Home » News » Azië juicht de Chinese cijfers toe, terwijl de centrale banken in de rij staan.

Azië juicht de Chinese cijfers toe, terwijl de centrale banken in de rij staan.

News Team

Aziatische aandelen stegen maandag nadat Chinese cijfers voor een keer positief verrasten, terwijl beleggers deze week hun weg zochten in een mijnenveld van bijeenkomsten van centrale banken, dat het einde van het gratis geld in Japan zou kunnen betekenen en een langzamer glijpad voor Amerikaanse renteverlagingen.

Peking meldde dat de industriële productie in januari en februari met 7% op jaarbasis is gestegen, terwijl de detailhandelsverkopen met 5,5% zijn gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Maar vastgoed bleef een punt van zorg, aangezien de vastgoedinvesteringen dit jaar met 9% daalden, wat de noodzaak van verdere beleidsondersteuning onderstreept.

Centrale banken in de Verenigde Staten, Japan, Groot-Brittannië, Zwitserland, Noorwegen, Australië, Indonesië, Taiwan, Turkije, Brazilië en Mexico komen deze week bijeen en hoewel velen naar verwachting stabiel zullen blijven, is er volop ruimte voor verrassingen.

Dinsdag zou het einde van een tijdperk kunnen betekenen, aangezien de Bank of Japan op grote schaal wordt getipt om een einde te maken aan acht jaar van negatieve rentetarieven en haar beleid ter beheersing van de rentecurve te staken of aan te passen.

De Nikkei-krant werd zaterdag het nieuwste mediakanaal dat deze stap markeerde, nadat grote bedrijven de grootste loonsverhogingen in 33 jaar hadden toegestaan.

Er bestaat een kans dat de BOJ wacht op haar bijeenkomst in april, aangezien zij dan geactualiseerde economische prognoses zal publiceren.

“Of het nu maart of april is of niet, we vermoeden dat de taal die bij een dergelijke stap hoort een voorzichtige toon zal hebben, waarbij de nadruk in dit stadium meer wordt gelegd op een aanpassing van het monetaire beleid dan op een verkrapping”, zegt Carl Ang, een vastrentende analist bij MFS-investeringsbeheer.

“Voor Japan lijkt een afgemeten en geleidelijk pad van beleidsnormalisatie passend voor een economie die niet gewend is aan hogere rentetarieven en daarom zal de beleidsboodschap van cruciaal belang zijn.”

De markten gaan er ook van uit dat de BOJ in een slakkengangetje zal stijgen en tegen december een rente van 0,27% zal hebben ingeprijsd, vergeleken met de huidige -0,1%.

De centrale bank zei maandag dat ze een ongeplande operatie zou uitvoeren om obligaties op te kopen, vermoedelijk om een aanzienlijke stijging van de rente tegen te gaan en marktvolatiliteit te vermijden.

Dat zou één van de redenen kunnen zijn dat de yen vorige week feitelijk terrein verloor, toen de dollar steeg naar 149,10 yen. De euro stond op $1,0887, na vorige week met 0,5% te zijn gedaald en weg van een top van $1,0963.

De Japanse Nikkei steeg ruim 2%, nadat hij vorige week een verlies van 2,4% had geleden, nadat de aanloop naar recordhoogtes enige winstnemingen met zich meebracht.

MSCI’s breedste index van aandelen uit de regio Azië-Pacific buiten Japan steeg 0,3%, na vorige week een daling van 0,7%. Chinese blue chips stegen met 0,6%.

EURO STOXX 50-futures en FTSE-futures stegen beide met respectievelijk 0,16% en 0,1%. S&P 500-futures voegden 0,3% toe en Nasdaq-futures 0,54%, terwijl de spanning opliep in de aanloop naar de beleidsvergadering van de Federal Reserve op dinsdag en woensdag.

HET TELLEN VAN DE PUNTEN

Er wordt aangenomen dat het zeker is dat de Fed de rente op 5,25-5,5% zal houden, maar er bestaat een mogelijkheid dat dit zou kunnen wijzen op hogere beleidsvooruitzichten voor de langere termijn, gezien de hardnekkigheid van de inflatie op zowel consumenten- als producentenniveau.

“We verwachten nu drie bezuinigingen in 2024, tegenover vier eerder, vooral vanwege het iets hogere inflatiepad”, zegt Goldman Sachs-econoom Jan Hatzius in een notitie.

Hij verwacht nog steeds dat de Fed in juni zal beginnen, ervan uitgaande dat de inflatie zoals verwacht weer zal afnemen, en dat ambtenaren zullen vasthouden aan hun stippelvoorspellingen van drie bezuinigingen dit jaar.

“Het grootste risico is dat FOMC-deelnemers zich in plaats daarvan meer zorgen maken over de recente inflatiegegevens en er minder van overtuigd zijn dat de inflatie haar eerdere zachte trend zal hervatten”, waarschuwde Hatzius. “In dat geval zouden ze hun kernvoorspelling voor de PCE-inflatie voor 2024 kunnen verhogen naar 2,5% en een mediaan van 2 procent laten zien.”

Er wordt ook verwacht dat de Fed deze week een formele discussie zal beginnen over het vertragen van het tempo van de obligatieverkoop, misschien wel halveren tot $30 miljard per maand.

Obligaties zouden steun kunnen gebruiken, gezien de schade die wordt aangericht door een reeks ongemakkelijk hoge inflatiecijfers. De rente op tweejaars staatsobligaties is gestegen naar 4,72%, na vorige week met 24 basispunten te zijn gestegen, terwijl de rente op tienjarige staatsobligaties op 4,305% stond. [US/]

De kans op een renteverlaging al in juni is gedaald tot 56%, tegen 75% een week eerder, en de markt heeft voor 2024 slechts 72 basispunten van versoepeling ingeprijsd, vergeleken met ruim 140 basispunten een maand geleden.

De Bank of England komt donderdag bijeen en zal de rente naar verwachting op 5,25% houden nu de loongroei afkoelt, terwijl de markten enige kans zien dat de Zwitserse Nationale Bank deze week zou kunnen versoepelen.

De stijging van de dollar en de rendementen deden wat afbreuk aan goud, dat daalde naar $2.146,70 per ounce, na vorige week met 1% te zijn gedaald en weg te zijn van recordhoogtes. [GOL/]

De olieprijzen hebben het beter gedaan nadat het Internationaal Energieagentschap zijn visie op de olievraag in 2024 naar voren bracht, terwijl de aanbodvooruitzichten werden vertroebeld door Oekraïense aanvallen op Russische olieraffinaderijen. [O/R]

Brent steeg met 35 cent tot $85,69 per vat, terwijl Amerikaanse ruwe olie met 36 cent steeg tot $81,40 per vat. [O/R]

Source: https://buystocks.co.uk/news/asia-cheers-china-data-as-central-banks-line-up/