisch als economisch gestuurd fundamenteel perspectief.

Tip van een expert voor het kopen van Royal Dutch Shell aandelen

Hoewel er twee soorten Royal Dutch Shell-aandelen zijn (RDS-A en RDS-B), verlenen ze dezelfde rechten en zijn ze vrijwel hetzelfde geprijsd, in tegenstelling tot een bedrijf als Warren Buffett's Berkshire Hathaway dat veel meer betaalbare "B" aandelen heeft voor beleggers die het zich niet kunnen veroorloven om ook maar een enkel “A” aandeel te kopen. Britse beleggers die van plan zijn om Royal Dutch Shell aandelen te kopen, wordt geadviseerd om voor de B aandelen te gaan, omdat de dividenden gunstiger worden belast vanwege verschillen in de Britse en Nederlandse belastingstelsels.
- Tony Loton
Koop vandaag nog Royal Dutch Shell aandelen!

5 dingen die je moet overwegen voordat je Royal Dutch Shell aandelen koopt

1. Begrijp het bedrijf

Het is belangrijk om alle aspecten van het bedrijf waarin je wilt investeren te begrijpen, en deze handleiding kan je enorm helpen met het leren wat het bedrijf doet, hoe het geld verdient en hoe het heeft gepresteerd voor een eventuele toekomstige investering. Sommige succesvolle beleggers leren een bedrijf - of beter gezegd het aandeel - kennen door een kleine initiële investering te doen voordat ze all-in gaan, om een idee te krijgen van hoe de aandelenkoers zich doorgaans gedraagt.

2. Begrijp de basisprincipes van beleggen

De wereld van beleggen zit vol met jargon en je hoort vaak woorden als bullmarkt, bearmarkt, cash cows en meer. Dat zijn alleen de dierlijke analogieën, en nog niet eens allemaal.

Je leest over financiële instrumenten zoals aandelen, exchange-traded funds (ETF's), beleggingsfondsen, vastrentende obligaties, opties, spread bets, contracts for difference (CFD's) en nog veel meer. Dus, weet je al wat deze termen betekenen? Ken je de betekenis van de termen "bid-ask spread" en hoe dit je beleggingsrendement kan beïnvloeden, en ken je het verschil tussen een stoporder en een limietorder voor het automatisch in- of uitstappen van een belegging?

Wat je startpunt ook is, je kunt jezelf informeren over markten en beleggen door onze handleidingen te lezen, want naast deze hebben we nog veel ander materiaal. 

3. Kies zorgvuldig je broker

Om te handelen of te beleggen, heb je een broker nodig, die tegenwoordig online zal zijn. Het soort broker dat jij kiest, hangt echter af van de financiële activa die je wilt verhandelen. Terwijl een gespecialiseerde broker in vreemde valuta (forex of fx) bijvoorbeeld geschikt kan zijn voor valuta's voor daytraden, is het niet de juiste keuze als je voor de lange termijn in aandelen wilt beleggen.

Daytraders zoeken doorgaans naar een broker met hoge uitvoeringssnelheden, lage spreads en veel technische indicatoren op prijsgrafieken. Beleggers zijn wellicht meer geïnteresseerd in toegang tot bedrijfsjaarverslagen en speciale soorten belastingbesparende rekeningen op lange termijn, zoals de Britse aandelen ISA en Self-Invested Personal Pension (SIPP).

We bieden tal van beoordelingen van brokers en rechtstreekse vergelijkingen om je te helpen bij het maken van je keuze.

4. Bepaal hoeveel je wilt investeren

Volg niet alleen het advies "Beleg alleen dat geld dat je je kunt veroorloven te verliezen". Met die mentaliteit van verliezen in je achterhoofd ga je dat waarschijnlijk ook doen. Daarom is een betere manier om dit te formuleren, te zeggen: "Beleg alleen met discretionair of besteedbaar inkomen", dus geld dat je nu niet nodig hebt en in de nabije toekomst ook niet nodig zult hebben om essentiële zaken als voedsel en huur te betalen.

Als je eenmaal weet hoeveel geld je je kunt veroorloven om te investeren, kun je beslissen hoe je dat geld op de markten introduceert: "in één keer" of via Dollar Cost Averaging. Zelfs als je al je geld in één keer belegt, wat zelden een goed idee is, moet je het nooit allemaal in één enkel aandeel beleggen, want dat zou in theorie failliet kunnen gaan en je hele portefeuille wegvagen. Lees meer over diversifiëren over verschillende activa, en ook over het beheren van neerwaartse risico's door stoporders te gebruiken om verliezen te beperken of winst vast te leggen.

5. Bepaal een doel voor uw investering

"Als je faalt om te plannen, plan je om te falen."

"Als je niet verkoopt wanneer je wilt, zul je uiteindelijk verkopen wanneer het moet!"

Het is de moeite waard om deze twee dingen in gedachten te houden bij het beleggen. Het is belangrijk om een plan te maken voor hoe lang je van plan bent je beleggingen aan te houden, en het is net zo belangrijk ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk kunt wachten voordat je je geld (en meer) terugkrijgt. Daarom moet je beslissen of je beleggingsdoel is om de universiteitsopleidingen van je kinderen te financieren, een pensioenpotje op te bouwen of gewoon wat plezier op korte termijn te hebben door je verstand op de markt te gebruiken.

De bottom line bij het kopen van Royal Dutch Shell aandelen

Royal Dutch Shell is een concurrent van de Britse petroleummaatschappij BP. Net als BP probeert dit bedrijf in fossiele brandstoffen zichzelf te herpositioneren als een leider voor een duurzame toekomst. Hoewel RDS een minder aantrekkelijke investeringsoptie is dan BP op sommige maatstaven, zoals P/E en dividendrendement, heeft het wel de volgende voordelen:

  • Het bedrijf heeft een "progressieve" strategie
  • Het heeft een positieve cashflow
  • Het betaalt zich uit

Alternatieve aandelen

Telenor logo
Telenor
TELNF
...
...
JSW logo
JSW
JSWSTEEL
...
...
Lufthansa logo
Lufthansa
LHA
...
...
Eletrobras logo
Eletrobras
EBR
...
...
Storebrand logo
Storebrand
SREDF
...
...
indofood logo
indofood
INDF
...
...

Veel gestelde vragen

  1. Aandelen Royal Dutch Shell zijn genoteerd aan de London Stock Exchange (aandelensymbolen RDSA en RDSB) en de Amsterdam Stock Exchange (aandelensymbool RDSA). Mogelijk vind je ook secundaire noteringen op andere beurzen, zoals de New York Stock Exchange (aandelensymbolen RDS-A en RDS-B).

  2. Ja, dit aandeel keert dividend uit, maar de fiscale behandeling van de "A"- en "B" aandelen verschilt vanwege hun in Nederland en Groot-Brittannië gevestigde noteringen. Daarom hebben Britten de neiging om de B aandelen te kopen, terwijl Nederlandse beleggers de voorkeur geven aan de A aandelen.

  3. Dit gaat helemaal terug tot 1907 toen een Nederlands bedrijf en een Brits bedrijf fuseerden, maar hun eigen juridische bestaan behielden. Nu de twee bedrijven goed zijn gecombineerd, kun je nog steeds aandelen "A" en "B" kopen die zijn gericht op respectievelijk Nederlandse en Britse investeerders.

    Hoe reageerden de aandelen op de energiecrisis in het derde kwartaal van 2021?

    De koersen van het RDS aandeel schoten beide omhoog toen zich in september 2021 een internationale energiecrisis leek af te spelen.

  4. Hoe goed je ook denkt dat de vooruitzichten van een bedrijf zijn, je moet nooit al je geld in één aandeel beleggen dat je hele portefeuille waardeloos maakt als het bedrijf failliet gaat. Diversificatie is belangrijk, wat betekent dat je je geld moet spreiden over verschillende aandelen en andere activa zoals goud.

  5. Als je aandelenpositie winst heeft gemaakt (bijv. met 20%), kun je een "stoporder" toepassen om je inleg automatisch te verkopen als de prijs met een bepaald bedrag terugvalt (bijv. 10%) om in ieder geval een deel van je opgebouwde winst te behouden. Een trailing stop order zal automatisch omhoog gaan, waardoor meer van je geld wordt beschermd naarmate je aandelenpositie verder stijgt.

  6. Nee. Stop orders worden zelfs vaak "stop loss orders" genoemd, omdat hun belangrijkste doel is om je aandelen automatisch te verkopen voordat het een groot verlies wordt wanneer de aandelenkoers keldert.